Kebabowa karkówka - przepis Szymona Czerwińskiego, który podbił media społecznościowe

Te przepisy podbiły media społecznościowe
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński przedstawił swoje przepisy na dania, które podbiły media społecznościowe. Sprawdź lubianą przez internautów kebabową karkówkę i jak ja przyrządzić. 

Kebabowa karkówka - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg karkówki b/k,
    • 2 cebule białe,
      • 2 cebule czerwone,
        • 300 ml keczupu,
          • 2 łyżki musztardy,
            • 2 łyżki majonezu,
              • łyżka tabasco,
                • 2 ząbki czosnku,
                  • 500 g młodych ziemniaków.

                    Składniki na przyprawę:

                    • łyżka soli kłodawskiej,
                      • łyżka rozmarynu,
                        • łyżeczka papryki ostrej,
                          • łyżka gorczycy,
                            • łyżka pieprz w ziarnach,
                              • łyżka ziarna kolendry,
                                • łyżeczka goździków.

                                  Sposób przygotowania

                                  1. Do moździerza przełóż składniki na przyprawę, następnie ucieraj, aż powstanie proszek.
                                    1. Do miski przełóż keczup, musztardę, majonez, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz tabasco. Dokładnie wymieszaj. Dodaj naszą przyprawę i połącz ze sobą składniki.
                                      1. Poszatkuj cebulę białą i czerwoną w piórka.
                                        1. Karkówkę lekko rozbij i przełóż do marynaty. Pozostaw na 2 h w lodówce, aby się zamarynowała.
                                          1. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż przemianie czerwoną i biała cebulą. Ułóż na niej karkówkę. Następnie na niej ułóż warstwę cebuli po polej pozostała częścią marynaty.
                                            1. Piecz w pierniku przez godzinę w 180 st. C.

                                              Rada Szymona Czerwińskiego: Kiedy podczas smażenia tłuszcz mocno pryska i chlapie, dodaj do niego odrobinę soli.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Teofila Siewko

                                              Źródło: Szymon Czerwiński

                                              Źródło zdjęcia głównego: Karoilna Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana