Czym słodzić zamiast cukru? Stewia naturalnie występuje w Brazylii i Paragwaju. Jest zdecydowanie mniej kaloryczna niż sacharoza. Najsłodszą częścią rośliny są liście. Stewia sprzedawana jest w formie pudru lub płynu. Jest nawet kilkaset razy słodsza od domowego cukru. Smak stewii jednak nie wszystkim odpowiada, a jeśli wyciąg z rośliny zostanie użyty w nadmiarze, smak potrawy bądź napoju może zmienić się na gorzki lub lukrecjowy.
Porady dietetyków
Czym zastąpić cukier w cieście?
Miód zamiast cukru wydaje się być lepszym rozwiązaniem, biorąc pod uwagę jego właściwości zdrowotne. Choć posiada wiele wartościowych składników, składa się głównie z wody i cukrów takich jak fruktoza, glukoza oraz sacharoza. Jest bardzo kaloryczny, nie jest więc najlepszym zamiennikiem białego cukru. Pomimo walorów smakowych i aromatycznych miodu, powinny unikać go osoby, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Czy lepszym rozwiązaniem będzie słodzik zamiast cukru? Na rynku dostępne są zamienniki, które można podzielić na dwa rodzaje – naturalne oraz syntetyczne. Które z nich należą do pierwszej grupy?
Ksylitol jest stosowany zamiast cukru już od kilku lat. Jest tak samo słodki jak sacharoza, jednak zdecydowanie mniej kaloryczny. Jego indeks glikemiczny wynosi 8, co przekłada się na niewielkie wyrzuty insuliny. Z tego względu jest szczególnie polecany diabetykom oraz osobom, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ksylitol, potocznie nazywany cukrem brzozowym, na skalę przemysłową jest najczęściej pozyskiwany z kukurydzy. Należy do alkoholi cukrowych, czyli polioli. Ile ksylitolu należy użyć zamiast cukru? Na początek warto stopniowo wprowadzać zamienniki w diecie. W przeciwnym razie mogą wystąpić biegunki oraz zaparcia. Maksymalna dzienna dawka ksylitolu to 12 g.
Stewia zamiast cukru na skalę przemysłową używana jest w Europie od 2011 r. – została wówczas oficjalnie zarejestrowana. Jest kilkaset razy słodsza od sacharozy, jednak jej smak znacznie odbiega od domowego cukru.
Co zamiast cukru dla cukrzyka? Erytrytol ma indeks glikemiczny równy 0, co sprawia, że jest szczególnie polecany dla diabetyków. Jest o około 40% mniej słodki niż sacharoza. Pozostawia w ustach przyjemne uczucie chłodu, bez dodatkowego posmaku. W naturalnej formie znajduje się w pyłku kwiatowym, owocach oraz algach morskich. Erytrytol dostępny w sklepach pozyskiwany jest z gliceryny.
Jakie są syntetyczne zamienniki sacharozy?
Sorbitol jest alkoholem cukrowym, naturalnie występującym m.in. w śliwkach i gruszkach. Jest o około 50% mniej słodki niż sacharoza. Charakteryzuje się niezwykle czystym smakiem, dlatego dodaje się go do żywności produkowanej przemysłowo oraz do kosmetyków. 100 g sorbitolu ma około 240 kcal. Na dużą skalę produkuje się go z glukozy.
Aspartam, czyli E951, wykorzystywany jest zamiast cukru do słodzenia produktów typu light. Jest bardzo słodki, a jego kaloryczność równa praktycznie zeru. Opinie na temat wpływu tego słodzika na zdrowie są jednak podzielone.
Acesulfam jest około 200 razy słodszy niż sacharoza i praktycznie nie zawiera kalorii.
Zastanawiając się, czym można zastąpić cukier, warto prześledzić proces produkcji danego zamiennika. Szczególnie polecane są naturalne odpowiedniki, pochodzące z roślin. Cukier trzcinowy oraz buraczany mają jedną wspólną cechę – są bardzo tanie, dlatego używane są w większości wysoko przetworzonych produktów spożywczych.
Czym słodzić herbatę zamiast cukru?
Dobrym wyborem wydaje się stewia, niestety nie wszystkim odpowiada posmak lukrecji. W takim przypadku lepszym rozwiązaniem będzie ksylitol. Co warto wypróbować zamiast cukru pudru? W tym przypadku świetnie sprawdzi się erytrytol, z uwagi na swój czysty, niezaburzony smak. Zastanawiając się, czym zastąpić cukier w diecie, można wybierać spośród grupy odpowiedników. Niestety wszystkie z nich będą droższe od domowego cukru.
Stosowanie zdrowych zamienników nie tylko pozwala obniżyć kaloryczność diety, czego następstwem będzie spadek wagi, ale i hamuje pojawienie się próchnicy oraz jej rozwój. Sacharoza jest idealną pożywką dla bakterii bytujących w jamie ustnej. Spożywanie jej w nadmiarze kończy się częstymi wizytami u stomatologa. Nawet używając naturalnych słodzików, warto ograniczać ich ilość. Organizm człowieka nie potrzebuje dużych ilość cukrów prostych, lepiej zastąpić je węglowodanami złożonymi, które dostarczają energię przez długi czas.
Zobacz także:
- Czy arbuzy są zdrowe? Naukowcy nie mają co do tego wątpliwości
- Co jemy w maju? Czas na wiosenne, sezonowe warzywa!
- Cukier na lepsze samopoczucie? Naukowcy obalili ten mit
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Jose A. Bernat Bacete/Getty Images