Placki ziemniaczane z chrzanem, bryndzą owczą i jabłkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- korzeń świeżego chrzanu
- jajko
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz czarny, kminek mielony
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubszym oczku.
- Odciskamy w ściereczce bawełnianej, odciśnięte ziemniaki łączymy ze skrobią z dna naczynia, jajkiem i świeżo tartym chrzanem. Pamiętamy o doprawieniu solą, pieprzem i kminkiem.
- Tak przygotowane ciasto wykładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy małe placuszki na złoty kolor.
Masa do smarowania placków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 300 g bryndzy
- 150 ml śmietany 18%
- 4 jabłka polskie
- 2 łyżki rodzynek
- 1 seler naciowy
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 150 ml gęstego jogurtu
Sposób przygotowania:
- Bryndzę ze śmietaną 18% połączyć, aby powstała nam bryndza dobra do smarowania placków.
- Seler naciowy kroimy w cienkie gwiazdki, jabłka kroimy w słupki. Łączymy je z namoczonymi rodzynkami, orzechami i jogurtem. Dodajemy natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.
Zobacz także:
- Placki ziemniaczane z piekarnika - lżejsza alternatywa tradycyjnej potrawy
- Regionalne przepisy na placki ziemniaczane
- Popisowe placki ziemniaczane. Sprawdź ulubione przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Andrzej Polan
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN
podziel się: