Bubble tea w Google Doodle
Bubble tea, czyli Tajwańska herbata bąbelkowa zyskała w XXI wieku ogromną popularność, a na całym świecie wciąż prowadzone są eksperymenty ze smakami, dodatkami i mieszankami. W krajach anglojęzycznych napój ten skrótowo nazywany jest "Boba", a 19 stycznia 2020 roku oficjalnie ogłoszono także emocji z tym napojem. Z tej okazji Google Doodle uczciło napój i przygotowało z nim specjalną grafikę.
Porady dietetyków
Użytkownicy mogli zagrać również w minigrę, w której przygotowywało się tradycyjną, tajwańską bubble tea.
Bubble tea dawniej i dziś
Bubble tea powstała w latach 80.XX wieku na Tajwanie. Nie ma jednak pewności co do tego, kto wymyślił połączenie herbaty z kulkami tapioki. Chociaż historia napoju nie jest długa, to ma ona wielu fanów na całym świecie, głównie ze względu na imigrantów z Tajwanu, którzy otwierali sklepy z bubble tea w różnych krajach.
Dawniej był to napój na bazie herbaty, podawany na zimno z mlekiem, do którego dodawano tapiokę. Ta mogła być specjalnie przygotowywana, np. karmelizowana, moczona lub gotowana w wodzie z cukrem itp. Obecnie występuje w wielu wersjach smakowych - wykorzystuje się tutaj herbaty czarną, zieloną, a nawet pu-ehr, a także owocowe syropy. Do tego dodaje się kulki na bazie kwasu alginowego, który nazywany jest popping boba oraz galaretki. Charakterystyczną cechą bubble tea, oprócz dodatków, jest szeroka słomka, która umożliwia wciąganie galaretek i dużych kulek z tapioki.
Obecnie najpopularniejszą tapioką do bubble tea jest ta w postaci czarnych perełek, które są znacznie większe, niż te, które można często kupić w sklepach. Zawierają bazowy cukier, który nadaje nie tylko smaku, ale również koloru całemu napojowi.
Tradycyjne bubble tea - przepis krok po kroku
Składniki:
- czarna tapioka - 30 g,
- woda - 300 ml,
- czarna herbata - 10 g,
- mleko sojowe lub inne naszego wyboru - 300 ml,
- miód lub syrop klonowy - 30-60 g.
Sposób przygotowania:
- Tapiokę namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
- Liście herbaty zalać wodą i gotować przez 2-3 minuty. Po tym czasie je odlać, a płyn wlać z powrotem do naczynia.
- Do herbaty dodać mleko sojowe i zagotować. Kiedy pojawią sie pierwsze bąbelki zdjąć z ognia.
- Czarną tapiokę gotować przez 2-3 minuty w wodzie, w której się moczyła. Odlej kulki i przekładaj je do wysokiego naczynia.
- Kulki zalać miodem lub syropem klonowym - 30 g jeśli lubimy lekko słodki napój lub więcej. Następnie dolać mleczny napój. Całość wymieszać i podawać ze słomką do bubble tea.
Zagotowaną tapiokę można przechowywać do 12 godzin w wodzie, miodzie, syropie klonowym lub mieszance wody ze słodzikiem. Należy jednak uważać, bo długo przetrzymywana traci swoją konsystencję i staje się twarda.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Najlepsze dania azjatyckie. Wybierz się w niezwykłą kulinarną podróż
- Wołowina po tajsku, czyli idealny pomysł na danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny
- Grill w stylu azjatyckim. Zdradzamy najlepszy przepis na egzotycznego burgera
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Google/Peacful Cusine
Źródło zdjęcia głównego: VeselovaElena/Getty Images