Letnie stir-fry z wieprzowiną
Składniki:
0,5 kg łopatki wieprzowej
olej do smażenia
3-4 młode marchewki
5-6 zielonych szparagów
garść groszku cukrowego
5-6 rzodkiewek
pęczek dymki
sos sojowy
sos rybny
pieprz
ocet ryżowy lub sok z cytryny
sezam
Przygotowanie:
Łopatkę pokroić na cienkie paski. Rozgrzać wok z kilkoma łyżkami oleju. Podsmażyć szybko wieprzowinę na bardzo mocnym ogniu. Mieszając i przyprawiając sosem sojowym oraz pieprzem. Gdy wieprzowina się zetnie, przełożyć do miski. Ponownie rozgrzać wok i podsmażyć pokrojone na mniejsze kawałki warzywa tak aby były półtwarde. Dodać mięso i szybko wszystko razem podgrzać. Przyprawić pieprzem, sosem sojowym, sosem rybnym i octem lub sokiem z cytryny.
Polędwiczka z młodymi marchewkami
Składniki:
2 pęczki młodych marchewek
2 łyżki masła
3 łyżki miodu
1 polędwiczka
sól i pieprz
świeży tymianek
sok z cytryny
miks świeżych salat
listki ziół: pietruszka, oregano, bazylia
jadalne kwiaty: nasturcja, ogórecznik, kwiaty groszku, kwiaty rukoli
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Polędwiczkę oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, natrzeć tymiankiem i skropić sokiem z cytryny-szczelnie zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamarynowania na minimum 1 godzinę najlepiej na noc. Polędwiczkę odwinąć z foli i obsmażyć z każdej strony, ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 140ºC na około 15-20 minut. W tym czasie obrać i ugotować na półtwardo marchewki. Na dużej patelni rozgrzać masło i obsmażyć marchewki, pod koniec dodać miód i podsmażyć jeszcze przez chwile aż marchewka się skarmelizuje. Sałaty wymieszać z ziołami i kwiatami, lekko skropić oliwą. Polędwiczkę pokroić w plasterki, podawać na marchewkach obok podać sałatkę.
Kolorowa sałatka z pieczonym schabem
Składniki:
1 kg schabu
1 litr cydru jabłkowego
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek młodych marchewek
garść groszku cukrowego
młode buraczki (najlepiej kolorowe)
2 pomidory malinowe
szczaw, młode listki mniszka lekarskiego, szczawik zajęczy
Sos:
200 g kremowego serka koziego
100 ml kwaśnej śmietany
0,5 łyżeczki posiekanej mięty
sól, pieprz, sok z cytryny
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Schab natrzeć solą i pieprzem. Obsmażyć na patelni z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Przełożyć do garnka który jest dobrze dopasowany do wielkości schabu. Zalać cydrem i gotować około 30-40 minut na wolnym ogniu aż schab będzie miękki. Wyjąć z cydru i schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej a później można w lodówce aby łatwiej się kroił. Cydr można zredukować gotując dalej do konsystencji gęstego sosu i użyć jako sos do mięs. Marchewki i szparagi pokroić na cienkie paski podobne do makaronu tagliatelle przy pomocy obieraczki do warzyw. Groszek pokroić w podłużne słupki, pomidory w kostkę. Buraczki przy pomocy obieraczki na cienkie plasterki. Wymieszać razem, dodać listki roślin i delikatnie wymieszać.
Sos: serek wymieszać ze śmietaną i miętą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Skropić oliwą z oliwek. Postawić obok sałatki w miseczce. Schab pokroić w cienkie plastry i ułożyć obok sałatki.
Z powyższych składników można przygotować również roladki. Wystarczy plastry schabu posmarować serkiem (nie rozrzedzając go śmietaną). Nałożyć sałatkę do środka (w sałatce pominąć pomidora) i zwinąć w roladki- doskonała przekąska na piknik lub do pracy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN