Birmańska sałatka z pomidorów - przepis Szymona Czerwińskiego

Birmańska sałatka z pomidorów - przepis Szymona Czerwińskiego
Długa młodość? Mam na to przepis
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje Szymona Czerwińskiego na dania korzystne dla zdrowia i spowalniające procesy starzeniowe. Jak zrobić birmańską sałatkę z pomidorów? Sprawdź prosty przepis.

Birmańska sałatka z pomidorów - przepis

Składniki:

  • 600 g kolorowych pomidorków cherry
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g orzechów pistacjowych obranych
  • 100 g orzeszków prażonych ziemnych
  • łyżka białego sezamu
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 limonki
  • pęczek kolendry
  • papryczka czerwona chili

Jak zrobić birmańską sałatkę z pomidorów?

  1. Szalotki obierz ze skórki, następnie poszatkuj w piórka. Przełóż je do miseczki i zalej sokiem z jednej limonki. Zostaw, aby nabrały smaku i aromatu.
  2. Na talent upraż sezam, razem z orzechami, które wcześniej poszatkuj na mniejsze kawałki.
  3. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, olej sezamowy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Serwuj ze świeżą kolendrą.
  4. Dobra Rada - jeżeli masz ochotę na połowę awokado, a nie chcesz aby stało się ciemne, wystarczy, że zostawisz pestkę w owocu lub posmarujesz miąższ sokiem z cytryny lub limonki.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości