Kebabowa karkówka - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg karkówki b/k,
- 2 cebule białe,
- 2 cebule czerwone,
- 300 ml keczupu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki majonezu,
- łyżka tabasco,
- 2 ząbki czosnku,
- 500 g młodych ziemniaków.
Składniki na przyprawę:
- łyżka soli kłodawskiej,
- łyżka rozmarynu,
- łyżeczka papryki ostrej,
- łyżka gorczycy,
- łyżka pieprz w ziarnach,
- łyżka ziarna kolendry,
- łyżeczka goździków.
Sposób przygotowania
- Do moździerza przełóż składniki na przyprawę, następnie ucieraj, aż powstanie proszek.
- Do miski przełóż keczup, musztardę, majonez, przeciśnięty przez prasę czosnek oraz tabasco. Dokładnie wymieszaj. Dodaj naszą przyprawę i połącz ze sobą składniki.
- Poszatkuj cebulę białą i czerwoną w piórka.
- Karkówkę lekko rozbij i przełóż do marynaty. Pozostaw na 2 h w lodówce, aby się zamarynowała.
- Spód naczynia żaroodpornego wyłóż przemianie czerwoną i biała cebulą. Ułóż na niej karkówkę. Następnie na niej ułóż warstwę cebuli po polej pozostała częścią marynaty.
- Piecz w pierniku przez godzinę w 180 st. C.
Rada Szymona Czerwińskiego: Kiedy podczas smażenia tłuszcz mocno pryska i chlapie, dodaj do niego odrobinę soli.
Zobacz także:
- Wolno pieczona Karkówka według Piotra Kucharskiego
- Karkówka na obiad z piekarnika i z patelni – sprawdzony przepis
- Karkówka z grilla - jak zamarynować, przyprawić i przygotować karkówkę na grilla
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Karoilna Rybińska/Dzień Dobry TVN
podziel się: