Makaron spaghetti z krewetkami i tuńczykiem
Składniki na spaghetti z krewetkami i tuńczykiem:
- 150 g makaronu spaghetti
- 2 małe cebule
- 8 krewetek tygrysich z głowami
- 200 g tuńczyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 laska cynamonu
- 2 filety anchois
- 1/3 łyżeczki szafranu
- 4 łyżki octu z białego wina
- 50 g łuskanych niesolonych pistacji
- 3 łyżki tartego parmezanu
- ½ pęczka świeżej natki pietruszki
Jak przyrządzić spaghetti z krewetkami i tuńczykiem:
Na dobrze rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy laskę cynamonu i obsmażamy głowy krewetek. Następnie dodajemy pokrojone anchois i cebulę pokrojoną w piórka. Przykrywamy i dusimy około 20 minut. W razie potrzeby dolewamy trochę wody.
W osobnej miseczce zalewamy szafran z odrobiną wrzącej wody i octu. W moździerzu rozgniatamy pistacje. W kolejnej miseczce ścieramy skórkę z sera pecorino romano. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Siekamy tuńczyka na kawałki około 1 cm oraz natkę pietruszki.
W garnku, gdzie gotował się sos, delikatnie rozgniatamy każdą główkę, aby wszystkie soki wypłynęły. Po chwili usuwamy główki z krewetek i cynamon. Następnie dodajemy połowę posiekanej pietruszki oraz mieszankę octu szafranowego. Po chwili dodajemy oczyszczone krewetki i tuńczyka. Na samym końcu makaron prosto z wody, w której się gotował. Mieszamy około 2 minuty. Przed podaniem posypujemy skórką z sera pecorino, pokruszonymi pistacjami oraz pozostałą natką pietruszki.
Ciasto czekoladowe Nemesis
Składniki na ciasto czekoladowe Nemesis:
- 300 g czekolady
- 200 g masła,
- 5 jaj,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- 1 szklanka malin + kilka do podania
- ½ łyżeczki kardamonu
- szczypta pieprzu młotkowanego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Jak przyrządzić ciasto czekoladowe Nemesis:
Czekoladę razem z masłem roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ściągamy i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Dodajemy połowę cukru, a drugą dajemy do masy czekoladowej. Kiedy białka będą błyszczące, dodajemy po jednym żółtku i mieszamy powoli.
Jak się wszystko połączy, ręcznie wlewamy masę czekoladową do puszystej piany. Wlewamy do foremki, pieczemy w brytfance wypełnionej wodą ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Następnie dajemy odpocząć 15 minut i chłodzimy w lodówce ok. 2 godziny.
Na patelni podsmażamy maliny, dodajemy cukier trzcinowy, odrobinę wody, kardamon oraz pieprz mielony. Przecieramy przez sito i sosem polewamy ciasto.
Sałatka z koprem włoskim i wędzonym łososiem
Składniki na sałatkę z koprem włoskim i wędzonym łososiem:
- 100 g wędzonego łososia
- 1 zielone jabłko
- sałata rzymska
- 2 łyżki kaparów
- ½ kopru włoskiego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 8 pomidorów koktajlowych
- 50 ml octu z białego wina
- 4 łyżki syropu z agawy
- 4 łyżki sosu sojowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- sól do smaku
Jak przyrządzić sałatkę z koprem włoskim i wędzonym łososiem:
Koper włoski kroimy w cieniutkie piórka. W niedużej miseczce mieszamy ocet, sos sojowy, syrop z agawy i wrzucamy posiekany koper włoski na ok. 30 minut. Sałatę rzymską rozdzielamy na pojedyncze liście, pomidorki przekrawamy na pół, jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w bardzo cieniutkie plasterki. Słonecznik lekko prażymy na patelni.
Wszystkie składniki układamy na talerzu, dodajemy kapary, posypujemy ziarnami słonecznika i skrapiamy oliwą z oliwek oraz sokiem z limonki. Na wierzchu kładziemy poszarpane kawałki łososia. W razie konieczności lekko doprawiamy solą.
Zapiekane ostrygi
Składniki na zapiekane ostrygi:
- 12 szt. ostryg
- 8 szt. cytryn
- masło
- parmezan
- ser żółty Gruyer
- mleko
- mąka pszenna
- musztarda dijon
Jak przyrządzić zapiekane ostrygi:
W małym rondelku roztapiamy masło. Wsypujemy mąkę, ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Podgrzewamy 1‒2 minuty i zdejmujemy z ognia. Stopniowo wlewamy mleko, ciągle mieszkając, aby zapobiec tworzeniu się grudek. Ponownie stawiamy na ogniu. Chwilę gotujemy, aż sos zgęstnieje.
Wsypujemy żółty ser i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy łyżeczkę musztardy Dijon. Powstałą masę dzielimy na równe porcje i kładziemy na ostrygach. Wierzch posypujemy parmezanem. Wkładamy do piekarnika z funkcją grilla na 2‒3 minuty. Pieczemy, aż ser się zarumieni.
Zobacz także:
- Tarta serowa oraz inne proste i szybkie dania Grzegorza Zawieruchy
- Bakłażan i cukinia w roli głównej. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Niecodzienne dania na co dzień według Grzegorza Zawieruchy
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Jagielski/Dzien Dobry TVN/East News