Placki ziemniaczane klasyczne - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 1 jajko klasy wagowej L
- 6 łyżek mąki pszennej
- Sól Pieprz (możesz pominąć, jeśli jadacie placki z cukrem)
- Olej rzepakowy do smażenia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz. Zetrzyj na tarce, oczka dopasuj wg upodobań. Posól, wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut. Po tym czasie ziemniaki podejdą wodą. Odlej ją do miseczki, a do masy dodaj startą cebulę, jajko, pieprz i ew. sól.
Placki smaż na średnio – mocno rozgrzanym oleju, do zezłocenia z każdej strony.
Placki ziemniaczane ze szpinakiem pieczone - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g przesmażonego szpinaku
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko klasy wagowej „L”
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki mąki pszennej
- Ewentualnie łyżeczka curry i posiekana papryczka pepperoni
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Piec rozgrzej do 180 C, bez termoobiegu. Ziemniaki, cebule oraz czosnek zetrzyj na tarce, dodaj pozostałe składniki. Całość wymieszaj, placki rozkładaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 20 minut lub do zrumienienia.
Placek ziemniaczany po węgiersku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 1 jajko klasy wagowej L
- 6 łyżek mąki pszennej
- Łyżeczka wędzonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki mielonego kminku
- Sól, pieprz
- Olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos:
- 300 g karkówki (2 łyżki majeranku, łyżka słodkiej mielonej papryki, łyżeczka pieprzu ziołowego)
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane w plastry
- 4 liście laurowe
- ½ łyżeczki kminku w ziarnach
- 1 duża papryka pokrojona w paski
- Kilka pieczarek pokrojonych w plasterki
- 600 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- Sól, pieprz
- Ew. czubata łyżka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w kostkę i natrzyj majerankiem, papryką, solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Obsmaż je na złoty kolor i odłóż na bok. Na tym samym oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek, liście laurowe i kminek. Smaż mieszając przez 2 minuty.
Po tym czasie dodaj paprykę oraz pieczarki i mięso. Zalej całość bulionem i duś całość przez 40 minut. Pod koniec dodaj sól, pieprz i koncentrat. Jeśli uważasz, że sos jest zbyt rzadki, rozrób mąkę z odrobiną bulionu, dobrze wymieszaj i dodaj do sosu.
Ziemniaki obierz. Zetrzyj na tarce, oczka dopasuj wg upodobań. Posól, wymieszaj i odstaw na minimum 10 minut. Po tym czasie ziemniaki podejdą wodą. Odlej ją do miseczki, a do masy dodaj startą cebulę, jajko, pieprz i ew. sól.
Masę wyłóż na rozgrzany tłuszcz, zazwyczaj smażę placki o średnicy ok. 20 cm i grubości niecałego centymetra. Obsmaż z obu stron na złoty kolor. Zmniejsz gaz i na połowę placka wyłóż sos (możesz posypać żółtym serem). Najlepiej na patelni przełóż zwinięty placek do pieca z opcją grzania od góry (180 C) lub grill na 5 – 10 minut.
Zobacz także:
- Pyszne placki ziemniaczane z chrzanem, bryndzą i chrupiącymi jabłuszkami. To danie Cię zachwyci
- Regionalne przepisy na placki ziemniaczane. „Moskole to taki klasyk góralski”
- Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Bernadetta Jeleń
Źródło zdjęcia głównego: GreenArtPhotography/Getty Images