Koreańskie jedzenie to ostre potrawy, dbałość o estetykę, wielobarwność, niska kaloryczność. Tak w skrócie można opisać kuchnię koreańską, która jest wielką biesiadą z niekończącymi się nigdy przystawkami. Wiele koreańskich potraw ma również właściwości lecznicze i zdrowotne. Dania koreańskie podawane są zazwyczaj w małych miseczkach, co pozwala tworzyć ciekawą, kolorową kompozycję.
2 luty to Dzień Pozytywnego Myślenia. Z tej okazji finalista 5. edycji programu "MasterChef", Szymon Czerwiński przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN dania ze składnikami, które wyzwalają endorfiny. Były to: azjatycka zupa z żeń-szeniem, kurczak pieczony z ziarnami wanilii oraz tort bezowy dacquoise.
W języku polskim istnieje powiedzenie "przez żołądek do serca", które z pewnością można odnieść do smaków Azji. Kuchnia azjatycka rozkochała w sobie licznych smakoszy z różnych zakątków świata. Mnogość smaków, barw i aromatów, jakich dostarczają dania azjatyckie, nieustannie zachwyca i zaskakuje.