Birmańska sałatka z pomidorów - przepis
Składniki:
- 600 g kolorowych pomidorków cherry
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 200 g orzechów pistacjowych obranych
- 100 g orzeszków prażonych ziemnych
- łyżka białego sezamu
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 limonki
- pęczek kolendry
- papryczka czerwona chili
Jak zrobić birmańską sałatkę z pomidorów?
- Szalotki obierz ze skórki, następnie poszatkuj w piórka. Przełóż je do miseczki i zalej sokiem z jednej limonki. Zostaw, aby nabrały smaku i aromatu.
- Na talent upraż sezam, razem z orzechami, które wcześniej poszatkuj na mniejsze kawałki.
- Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, olej sezamowy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Serwuj ze świeżą kolendrą.
- Dobra Rada - jeżeli masz ochotę na połowę awokado, a nie chcesz aby stało się ciemne, wystarczy, że zostawisz pestkę w owocu lub posmarujesz miąższ sokiem z cytryny lub limonki.
Zobacz także:
- Sałatka "biała dama"
- Szybka sałatka z tortellini ze sprawdzonego i lubianego przepisu Szymona Czerwińskiego
- Owocowa sałatka z arbuzem, jagodami i miętą
Autor: Diana Ryściuk
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News
podziel się: