Placki ziemniaczane - najlepsze przepisy Jana Kuronia. Sprawdź je w Dniu Placków Ziemniaczanych

13 listopada to Dzień Placków Ziemniaczanych. Z tej okazji w kuchni Dzień Dobry TVN Jan Kuroń zaprezentował nam swoje ulubione przepisy na placki ziemniaczane klasyczne, placki ze szpinakiem i placki z sosem węgierskim! Smacznego.

Placki ziemniaczane klasyczne - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko klasy wagowej L
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • Sól Pieprz (możesz pominąć, jeśli jadacie placki z cukrem)
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obierz. Zetrzyj na tarce, oczka dopasuj wg upodobań. Posól, wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut. Po tym czasie ziemniaki podejdą wodą. Odlej ją do miseczki, a do masy dodaj startą cebulę, jajko, pieprz i ew. sól.

Placki smaż na średnio – mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia z każdej strony.

Placki ziemniaczane ze szpinakiem pieczone - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g przesmażonego szpinaku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko klasy wagowej „L”
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Ewentualnie łyżeczka curry i posiekana papryczka pepperoni
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Piec rozgrzej do 180 C, bez termoobiegu. Ziemniaki, cebule oraz czosnek zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj, placki rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut lub do zrumienienia.

Placek ziemniaczany po węgiersku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko klasy wagowej L
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • Łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki mielonego kminku
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia

Składniki na sos:

  • 300 g karkówki (2 łyżki majeranku, łyżka słodkiej mielonej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego)
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane w plastry
  • 4 liście laurowe
  • ½ łyżeczki kminku w ziarnach
  • 1 duża papryka pokrojona w paski
  • Kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 600 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Sól, pieprz
  • Ew. czubata łyżka mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Mięso pokrój w kostkę i natrzyj majerankiem, papryką, solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Obsmaż je na złoty kolor i odłóż na bok. Na tym samym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek, liście laurowe i kminek. Smaż mieszając przez 2 minuty.

Po tym czasie dodaj paprykę oraz pieczarki i mięso. Zalej całość bulionem i duś całość przez 40 minut. Pod koniec dodaj sól, pieprz i koncentrat. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, rozrób mąkę z odrobiną bulionu, dobrze wymieszaj i dodaj do sosu.

Ziemniaki obierz. Zetrzyj na tarce, oczka dopasuj wg upodobań. Posól, wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut. Po tym czasie ziemniaki podejdą wodą. Odlej ją do miseczki, a do masy dodaj startą cebulę, jajko, pieprz i ew. sól.

Masę wyłóż na rozgrzany tłuszcz, zazwyczaj smażę placki o średnicy ok. 20 cm i grubości niecałego centymetra. Obsmaż z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz gaz i na połowę placka wyłóż sos (możesz posypać żółtym serem). Najlepiej na patelni przełóż zwinięty placek do pieca z opcją grzania od góry (180 C) lub grill na 5 – 10 minut.

Zobacz także:

Autor: Bernadetta Jeleń

podziel się:

Pozostałe wiadomości