Mówiąc o cukrze, większość osób ma na myśli sacharozę, czyli związek chemiczny składający się z jednej cząsteczki glukozy i fruktozy. Wchodzi ona w skład dwucukrów, więc zaliczana jest do tzw. cukrów prostych. Sacharoza produkowana jest głównie z trzciny cukrowej, a w Polsce pozyskuje się ją z buraka cukrowego. Nadmierne używanie sacharozy prowadzi do otyłości oraz wielu chorób z nią związanych. Czego używać zamiast cukru? Dostępne są substytuty naturalne i syntetyczne.
Poznaj tajny składnik zupy pomidorowej, który sprawi, że będzie przepyszna!
Nie dość, że nadmierne spożywanie cukru nie jest dobre dla zdrowia, to w obecnej kryzysowej sytuacji na świecie, może go przez jakiś czas brakować. Czym więc zastąpić cukier w przetworach? Które zamienniki są najlepsze?
Stewia to jedna z popularniejszych roślin w ostatnich latach, znana głównie ze swoich właściwości słodzących. Jest zdrowym zamiennikiem cukru, a przy odrobinie zaangażowania i wiedzy można z powodzeniem uprawiać ją w domu lub w ogrodzie. Poznaj wymagania uprawne stewii i zasady pielęgnacji.
Wszyscy wiemy, że cukier niszczy nasze zdrowie i sylwetkę, ale czy faktycznie przyspiesza starzenie skóry? W Dzień Dobry Wakacje spytaliśmy o to dr. Marcina Ambroziaka - lekarza medycyny estetycznej. Ale jak żyć bez słodkości? Czy "zdrowe" zamienniki cukru są faktycznie takie zdrowe? Czy cukier należy wyeliminować z diety całkowicie? I jak go najłatwiej ostawić? Zobacz, co do powiedzenia na ten temat ma dietetyczka Agnieszka Mielczarek.
Ciężko jest żyć bez odrobiny słodyczy. Jak nie jeść niezdrowego cukru nie rezygnując jednocześnie ze słodkości? W Dzień Dobry TVN dietetyk Aneta Łańcuchowska przedstawiła swoje top 3, jeśli chodzi o naturalne zamienniki cukru: stewię, ksylitol i miód. Czy poleca je każdemu? Czym charakteryzuje się każdy z zaproponowanych zamienników? Czemu nie ma wśród nich tak popularnych naturalnych substancji słodzących jak: syrop z agawy, syrop klonowy i cukier trzcinowy?