Bubble tea - tajwański napój, który kocha cały świat. Jak powstała ta herbata i jak ją przygotować w domu?

Bubble Tea
Bubble Tea - tajwański napój, który kocha cały świat. Jak powstała ta herbata i jak ją przygotować w domu?
Źródło: VeselovaElena/Getty Images
Bubble tea, nazywana również po angielsku "boba" to napój herbaciany pochodzący z Tajwanu. Cieszy się coraz większym powodzeniem, a wiele osób eksperymentuje z nowymi smakami i połączeniami. Kiedy powstała ta herbata i jak ją przygotować?

Bubble tea w Google Doodle

Bubble tea, czyli Tajwańska herbata bąbelkowa zyskała w XXI wieku ogromną popularność, a na całym świecie wciąż prowadzone są eksperymenty ze smakami, dodatkami i mieszankami. W krajach anglojęzycznych napój ten skrótowo nazywany jest "Boba", a 19 stycznia 2020 roku oficjalnie ogłoszono także emocji z tym napojem. Z tej okazji Google Doodle uczciło napój i przygotowało z nim specjalną grafikę.

Porady dietetyków

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy makaron tuczy?
Czy makaron tuczy?
Woda w diecie dziecka
Woda w diecie dziecka
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Zdrowe i apetycznie wyglądające drugie śniadania
Ketchup domowy czy sklepowy?
Ketchup domowy czy sklepowy?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Dlaczego zimą jemy więcej?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Odchudzanie a deficyt kaloryczny u dzieci
Pyszne, ale takie… uzależniające
Pyszne, ale takie… uzależniające
Najbogatsze źródła witaminy
Najbogatsze źródła witaminy
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
Ile tyjemy dojadając po dziecku?
 Gdzie ukrywa się cukier?
Gdzie ukrywa się cukier?

Użytkownicy mogli zagrać również w minigrę, w której przygotowywało się tradycyjną, tajwańską bubble tea. 

Bubble tea dawniej i dziś

Bubble tea powstała w latach 80.XX wieku na Tajwanie. Nie ma jednak pewności co do tego, kto wymyślił połączenie herbaty z kulkami tapioki. Chociaż historia napoju nie jest długa, to ma ona wielu fanów na całym świecie, głównie ze względu na imigrantów z Tajwanu, którzy otwierali sklepy z bubble tea w różnych krajach.

Dawniej był to napój na bazie herbaty, podawany na zimno z mlekiem, do którego dodawano tapiokę. Ta mogła być specjalnie przygotowywana, np. karmelizowana, moczona lub gotowana w wodzie z cukrem itp. Obecnie występuje w wielu wersjach smakowych - wykorzystuje się tutaj herbaty czarną, zieloną, a nawet pu-ehr, a także owocowe syropy. Do tego dodaje się kulki na bazie kwasu alginowego, który nazywany jest popping boba oraz galaretki. Charakterystyczną cechą bubble tea, oprócz dodatków, jest szeroka słomka, która umożliwia wciąganie galaretek i dużych kulek z tapioki.

Obecnie najpopularniejszą tapioką do bubble tea jest ta w postaci czarnych perełek, które są znacznie większe, niż te, które można często kupić w sklepach. Zawierają bazowy cukier, który nadaje nie tylko smaku, ale również koloru całemu napojowi. 

Tradycyjne bubble tea - przepis krok po kroku

Składniki:

  • czarna tapioka - 30 g,
    • woda - 300 ml,
      • czarna herbata - 10 g,
        • mleko sojowe lub inne naszego wyboru - 300 ml,
          • miód lub syrop klonowy - 30-60 g.

            Sposób przygotowania:

            1. Tapiokę namoczyć przez noc w zimnej wodzie.
              1. Liście herbaty zalać wodą i gotować przez 2-3 minuty. Po tym czasie je odlać, a płyn wlać z powrotem do naczynia.
                1. Do herbaty dodać mleko sojowe i zagotować. Kiedy pojawią sie pierwsze bąbelki zdjąć z ognia.
                  1. Czarną tapiokę gotować przez 2-3 minuty w wodzie, w której się moczyła. Odlej kulki i przekładaj je do wysokiego naczynia.
                    1. Kulki zalać miodem lub syropem klonowym - 30 g jeśli lubimy lekko słodki napój lub więcej. Następnie dolać mleczny napój. Całość wymieszać i podawać ze słomką do bubble tea.

                      Zagotowaną tapiokę można przechowywać do 12 godzin w wodzie, miodzie, syropie klonowym lub mieszance wody ze słodzikiem. Należy jednak uważać, bo długo przetrzymywana traci swoją konsystencję i staje się twarda.

                      Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

                      Zobacz także:

                      Autor: Teofila Siewko

                      Źródło: Google/Peacful Cusine

                      Źródło zdjęcia głównego: VeselovaElena/Getty Images

                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                      Materiał promocyjny

                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana