Dżem czereśniowy to smaczny dodatek do tostów, ciast, lodów, marynat do mięsa. Każdy, kto jeszcze nie wie, jak przygotować dżem z czereśni, musi mieć świadomość, że owoce wykorzystywane do jego zrobienia pozbawione są pektyn, które naturalnie zagęszczają konfiturę.

Dżem z czereśni często przygotowywany jest z dodatkiem żelfixu. Dużą popularnością cieszy się również dżem z czereśni i rabarbarem. Jako dodatku do owocowego przetworu można użyć cynamonu.

Dlaczego warto jeść dżem z czereśni?

Owoce, z których przygotowywany jest dżem czereśniowy, to kopalnia składników potrzebnych organizmowi. Są one źródłem witamin z grupy B, witamin C, A i PP. Znajdują się w nich również składniki mineralne takie jak mangan, żelazo, miedź, siarka, sód, cynk, wapń, potas, fosfor, chlor, magnez czy jod. Zalicza się je do najwartościowszych owoców, co jest ważnym argumentem przemawiającym za tym, aby dżem z czereśni na stałe włączyć do swojego menu.

>>> Zobacz też: Czereśnie - właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

Czereśnie powinny jeść osoby, którym zależy na zdrowiu i młodym wyglądzie. Zasadotwórcze czereśnie, tak samo, jak wiśnie, pomagają odkwasić organizm. Jedzenie ich pozwala na szybką detoksykację – sprawnie usuwają z ustroju szkodliwe produkty przemiany materii. Każdy, kto planuje w najbliższym czasie realizację przepisu na dżem z czereśni, powinien wiedzieć, że użyte do jego przygotowania owoce są źródłem przeciwutleniaczy . Antyoksydanty wyłapują wolne rodniki, przez co opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko zachorowania na raka. Francuzi, którzy uchodzą za największych miłośników czereśni, zaobserwowali, że owoce te wspomagają leczenie artretyzmu. Poza tym pozwalają zwalczyć stan zapalny dróg żółciowych, pomagają przy dolegliwościach wątroby, działają przeciwzapalnie i przeciwdrobnoustrojowo. Owoce wykorzystywane do przygotowania dżemu z czereśni usprawniają perystaltykę jelit i ułatwiają walkę ze zbędnymi kilogramami.

Co należy wiedzieć, planując przygotowanie dżemu z czereśni?

Czereśnie smakują doskonale na surowo. Nadają się też na przetwory, które będą smakowały wyśmienicie, jeśli użyjesz do ich przyrządzenia odpowiednich technik i dodatków. Planując przygotowanie dżemu z czereśni bez cukru, warto wiedzieć, że wykorzystywane do jego zrobienia owoce zawierają bardzo mało pektyny (substancja o właściwościach żelujących). Jest to ważna informacja, biorąc pod uwagę fakt, że deficyt pektyny może być źródłem trudności z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji dżemu. Istnieją jednak metody, które stanowią odpowiedzieć na pytanie – jak zrobić dżem z czereśni o odpowiedniej konsystencji.

Aby uzyskać dżem czereśniowy o optymalnej gęstości, należy dodać do niego owoce zawierające dużą ilość pektyny. Znajduje się ona w porzeczkach, borówkach, jabłkach. Można też w roli dodatku do konfitury użyć cukru żelującego, dzięki któremu owoce szybciej się gotują i utrzymują ładny kolor. Dżem z czereśni z żelfixem zawierającym substancje zagęszczające jest smaczny i prosty w przygotowaniu. Inną możliwością jest smażenie czereśni – przez kilka minut dziennie, kilka dni z rzędu. Dobrym sposobem na uzyskanie dżemu z czereśni bez żelfixu, o satysfakcjonującej nas gęstości, jest dodanie do owoców naturalnej pektyny lub soku z cytryny. Tymczasem w celu poprawy walorów smakowych dżemu można dodać do niego przyprawy, np. kardamon. Popularnością cieszy się również dżem z czereśni z cynamonem.

Domowy dżem z czereśni to idealny dodatek do wielu potraw. Smakuje doskonale na toście z masłem i na lodach. Dodaje się go do marynaty do żeberek. Można z niego korzystać, przygotowując słodkie wypieki.

>>> Zobacz też: 

Przepis na dżem z czereśni i soku z cytryny

Składniki (porcja na 4 szklanki dżemu) :

  • 2 kg czereśni,
  • sok z 4 cytryn,
  • skórka z 2 cytryn,
  • 3–3,5 szklanki cukru.

Przygotowanie:

1. Opłukane czereśni wydryluj i podziel na dwie części. Jedną z nich posiekaj na drobne kawałki.

2. Wszystkie owoce przełóż do garnka o grubym dnie, dodaj sok i skórkę z cytryn. Wszystko porządnie wymieszaj, po czym postaw garnek na średnim ogniu.

3. Gdy owoce zaczną puszczać sok, zamieszaj je i zmniejsz ogień. Garnek nakryj przykrywką i duś wszystko przez 20 minut. Po tym czasie czereśnie powinny być miękkie.

4. Dodaj cukier i znowu porządnie wymieszaj składniki dżemu. Gotuj bez przykrycia przez 7 minut.

5. Przełóż dżem do sterylnych słoików. Pasteryzuj przez 20 minut.

Przepis na dżem z czereśni i rabarbaru

Składniki (porcja na 6 szklanek dżemu):

  • 2 kg czereśni,
  • 2 kg rabarbaru,
  • 1 szklanka cukru.

Przygotowanie :

1. Umyte czereśnie wydryluj, przełóż do dużego garnka i gotuj na średnim ogniu.

2. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości 2 centymetrów. Następnie przełóż do drugiego garnka i ugotuj z niego kompot z niewielką ilością wody (bez cukru). Gdy rabarbar zacznie się rozpadać, przełóż go do garnka z czereśniami.

3. Dokładnie wymieszaj obie masy owocowe, dodaj cukier i gotuj wszystko, aż do uzyskania optymalnej gęstości.

4. Dżem przełóż do ogrzanych w piekarniku słoików, które zakręć, i postaw do góry dnem.

Zobacz film: Czereśnie w kuchni.  Źródło: Dzień Dobry TVN. 


Co sądzisz o tym artykule?
74
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0