Przepisy Grzegorza Zawieruchy
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Składniki:
- 1 średnia cebula
- 1 średnia marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 150 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku, cienko pokrojonego)
- 1000 g mielonej wołowiny
- 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 800 g pomidorowej passaty
- 100 ml mleka
- garść świeżej bazylii
- 1 łyżka oregano suszonego
- 500g tartego sera mozzarella
- sól, pieprz
- 2 opakowania rurek Cannelloni
Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym?
- Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
- W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
- W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż je tak długo, aż odparuje cała woda a mięso będzie widocznie przysmażone.
- Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino, dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol.
- Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
- Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw sos do wystygnięcia.
- Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmaruj spód sosem, następnie przełóż sos do rękawa cukierniczego i szprycuj rurki.
- Tak naszprycowane rurki ułóż w naczyniu jedna obok drugiej, polej sosem i posyp serem żółtym.
- Piecz w temp 180 stopni C przez około 30 minut.
Zobacz także:
- Przepis na nadziewany makaron cannelloni. Zrobisz go w godzinę!
- Canneloni z sosem pomidorowym, ricottą i czosnkiem niedźwiedzim z przepisu Sebastiana Olmy
- Cannelloni – makaron, który może być przygotowany na wiele różnych sposobów
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
podziel się: