Pyszne dania kuchni azjatyckiej, które będą smakować wszystkim domownikom? Nic prostszego dla Antka Smykiewicza i jego żony. Sprawdź, jak przygotować wołowinę po tajsku z dzisiejszej kuchni Dzień Dobry TVN i zakochaj się w azjatyckich smakach.
Wołowina po tajsku - przepis krok po kroku
Składniki:
- 30 g papryczki chilli
- 500 g mielonej wołowiny
- 200 g zwykłego ryżu lub jaśminowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 1/2 szklanki liści mięty
- 2 szklanki liści bazylii
- 1 czerwona cebula
- sok wyciśnięty z 2 limonek
- 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
- 500 ml wody
Sposób przygotowania wołowiny po tajsku
- 1Na patelni zrumieniamy 200 g ryżu. Po czym miksujemy go w blenderze. Proszek odstawiamy na bok.
- 2Chilli cienko kroimy pod kątem 45 stopni tak aby ładnie je wyeksponować.
- 3W woku rozgrzewamy 500 ml wody. Gdy woda się zagotuje dodajemy do niej 500 gramów mielonej wołowiny i dokładnie mieszamy.
- 4Następnie do obgotowanej wołowiny dodajemy czerwoną cebulę pokrojoną w piórka.
- 5Całość smażymy co chwilę mieszając. Po kilku minutach smażenia do wołowiny dodajemy 3 łyżki proszku ryżowego i 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
- 6Wszystko dokładnie mieszamy, po czym dodajemy 3 łyżki sosu rybnego i pokrojone chilli, 2 szklanki liści bazylii, 1/2 szklanki liści mięty, oraz sok z wyciśniętych 2 limonek.
- 7Całość smażymy mieszając przez 3 minuty. Wołowinę podajemy z ryżem
Zobacz także:
Źródło: Antek Smykiewicz
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik