Przepisy kulinarne

Pyszne placki ziemniaczane z chrzanem, bryndzą i chrupiącymi jabłuszkami. To danie Cię zachwyci

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Andrzej Polan

Placki ziemniaczane to jedno z ulubionych dań kuchni polskiej. Można je jeść ze śmietaną i cukrem lub podawać z sosem mięsnym. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował fenomenalny sos do placków ziemniaczanych z chrzanem, bryndzą owczą i chrupiącymi jabłkami. Sprawdź, jak zrobić to pyszne danie.

Placki ziemniaczane z chrzanem, bryndzą owczą i jabłkami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • korzeń świeżego chrzanu
  • jajko
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz czarny, kminek mielony

Sposób przygotowania:

  1. 1Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubszym oczku.
  2. 2Odciskamy w ściereczce bawełnianej, odciśnięte ziemniaki łączymy ze skrobią z dna naczynia, jajkiem i świeżo tartym chrzanem. Pamiętamy o doprawieniu solą, pieprzem i kminkiem.
  3. 3Tak przygotowane ciasto wykładamy na patelnię z rozgrzanym masłem i smażymy małe placuszki na złoty kolor.

Masa do smarowania placków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 300 g bryndzy
  • 150 ml śmietany 18%
  • 4 jabłka polskie
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 seler naciowy
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 150 ml gęstego jogurtu

Sposób przygotowania:

  1. 1Bryndzę ze śmietaną 18% połączyć, aby powstała nam bryndza dobra do smarowania placków.
  2. 2Seler naciowy kroimy w cienkie gwiazdki, jabłka kroimy w słupki. Łączymy je z namoczonymi rodzynkami, orzechami i jogurtem. Dodajemy natkę pietruszki. Wszystko mieszamy.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Andrzej Polan

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości