Cannelloni z mięsem mielonym - przepis krok po kroku

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na pyszne danie w sam raz na karnawał, inną okazję albo bez okazji? Kuchnia Dzień Dobry TVN i przepisy naszych kucharzy to idealne miejsce. Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym? Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Kluski na cztery sposoby w sam raz na obiad. Poznaj niezawodne przepisy Grzegorza Zawieruchy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 150 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku, cienko pokrojonego)
  • 1000 g mielonej wołowiny
  • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 800 g pomidorowej passaty
  • 100 ml mleka
  • garść świeżej bazylii
  • 1 łyżka oregano suszonego
  • 500g tartego sera mozzarella
  • sól, pieprz
  • 2 opakowania rurek Cannelloni

Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym?

  1. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
  2. W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
  3. W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż je tak długo, aż odparuje cała woda a mięso będzie widocznie przysmażone.
  4. Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino, dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol.
  5. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
  6. Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw sos do wystygnięcia.
  7. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmaruj spód sosem, następnie przełóż sos do rękawa cukierniczego i szprycuj rurki.
  8. Tak naszprycowane rurki ułóż w naczyniu jedna obok drugiej, polej sosem i posyp serem żółtym.
  9. Piecz w temp 180 stopni C przez około 30 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości