Przepisy kulinarne

Kuchnia tajska: zielone curry z kurczakiem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry Wakacje zasmakowaliśmy dania kuchni tajskiej. Przygotowali je dla nas: Przemysław Saleta, który jest wielbicielem kuchni i kultury tajskiej oraz eksperci kulinarni z Wydziału Technologii Gospodarstwa Domowego Uniwersytetu w Bangkoku: Asst. Prof. Apinya Manarote i pan Jadenisphat Bunyasawat, a także I Sekretarz Ambasady Tajlandii w Warszawie Thanthida Wangthamrong.

Kaeng Kiew Wan Kai (zielone curry z kurczakiem)

Składniki

60 g zielonej pasty curry

25 g oleju

75 g skondensowanego mleka kokosowego

400 g mleka kokosowego (200 g pudełko mleka z 200 g wody)

300 g kurczaka

150 g mini bakłażanów

15 g pokrojonej w plasterki papryki

2 posiekane listki limonki kaffir (papeda)

20 g liści bazylii

20-25 g sosu rybnego

5-10 g cukru palmowego

Przygotowanie:

Smażyć pastę curry z olejem, aż do uwolnienia zapachu, stopniowo dodać mleko kokosowe i smażyć jeszcze przez ok. 5 min. Dodać kurczaka i przesmażyć. Dodać listki limonki kaffir, sos rybny i przesmażyć. Dodać mleko kokosowe, doprawić cukrem i sosem rybnym. Kiedy się zagotuje, dodać bakłażanki i poczekać, aż się ugotują. Dodać mleko kokosowe. Doprawić do smaku, a potem dodać posiekaną paprykę i listki bazylii.

Som-Tam-Thai (ostra sałatka z papai)

Składniki:

filiżanka zielonej papai lub kalarepy, posiekanej i pociętej w długie cienkie kawałki

3-5 papryczek chili

2 ząbki czosnku

1/4 filiżanki zielonej fasolki szparagowej, pokrojonej na kawałki o długości ok. 2,5 cm

pomidorki cherry pokrojone na połówki

1 łyżka suszonych krewetek

1/4 filiżanki prażonych orzechów ziemnych

powój

kapusta

fasolka szparagowa

Składniki na sos:

1 łyżka sosu rybnego

1 łyżka soku z limonki

1 łyżka soku z tamaryndy

1 łyżka cukru palmowego

Przygotowanie:

Przygotować zieloną papaję/kalarepę, włożyć do torebki i odstawić do lodówki, lub położyć na lodzie, aby papaja/kalarepa była jędrna. Rozetrzeć razem połowę porcji każdego składnika (chili, czosnek, suszone krewetki, fasolka szparagowa). Dodać sos rybny, sok z limonki i sok z tamaryndy. Połączyć tak przygotowane składniki z papają/kalarepą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Pozostałe wiadomości