Jak wykorzystać ocet truskawkowy?
O zbawiennym wpływie octu jabłkowego na nasze zdrowie, a szczególnie procesy trawienne i florę bakteryjną naszych jelit powiedziano już niemal wszystko. Małko kto wie, że ocet można zrobić również z truskawek, na które obecnie trwa sezon. Tego rodzaju przetwór jest nie tylko zdrowy i ekologiczny, ale przy okazji - dużo smaczniejszy, niż ten w wersji klasycznej. Słodkie, świeże owoce dodają letniego aromatu oraz niepowtarzalnego smaku, który sprawi, że chętniej będziemy po niego sięgać.
Domowy przetwór sprawdzi się, podobnie jak jego wersja jabłkowa, jako urozmaicenie sałatek, wypieków, czy marynat. Przepis na ocet truskawkowy ucieszy również zwolenników less waste, ponieważ należy go przygotować z szypułek owocu, na których znajduje się tylko trochę czerwonego miąższu.
Jak przygotować ocet z truskawek?
W sieci można znaleźć wiele przepisów na ocet truskawkowy, większość z nich jest bardzo prosta i polega na zalaniu owoców cukrem. Jedna z użytkowniczek Instagrama - Pani Eteryczna podzieliła się swoją recepturą.
Szypułki z kawałkiem owocu należy umieścić w szklanym, wyparzonym słoiku i zalać ostudzoną wodą z cukrem w proporcji 4 łyżki cukru na litr wody. Ocet należy dwa razy dziennie zamieszać, a po pięciu dniach nabierze koloru i z czasem, gdy szypułki opadną na dno, będzie gotowy do spożycia.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Octy regulują poziom glukozy, obniżają cholesterol. Jak bezpiecznie korzystać z ich właściwości?
- Ocet jabłkowy poprawia samopoczucie. Jak zrobić go samodzielnie w domu?
- Prozdrowotne właściwości octu jabłkowego. Jak go przygotować w domu? "To nasz polski super food"
Autor: Zofia Wierzcholska
Źródło zdjęcia głównego: Ryan Dearth/Getty Images