Najlepsze dania azjatyckie. Wybierz się w niezwykłą kulinarną podróż

Pad Thai 
Pad Thai 
Źródło: Westend61
W języku polskim istnieje powiedzenie "przez żołądek do serca", które z pewnością można odnieść do smaków Azji. Kuchnia azjatycka rozkochała w sobie licznych smakoszy z różnych zakątków świata. Mnogość smaków, barw i aromatów, jakich dostarczają dania azjatyckie, nieustannie zachwyca i zaskakuje.

Słowo "Azja" przywodzi na myśli obszar obejmujący kraje leżące od Japonii do Moskwy i od Indonezji aż po północ Syberii. Utarło się jednak, że zwrot "kuchnia azjatycka" odnosi się głównie do krajów Azji Południowo-Wschodniej, przede wszystkim: Japonii, Chin, Tajlandii, Korei i Wietnamu. To właśnie narodowe potrawy tych państw podbiły serca pochodzących z różnych stron świata miłośników dobrej kuchni. Jedzenie azjatyckie to połączenie niezwykłej historii, wieloletniej tradycji i przeplatających się ze sobą kultur krajów Azji. Jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jego podstawą są bowiem buliony, różnorodne warzywa, ryby i chude mięsa, czyli wartościowe półprodukty. Choć potrawy kuchni azjatyckiej kojarzą się głównie z popularnym sushi, cała azjatycka kuchnia ma o wiele więcej do zaoferowania.

Kuchnia azjatycka – charakterystyka

Jeżeli istnieje mianownik łączący wszystkie tradycyjne dania azjatyckie, zdecydowanie są nim ryż i makarony. To na nich opiera się większość potraw spożywanych przez Azjatów, choć w różnych regionach są różnie przygotowywane. Ponadto ryż to główny produkt eksportowy większości krajów Azji Południowo-Wschodniej, co da się zauważyć w jej krajobrazie pełnym ryżowych pól uprawnych.

Kolejnym elementem łączącym tradycyjne dania Azji są przyprawy azjatyckie (przede wszystkim imbir, goździk, trawa cytrynowa czy pieprz syczuański), różnorodne pasty (np. wasabi, krewetkowa, chilli) oraz tradycyjne sosy azjatyckie (głównie sojowy i rybny).

Podstawą kuchni azjatyckiej są także rozmaite warzywa. Znaleźć je można w zupach i daniach mięsnych, wykorzystywane są też jako dodatek do makaronów, ryżu i przystawek. W Azji popularne są przede wszystkim maniok, papryka, kukurydza, pak choi, groszek i ogórek. Warzywa podaje się świeże bądź przygotowywane na parze lub w woku, tak by nie straciły wartości odżywczych.

Choć Azjaci uwielbiają również mięsa (przede wszystkim drób i wołowinę), liczne potrawy azjatyckie zawierają w sobie bogatą w białko soję, która stanowi jego zamiennik. Soja występuje w różnej postaci: jako tofu, tempeh lub pasta miso .

Na azjatyckich stołach nie zabraknie także ryb i owoców morza. Każda restauracja azjatycka oferuje więc obszerne menu, w którym wszyscy znajdą coś dla siebie.

Kuchnia azjatycka – przepisy, których warto spróbować

Choć wszystkie kraje Azji Południowo-Wschodniej mają swój wspólny mianownik, każde państwo wyróżniają inne tradycje, zwyczaje i smaki. Przykładowo z Japonii pochodzi uwielbiane na całym świecie sushi i ramen, z Tajlandii pad thai, a z Wietnamu sajgonki. Jakie azjatyckie jedzenie zasługuje na szczególną uwagę?

  • ZUPA MISO - Zupa miso to prawdopodobnie najpopularniejsza zupa azjatycka na świecie. Tradycyjnie przygotowuje się ją na bazie pasty miso oraz bulionu disho (ugotowanego na wędzonych płatach tuńczyka i grzybach). Do zupy dodaje się makaron, grzyby shiitake, warzywa i kawałki tofu, a całość doprawia się sosem sojowym.
  • TOM YAM - Tajska zupa z krewetkami to kolejna warta spróbowania zupa azjatycka. Przepis na jej przygotowanie nie jest skomplikowany. Wystarczy wymieszać pastę o tej samej nazwie z bulionem warzywnym i mleczkiem kokosowym, do gotującej mieszanki dodać krewetki oraz pomidorki koktajlowe, a całość przyprawić sosem sojowym i sokiem z cytryny.
  • KIMCHI - Kimchi to popularna sałatka azjatycka, którą serwuje prawie każda azjatycka restauracja. Jest to koreańska wersja kapusty kiszonej. Przygotowuje się ją z kapusty pekińskiej marynowanej w mieszance z mielonej ostrej papryki, imbiru, czosnku, sosu sojowego i sosu rybnego. Sałatkę posypuje się prażonymi nasionami sezamu.
  • BÁNH XÈO - Będąc w Wietnamie, warto spróbować tradycyjnych naleśników bánh xèo . Nie jest to popularne azjatyckie danie, a spotkać je można tylko w poszczególnych regionach wschodniej części kontynentu. Ciasto na wietnamskie naleśniki przygotowuje się z mleka kokosowego i mąki ryżowej, a nadziewa różnorodnymi mieszankami warzyw i owoców morza.
  • KURCZAK GONGBAO - Dania azjatyckie z kurczakiem to najczęściej wybierane przez turystów azjatyckie potrawy. Kurczak gongbao to mieszanka różnych smaków Azji. Smaży się go w marynacie wykonanej z marynowanych plastrów imbiru, świeżego czosnku, prażonych orzechów nerkowca i sosu sojowego.

Kuchnia azjatycka – słodkie propozycje

Dieta azjatycka jest bardzo zdrowa, ale nie brakuje w niej również słodkości. Azjatyckie desery słyną z oryginalności i ciekawej formy. Ich listę otwierać mogą tzw. mochi, czyli smakołyki, którymi Japończycy witają nowy rok. Wykonane są z lepkiego ciasta ryżowego, a nadziewane pastą ze słodkiej fasoli. W Chinach popularnym przysmakiem są pinyin, zwane księżycowymi ciastkami azjatyckie przekąski. Ich sekretnym składnikiem są nasiona lotosu. Całość wykonana jest z cukru i masy z mąki ryżowej. Niektóre desery azjatyckie są niezwykle proste w przygotowaniu, tak jak chociażby tajski ryż z mango. Gotuje się go na mleczku kokosowym, a podaje z kawałkami mocno dojrzałego mango.

Zobacz wideo:

DD_20211025_Makaron_REP
Czy makaron tuczy?
Dietetyczka Anna Radowicka zdradza, czy makarony faktycznie tuczą, opowiada o ty, jak należy je gotować oraz ile powinniśmy ich spożywać.
Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości