Kanadyjskie płynne złoto, czyli syrop klonowy. "Drzewa i matka natura kontrolują kolor"

Dzień Dobry TVN
Kanadyjskie płynne złoto, czyli syrop klonowy osładza dni Kanadyjczyków od śniadania przez lunch, aż po kolację. Jak powstaje? Dlaczego ma różne kolory? Sprawdziła to nasza reporterka Irmina Somers.

Jak powstaje syrop klonowy?

Smakuje młodszym i starszym. Dodawany jest do naleśników, ciast i napojów. Syrop klonowy to dobro narodowe Kanady. Nasza reporterka Irmina Somers wybrała się na północ od Toronto, żeby sprawdzić, jak powstaje. Wiosna to bardzo intensywny czas dla producentów tego produktu. Jednym z nich jest Tom Stehr.

Marzec i kwiecień to miesiące, w których wytwarzamy syrop klonowy w Kanadzie. Potrzebujemy ujemnych temperatur nocą, a dodatnich w ciągu dnia

- wyjaśnia Tom.

Przy odpowiednich warunkach można rozpocząć produkcję.

- Najpierw pozyskujemy wodę klonową. Jest klarowna i ma tylko 2% cukru. Aby powstał z niej syrop klonowy, zagęszczamy ją przez gotowanie, uzyskując minimum 66% cukru. Do wytworzenia litra syropu potrzebujemy 40 litrów wody z klonu – tłumaczy producent.

Od czego zależy kolor syropu klonowego?

Jak się okazuje, syrop klonowy występuje w czterech kolorach - złotym, bursztynowym, ciemnym i bardzo ciemnym. Dlaczego?

- Drzewa i matka natura kontrolują kolor, a ja tylko zawartość cukru. Im cieplej na zewnątrz, tym syrop ciemniejszy. Ciemniejszy kolor oznacza mocniejszy smak, ale poziom cukru zostaje taki sam – podkreśla Tom Stehr.

Nasza reporterka spotkała się także z Tedem Williamsem, wodzem rdzennych Indian. To oni rozpoczęli produkcję syropu klonowego. Jak mówią, to ich wkład dla świata. Zobaczcie cały materiał.

Zobacz też:

Hallerczycy z Niagary. "Przed Polakami otwierano domy, serca"

Kanada w Polsce, czyli Literacki Sopot 2020. "Co roku rozmawiamy o sprawach, które są ważne"

Niezwykły nauczyciel. Codziennie przemierza osiem kilometrów, by dostarczyć swoim uczniom darmowy posiłek

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Anna Korytowska

Reporter: Irmina Somers

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana