Afrodyzjaki w kuchni według przepisów Grzegorza Zawieruchy

Grzegorz Zawierucha
Grzegorz Zawierucha
Źródło: Mateusz Jagielski/Dzien Dobry TVN/East News
W królestwie afrodyzjaków najsłodsza jest czekolada, a najbardziej znanymi są ostrygi. Podobne właściwości mają też inne owoce morza i ryby, ale także niektóre warzywa i przyprawy. W naszej kuchni Grzegorz Zawierucha przygotowuje pobudzający makaron z tuńczykiem i krewetkami, sałatkę z koprem włoskim oraz zapiekane ostrygi, a na koniec najsłodsze czekoladowe ciasto Nemesis. Sprawdź wyjątkowe przepisy.

Makaron spaghetti z krewetkami i tuńczykiem

Składniki na spaghetti z krewetkami i tuńczykiem:

  • 150 g makaronu spaghetti
  • 2 małe cebule
  • 8 krewetek tygrysich z głowami
  • 200 g tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 laska cynamonu
  • 2 filety anchois
  • 1/3 łyżeczki szafranu
  • 4 łyżki octu z białego wina
  • 50 g łuskanych niesolonych pistacji
  • 3 łyżki tartego parmezanu
  • ½ pęczka świeżej natki pietruszki

Jak przyrządzić spaghetti z krewetkami i tuńczykiem:

Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy laskę cynamonu i obsmażamy głowy krewetek. Następnie dodajemy pokrojone anchois i cebulę pokrojoną w piórka. Przykrywamy i dusimy około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.

W osobnej miseczce zalewamy szafran z odrobiną wrzącej wody i octu. W moździerzu rozgniatamy pistacje. W kolejnej miseczce ścieramy skórkę z sera pecorino romano. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy tuńczyka na kawałki około 1 cm oraz natkę pietruszki.

W garnku, gdzie gotował się sos, delikatnie rozgniatamy każdą główkę, aby wszystkie soki wypłynęły. Po chwili usuwamy główki z krewetek i cynamon. Następnie dodajemy połowę posiekanej pietruszki oraz mieszankę octu szafranowego. Po chwili dodajemy oczyszczone krewetki i tuńczyka. Na samym końcu makaron prosto z wody, w której się gotował. Mieszamy około 2 minuty. Przed podaniem posypujemy skórką z sera pecorino, pokruszonymi pistacjami oraz pozostałą natką pietruszki.

Ciasto czekoladowe Nemesis

Składniki na ciasto czekoladowe Nemesis:

  • 300 g czekolady
  • 200 g masła,
  • 5 jaj,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 szklanka malin + kilka do podania
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • szczypta pieprzu młotkowanego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Jak przyrządzić ciasto czekoladowe Nemesis:

Czekoladę razem z masłem roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ściągamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy połowę cukru, a drugą dajemy do masy czekoladowej. Kiedy białka będą błyszczące, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy powoli.

Jak się wszystko połączy, ręcznie wlewamy masę czekoladową do puszystej piany. Wlewamy do foremki, pieczemy w brytfance wypełnionej wodą ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Następnie dajemy odpocząć 15 minut i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny.

Na patelni podsmażamy maliny, dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę wody, kardamon oraz pieprz mielony. Przecieramy przez sito i sosem polewamy ciasto.

Sałatka z koprem włoskim i wędzonym łososiem

Składniki na sałatkę z koprem włoskim i wędzonym łososiem:

  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 zielone jabłko
  • sałata rzymska
  • 2 łyżki kaparów
  • ½ kopru włoskiego
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 8 pomidorów koktajlowych
  • 50 ml octu z białego wina
  • 4 łyżki syropu z agawy
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z 1 limonki
  • sól do smaku

Jak przyrządzić sałatkę z koprem włoskim i wędzonym łososiem:

Koper włoski kroimy w cieniutkie piórka. W niedużej miseczce mieszamy ocet, sos sojowy, syrop z agawy i wrzucamy posiekany koper włoski na ok. 30 minut. Sałatę rzymską rozdzielamy na pojedyncze liście, pomidorki przekrawamy na pół, jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Słonecznik lekko prażymy na patelni.

Wszystkie składniki układamy na talerzu, dodajemy kapary, posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki. Na wierzchu kładziemy poszarpane kawałki łososia. W razie konieczności lekko doprawiamy solą.

Zapiekane ostrygi

Składniki na zapiekane ostrygi:

  • 12 szt. ostryg
  • 8 szt. cytryn
  • masło
  • parmezan
  • ser żółty Gruyer
  • mleko
  • mąka pszenna
  • musztarda dijon

Jak przyrządzić zapiekane ostrygi:

W małym rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Podgrzewamy 1‒2 minuty i zdejmujemy z ognia. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszkając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Ponownie stawiamy na ogniu. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.

Wsypujemy żółty ser i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon. Powstałą masę dzielimy na równe porcje i kładziemy na ostrygach. Wierzch posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika z funkcją grilla na 2‒3 minuty. Pieczemy, aż ser się zarumieni.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości