Przepis "Rozkosznego" na idealną letnią sałatkę. Zawiera bób, rzodkiewkę i młode ziemniaczki

Sałatka ziemniaczana, Michał "Rozkoszny" Korkosz
Ziemniaczana sałatka Cezar według "Rozkosznego". Jak zrobić?
Źródło: GettyImages, Dzień Dobry TVN
Czy można jeszcze bardziej pokochać młode ziemniaki? Michał "Rozkoszny" Korkosz udowadnia, że tak. Jego nowa wersja sałatki Cezar, z dodatkiem bobu i rzodkiewki, stała się hitem wśród fanów. Sezonowe warzywa, kremowy sos i letni vibe - nic dziwnego, że internauci nie mogą się powstrzymać od zachwytów. Sprawdź, jak ją zrobić.
Kluczowe fakty:
  • Michał "Rozkoszny" Korkosz zaprezentował w mediach społecznościowych przepis na letnią sałatkę Cezar z młodymi ziemniakami, bobem i rzodkiewką.
  • Internauci entuzjastycznie zareagowali na jego propozycję kulinarną, komentarze pełne były zachwytów.
  • Sprawdź, jak zrobić tę wyjątkową sałatkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Karolina Kalatzi i Michał "Rozkoszny" Korkosz
Rozkoszny pokazał, jak przygotować pieczone bakłażany w śliwkowej glazurze
Michał "Rozkoszny" Korkosz i Karolina Kalatzi przygotowali aromatyczne bakłażany. Zobacz, jak je wykonać.

Ziemniaczana sałatka Cezar według Michała "Rozkosznego" Korkosza

Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na wyjątkową sałatkę, która ma w sobie wszystko, z czego słynie czerwiec, czyli sezonowe, pyszne warzywa.

- Ziemniaczana sałatka Cezar z bobem i rzodkiewką to prawdopodobnie jedna z najlepszych rzeczy, która może spotkać młodego kartofelka. Wytaplany w sosie Cezar wprost prześlizguje się z talerza do ust. Tak tylko ostrzegam - napisał kucharz w poście, w którym zaprezentował sposób jej robienia.

Jego fanom przepis ten z miejsca przypadł do gustu.

- Obłęd. Muszę spróbować; Boskie danie, muszę koniecznie zrobić; Ooooo mamo!!!!! Jak to wygląda!!!!; Teraz po nocach będzie mi się śnić, aż nie zrobię - pisali w komentarzach pod postem.

Sałatka ziemniaczana z bobem, rzodkiewką i sosem Cezar - przepis "Rozkosznego"

Składniki:

  • kilogram młodych małych ziemniaków, wyszorowanych,
  • 1/2 pęczka (250 g) bobu,
  • 6-8 rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plastry,
  • 4 łyżki posiekanego koperku.

Składniki na sos:

  • 2 duże żółtka (bardzo świeże) ze sparzonych gorącą wodą jajek,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 3 filetów anchois w oleju lub oliwie,
  • mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
  • 3 łyżki startego parmezanu lub innego długodojrzewającego sera,
  • 1/2 szklanki (120 g) jogurtu greckiego,
  • sól morska, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj warzywa: ugotuj ziemniaki w mocno osolonej wodzie – słonej niczym Morze Śródziemne – przez 35–40 minut. Następnie je odcedź i pozostaw na 3–4 minuty, aby odparowały. Do tej samej wody możesz włożyć bób i gotować go do miękkości, ale nie do kremowości – czas gotowania zależy od jego dojrzałości i wynosi od 6 do 15 minut. Po ugotowaniu bób odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie obierz ze skórek.

Teraz zajmij się sosem Cezar: spód miski owiń mokrym ręcznikiem kuchennym, tworząc stabilną podstawkę – dzięki niej misa nie będzie się ruszać i łatwiej będzie ci mieszać składniki. Do środka włóż żółtka, sok z cytryny, musztardę oraz pół łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej. Do osobnego naczynia lub miarki z dziubkiem przelej olej, a następnie powoli, cienką strużką, dodawaj go do miski, cały czas mieszając trzepaczką – najlepiej kropelka po kropelce. Jeśli wlejesz zbyt dużo oleju naraz, przerwij i mieszaj intensywniej, aż masa ponownie się połączy. Wraz z dodawaniem tłuszczu sos będzie gęstniał i emulsyfikował się.

Następnie bardzo drobno posiekaj filety anchois, a potem rozgnieć je płaską stroną noża na pastę. Dodaj je do miski z sosem razem z przeciśniętym czosnkiem. Dorzuć starty parmezan i jogurt grecki, po czym dopraw świeżo mielonym pieprzem. Na koniec przełóż lekko przestudzone ziemniaki, bób, rzodkiewkę i posiekany koper do dużej miski. Wlej przygotowany sos Cezar i delikatnie wymieszaj, tak aby ziemniaki dobrze się w nim obtoczyły. Podawaj od razu albo na zimno - doskonale sprawdzi się także jako sałatka na grilla.

Tip Rozkosznego: "Jeśli jesteś leniuszkiem, możesz pominąć emulsyfikowanie i zastąpić żółtko i olej połową szklanki (120 g) majonezu".

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości