Cannelloni z mięsem mielonym - przepis krok po kroku

Szymon Czerwiński
Szymon Czerwiński w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN
Szukasz pomysłu na pyszne danie w sam raz na karnawał, inną okazję albo bez okazji? Kuchnia Dzień Dobry TVN i przepisy naszych kucharzy to idealne miejsce. Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym? Sprawdź przepis Szymona Czerwińskiego.

Przepisy Grzegorza Zawieruchy

Źródło: Dzień Dobry TVN
Kluski w każdej postaci
Kluski w każdej postaci
Garnek pełen pyszności
Garnek pełen pyszności
Pistacjowy zawrót głowy
Pistacjowy zawrót głowy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Orzechy w roli głównej w kuchni Grzegorza Zawieruchy
Męska kuchnia na zdrowie
Męska kuchnia na zdrowie
Świąteczna zawierucha
Świąteczna zawierucha

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis

Składniki:

  • 1 średnia cebula
    • 1 średnia marchewka
      • 1 łodyga selera naciowego
        • 150 g cienkich plasterków pancetty (lub wędzonego boczku, cienko pokrojonego)
          • 1000 g mielonej wołowiny
            • 200 ml czerwonego, wytrawnego wina
              • 800 g pomidorowej passaty
                • 100 ml mleka
                  • garść świeżej bazylii
                    • 1 łyżka oregano suszonego
                      • 500g tartego sera mozzarella
                        • sól, pieprz
                          • 2 opakowania rurek Cannelloni

                            Jak zrobić cannelloni z mięsem mielonym?

                            1. Warzywa dokładnie umyj i obierz. Marchewkę zetrzyj na tarce, cebule oraz seler naciowy pokrój w kostkę. Pancettę lub boczek pokrój również w kostkę.
                              1. W średnim garnku rozgrzej 3-4 łyżki oliwy, następnie dodaj warzywa oraz pancettę i smaż na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Co pewien czas mieszaj, aby się nie przypaliło.
                                1. W tym samym czasie na patelni rozpocznij smażenie mięsa wołowego - smaż je tak długo, aż odparuje cała woda a mięso będzie widocznie przysmażone.
                                  1. Po tym czasie dodaj do smażonych warzyw mięso, wlej czerwone wino, dopraw pieprzem i solą i odparuj alkohol.
                                    1. Dodaj pomidory, oregano oraz poszatkowane lub porwane liście bazylii. Gotuj na małym ogniu przez koło 3 godziny co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliło.
                                      1. Na koniec gotowania dodaj mleko dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Odstaw sos do wystygnięcia.
                                        1. Na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wysmaruj spód sosem, następnie przełóż sos do rękawa cukierniczego i szprycuj rurki.
                                          1. Tak naszprycowane rurki ułóż w naczyniu jedna obok drugiej, polej sosem i posyp serem żółtym.
                                            1. Piecz w temp 180 stopni C przez około 30 minut.

                                              Zobacz także:

                                              Autor: Diana Ryściuk

                                              Źródło: Szymon Czerwiński

                                              Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska / Dzień Dobry TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                              Materiał promocyjny

                                              Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana