Polecany przez dietetyków zamiennik cukru szkodzi zdrowiu? Niepokojące fakty o ksylitolu

Ksylitol jest groźny dla zdrowia? Nowe odkrycie
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ksylitol jednak szkodliwy?
Ksylitol jednak szkodliwy?
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Ksylitol jest jednym z najpopularniejszych słodzików, który miał być zdrowszą alternatywą cukru. Z najnowszych publikacji medycznych wynika jednak, że może znacznie przyczyniać się do powstawania skrzepów i prowadzić do wystąpienia ataku serca lub udaru. O tych doniesieniach porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z dietetyczką Wandą Baltazą oraz dentystą Tomaszem Kuprysiem.

Szkodliwe działanie ksylitolu - nowe badania

Ksylitol występuje naturalnie m.in. w owocach i warzywach, ale najczęściej spożywany jest przez konsumentów w postaci dostępnego na sklepowych półkach proszku, który do tej pory uważany był za zdrowszy zamiennik cukru. Nic bardziej mylnego. W ostatnim numerze "European Heart Journal" podzielono się pierwszymi wnioskami wyciągniętymi z wyników badań pracujących pod kierunkiem doktora Stanleya Hazena naukowców z Cleveland Clinic. Według analityków wspomniany słodzik może zwiększyć ryzyko powstawania skrzepów krwi, a co za tym idzie - wystąpienia zawału serca lub udaru. Przeprowadzony eksperyment składał się z trzech części.

- Najpierw była próba wykonana in vitro, czyli stricte w laboratorium, gdzie sprawdzali, jak ksylitol wpływa w ogóle na zachowanie naturalnej krwi ludzkiej. Jak wtedy [naukowcy - przyp. red.] zobaczyli, że zwiększa się agregacja płytek krwi, to znaczy tworzą się zakrzepy, które są bezpośrednio związane z ryzykiem udaru czy problemów z sercem, to wtedy zrobili badanie in vitro na myszach. Na myszach się okazało, że tak samo to ryzyko udaru jest dużo większe. Potem zrobili jeszcze próbę na 10 zdrowych ochotnikach. Poprosili, żeby wypili roztwór, w których było rozpuszczone 30 gramów ksylitolu, czyli bardzo dużo i potem zaczęli robić badania, co się dzieje z tą krwią u żywych organizmów - wyjaśniła w Dzień Dobry TVN specjalizująca się w dietetyce klinicznej dr n. med. Wanda Baltaza.

Ksylitol oraz inne podobne alternatywy dla cukru pokochaliśmy głównie z tego względu, że są one mniej kaloryczne i w ostatnich latach były polecane przez ambasadorów zdrowego odżywiania. - Wydawało nam się, że tylko cukier faktycznie jest niebezpieczny, a promowaliśmy wybieranie wszystkiego innego. Natomiast ja się cieszę, że coraz bardziej idziemy w stronę tego, żeby jednak trochę przestraszyć społeczeństwo, że wcale te zamienniki cukru takie dobre nie są - stwierdza gościni naszego programu.

Ksylitol w branży dentystycznej. Dlaczego jest wykorzystywany?

Wbrew najnowszym doniesieniom można jednak wskazać również pozytywne działanie ksylitolu, który bardzo często pojawia się w składzie past do zębów oraz gum do żucia. Mowa o aktywności przeciwpróchnicowej, o której opowiedział widzom Dzień Dobry TVN dentysta Tomasz Kupryś.

- Jest alkoholem, czyli nie fermentuje tak jak cukry w jamie ustnej, tworząc kwasy, które rozpuszczają szkliwo. Pobudza ślinianki do wytwarzania śliny, a wiemy, że ślina jest naturalnym buforem, pomaga wypłukać resztki pokarmowe i pomaga również w przyswajaniu wapnia - wskazał lekarz, przekonując, że zdrowy umiar w przyjmowaniu ksylitolu może być najlepszym rozwiązaniem.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości