Choinkowe brownie i inne świąteczne przysmaki. Proste przepisy Grzegorza Zawieruchy

Jak uniknąć wpadek przy świątecznych wypiekach?
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN gotował Grzegorz Zawierucha. Pokazał, jak przygotować świąteczne przysmaki: kolorowe laseczki, choinkowe brownie, a także ciasto drożdżowe z makiem i cynamonem.

Kolorowe laseczki - przepis krok po kroku

Składniki na kolorowe laseczki:

  • 180 g miękkiego masła
    • 180 g drobnego cukru
      • 2 żółtka
        • łyżeczka esencji z wanilii
          • 300 g mąki pszennej
            • barwniki spożywcze płynne - zielony i czerwony

              Jak przygotować kolorowe laseczki:

              Mieszamy mikserem masło z cukrem. Dodajemy żółtka, następnie wanilię, a na końcu mąkę. Formujemy jednolitą masę. Następnie dzielimy ciasto na dwie części. Jedną chowamy do lodówki. Drugą dzielimy ponownie na pół i dodajemy dwa różne kolory barwinków. Ugniatamy, aż ciasto nabierze jednolitego koloru. Wsadzamy wszystkie masy do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu formujemy z każdej masy cienki wałki o tej samej długości. Zwijamy ze sobą dwa kolory i nadajemy kształt laski. Wsadzamy jeszcze na 30 minut do zamrażarki. Po wyjęciu pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 st. C.

              Świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN

              Źródło: Dzień Dobry TVN
              Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
              Mikołaj Rey w świątecznym klipie Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
              Kolęda Dzień Dobry TVN - krótka wersja
              Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
              Garbus w świątecznej piosence Dzień Dobry TVN
              Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
              Choinka - świąteczna piosenka Dzień Dobry TVN
              Daria Ładocha z córkami
              Daria Ładocha z córkami
              Kolęda Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN
              Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny
              Kolęda Dzień Dobry TVN - podkład muzyczny

              Choinkowe brownie - przepis krok po kroku

              Składniki na brownie:

              Ciasto:

              • 150 g "aksamitnego" masła
                • 160 g cukru
                  • 4 jajka
                    • 225 g gorzkiej czekolady
                      • 100 g mąki pszennej
                        • 50 g orzechów włoskich
                          • szczypta soli
                            • paluszki czekoladowe

                              Do dekoracji:

                              • 200 g cukru pudru
                                • sok z pomarańczy
                                  • kolorowe lub białe gwiazdki
                                    • wszelkie posypki i orzechy

                                      Jak przygotować brownie:

                                      "Aksamitne masło": masło kroimy na równe kawałki i wrzucamy do metalowej miski. Następnie podgrzewamy wodę w garnku tak, żeby nie była wrząca. Zdejmujemy z gazu garnek z wodą i układamy na nim miskę z masłem. Po chwili, za pomocą trzepaczki roztrzepujemy masło tak, aby uzyskać konsystencję gęstego majonezu. Jeżeli masło za bardzo się rozpuściło, dodajemy małe kostki zimnego masła i dalej ubijamy. Tak przygotowane masło używamy do pieczenia ciast.

                                      Ciasto: na początku mieszamy masło i cukier. Dobrze ubijamy, aż masa będzie jednolita. Dodajemy następnie jajka i czekoladę wcześniej rozpuszczą w kąpieli wodnej. Po chwili wsypujemy powoli mąkę i szczyptę soli. Na samym końcu posiekane orzechy. Pieczemy na papierze do pieczenia w temperaturze 180 st. C około 25 minut. Czekamy, aż ciasto przestygnie. Kroimy na kwadraty, a następnie z nich robimy trójkąty. U podstawy drzewka robimy mały otwór i wsadzamy paluszka czekoladowego. Cukier puder przesypujemy do miseczki i dolewamy do niego stopniowo sok z pomarańczy. Dekorujemy drzewka lukrem i dekoracjami według uznania.

                                      Ciasto drożdżowe z makiem i cynamonem - przepis krok po kroku

                                      Składniki na ciasto drożdżowe z makiem i cynamonem:

                                      Masa makowa:

                                      • 150 g mielonego maku
                                        • 70 g cukru
                                          • łyżeczka miękkiego masła
                                            • 70 g posiekanych orzechów włoskich
                                              • łyżka miodu
                                                • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
                                                  • 2 łyżeczki kandyzowanej pomarańczy
                                                    • szczypta soli
                                                      • białko

                                                        Ciasto:

                                                        • 50 g masła
                                                          • 500 g mąki
                                                            • opakowanie drożdży suszonych
                                                              • 100 g cukru
                                                                • 1/2 łyżeczki esencji z wanilii
                                                                  • szczypta soli
                                                                    • 2 jajka
                                                                      • żółtko
                                                                        • 200 ml ciepłego mleka
                                                                          • jajko do smarowania ciasta

                                                                            Jak przygotować ciasto drożdżowe z makiem i cynamonem:

                                                                            Masa: mak wsypujemy do miski, zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do przestygnięcia. Dodajemy cukier, miękkie masło, orzechy włoskie, miód, cynamon, kandyzowane pomarańcze i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy. Następnie ubijamy białko na sztywną pianę i powoli dodajemy do masy makowej. Pozostawiamy do wystygnięcia.

                                                                            Ciasto: masło rozpuszczamy i studzimy. W misce mieszamy mąkę, drożdże, cukier, esencję waniliową i szczyptę soli. Po chwili dodajemy jajka i ciepłe mleko. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy już dobrze połączymy składniki, dodajemy ostudzone masło. Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy już ciasto podwoi objętość, dzielimy je na pół i wałkujemy na dwie części. W tortownicy o średnicy 26 cm układamy pierwszą warstwę ciasta (na papierze do pieczenia). Na środek wykładamy masę pozostawiając wolne brzegi, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie układamy drugą warstwę ciasta. Wkładamy na jakieś 20 minut do lodówki. Gdy już ciasto lekko się schłodzi, to nacinamy je na 8 części. Skręcamy każdą naciętą część 2-3 razy. Smarujemy jajkiem i pieczemy w 170 st. C przez około 40 minut. Posypujemy delikatnie cynamonem.

                                                                            Zobacz także:

                                                                            Autor: Izabela Dorf

                                                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                            Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                            Materiał promocyjny

                                                                            Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana