Przepisy kulinarne

Kuchnia. Czas na czereśnie!

Doczekaliśmy się. Wreszcie pojawiły się czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN kilka przepisów bazujących na nich zaproponował nam Charlie Daigneault. Do wyboru mamy: tartę z czereśniami, pierś indyka z czereśniami i cevivhe z łososia - oczywiście... z czereśniami! :)

 

 

Tarta Baklava z czereśniami i pistacjami

Składniki:
1 op. ciasta filo
1 kostka masła
800 g czereśnie bez pestek
100 g cukru
4 łyżeczki brązowego cukru
100 g migdałów w płatkach
250 gr mascarpone
100 ml miodu
2 pomarańcze
120 g pistacji
mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:
W misce mieszamy czereśnie z cukrem, sokiem z pomarańczy i skórka z pomarańczy. Zostawiamy na ok. 15 min. W międzyczasie przygotujemy ciasto filo. Na blaszce do piekarnika, nakładamy jedną warstwę filo, smarujemy roztopionym masłem, potem kolejna warstwa ciasta i znowu smarujemy masłem, powtarzamy ten krok kilka razy. Pośrodku ciasta filo, sypiemy cukier brązowy i migdały, na to dajemy czereśnie tak żeby nam zostało ok 3-4 cm na brzegi potem zawijamy te brzegi ciasta i smarujemy masłem. Upiec ok 20 min 190 st. Serwujemy kawałki ciasta z mascarpone

Pierś z indyka  czereśniami z sosem balsamicznym

Składniki:
1 pierś z indyka
400 g czereśni bez pestek
2 łyżki masła
4 łyżki octu balsamicznego
250 ml rosołu drobiowego
świeży tymianek
1 łyżka miodu
1 marchewka w plastrach
0,5 seler pokrojonego w kostkę
2 cebule pokrojone  w dużą  kostkę
sól i pieprz

Sposób przygotowania: 
Z pomocą noża, wbijamy w pierś z indyka kilka (½) czereśni z każdej strony.
Pierś smażymy na maśle z każdej strony, solimy i pieprzymy i dajemy go do gęsiarki razem z warzywami. piec ok 50 min na 175 st.
W tym czasie przygotujemy sos. Na  tej samej patelni co pierś była usmażona, dodajemy rosół drobiowy, tymianek i gotujemy 6-7 min. Następne dodać octu, 1 łyżka masła, resztę czereśni i miód, gotujemy kolejne 10 min. Sos gotowy
Serwujemy plastry indyka z sosem  i warzywami  z pieczenia

Ceviche z łososia  z  czereśniami

Składniki:
200 g filetu z łososia
1 dorada filetowana
sok z 2 limonek
sok z 1 pomarańczy
1 czerwona cebula drobno krojona
100 gr czereśni bez pestek
2 łyżki grzanek pokrojonych w kostkę
1 chili drobno krojone
świeża kolendra
2 cukinie  w plastrach
sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Pokroić ryba w kostkach o 1cm i mieszać z sokiem z limonki i pomarańczy. Zostawić na 15 min. Rybę wyciągamy z marynaty i mieszamy z resztą składników , serwujemy ceviche w zawinięte w  plastry cukinii.
Świetna potrawa na gorące dni letnie

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
78
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0