Przepisy kulinarne

Wołowina po tajsku, czyli idealny pomysł na danie kuchni azjatyckiej dla całej rodziny

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Antek Smykiewicz
Wołowina po tajsku

Pyszne dania kuchni azjatyckiej, które będą smakować wszystkim domownikom? Nic prostszego dla Antka Smykiewicza i jego żony. Sprawdź, jak przygotować wołowinę po tajsku z dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN i zakochaj się w azjatyckich smakach. 

Wołowina po tajsku - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 30 g papryczki chilli
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 200 g zwykłego ryżu lub jaśminowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 szklanki liści mięty
  • 2 szklanki liści bazylii
  • 1 czerwona cebula
  • sok wyciśnięty z 2 limonek
  • 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania wołowiny po tajsku

  1. 1Na patelni zrumieniamy 200 g ryżu. Po czym miksujemy go w blenderze. Proszek odstawiamy na bok.
  2. 2Chilli cienko kroimy pod kątem 45 stopni tak aby ładnie je wyeksponować.
  3. 3W woku rozgrzewamy 500 ml wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy do niej 500 gramów mielonej wołowiny i dokładnie mieszamy.
  4. 4Następnie do obgotowanej wołowiny dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
  5. 5Całość smażymy co chwilę mieszając. Po kilku minutach smażenia do wołowiny dodajemy 3 łyżki proszku ryżowego i 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
  6. 6Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 3 łyżki sosu rybnego i pokrojone chilli, 2 szklanki liści bazylii, 1/2 szklanki liści mięty, oraz sok z wyciśniętych 2 limonek.
  7. 7Całość smażymy mieszając przez 3 minuty. Wołowinę podajemy z ryżem

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Antek Smykiewicz

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik

Pozostałe wiadomości