- Michał "Rozkoszny" Korkosz zaprezentował w mediach społecznościowych przepis na letnią sałatkę Cezar z młodymi ziemniakami, bobem i rzodkiewką.
- Internauci entuzjastycznie zareagowali na jego propozycję kulinarną, komentarze pełne były zachwytów.
- Sprawdź, jak zrobić tę wyjątkową sałatkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczana sałatka Cezar według Michała "Rozkosznego" Korkosza
Michał "Rozkoszny" Korkosz to popularny bloger kulinarny i kucharz. W mediach społecznościowych regularnie dzieli się przepisami, dzięki czemu każdy z nas może we własnej kuchni wypróbować jego wyjątkowe dania. Ostatnio opublikował recepturę na wyjątkową sałatkę, która ma w sobie wszystko, z czego słynie czerwiec, czyli sezonowe, pyszne warzywa.
- Ziemniaczana sałatka Cezar z bobem i rzodkiewką to prawdopodobnie jedna z najlepszych rzeczy, która może spotkać młodego kartofelka. Wytaplany w sosie Cezar wprost prześlizguje się z talerza do ust. Tak tylko ostrzegam - napisał kucharz w poście, w którym zaprezentował sposób jej robienia.
Jego fanom przepis ten z miejsca przypadł do gustu.
- Obłęd. Muszę spróbować; Boskie danie, muszę koniecznie zrobić; Ooooo mamo!!!!! Jak to wygląda!!!!; Teraz po nocach będzie mi się śnić, aż nie zrobię - pisali w komentarzach pod postem.
Sałatka ziemniaczana z bobem, rzodkiewką i sosem Cezar - przepis "Rozkosznego"
Składniki:
- kilogram młodych małych ziemniaków, wyszorowanych,
- 1/2 pęczka (250 g) bobu,
- 6-8 rzodkiewek, pokrojonych w cienkie plastry,
- 4 łyżki posiekanego koperku.
Składniki na sos:
- 2 duże żółtka (bardzo świeże) ze sparzonych gorącą wodą jajek,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka musztardy dijon,
- 1/3 szklanki (80 ml) oleju rzepakowego,
- 2 łyżki oliwy extra virgin,
- 3 filetów anchois w oleju lub oliwie,
- mały ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę,
- 3 łyżki startego parmezanu lub innego długodojrzewającego sera,
- 1/2 szklanki (120 g) jogurtu greckiego,
- sól morska, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj warzywa: ugotuj ziemniaki w mocno osolonej wodzie – słonej niczym Morze Śródziemne – przez 35–40 minut. Następnie je odcedź i pozostaw na 3–4 minuty, aby odparowały. Do tej samej wody możesz włożyć bób i gotować go do miękkości, ale nie do kremowości – czas gotowania zależy od jego dojrzałości i wynosi od 6 do 15 minut. Po ugotowaniu bób odcedź i przelej zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania, a następnie obierz ze skórek.
Teraz zajmij się sosem Cezar: spód miski owiń mokrym ręcznikiem kuchennym, tworząc stabilną podstawkę – dzięki niej misa nie będzie się ruszać i łatwiej będzie ci mieszać składniki. Do środka włóż żółtka, sok z cytryny, musztardę oraz pół łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej. Do osobnego naczynia lub miarki z dziubkiem przelej olej, a następnie powoli, cienką strużką, dodawaj go do miski, cały czas mieszając trzepaczką – najlepiej kropelka po kropelce. Jeśli wlejesz zbyt dużo oleju naraz, przerwij i mieszaj intensywniej, aż masa ponownie się połączy. Wraz z dodawaniem tłuszczu sos będzie gęstniał i emulsyfikował się.
Następnie bardzo drobno posiekaj filety anchois, a potem rozgnieć je płaską stroną noża na pastę. Dodaj je do miski z sosem razem z przeciśniętym czosnkiem. Dorzuć starty parmezan i jogurt grecki, po czym dopraw świeżo mielonym pieprzem. Na koniec przełóż lekko przestudzone ziemniaki, bób, rzodkiewkę i posiekany koper do dużej miski. Wlej przygotowany sos Cezar i delikatnie wymieszaj, tak aby ziemniaki dobrze się w nim obtoczyły. Podawaj od razu albo na zimno - doskonale sprawdzi się także jako sałatka na grilla.
Tip Rozkosznego: "Jeśli jesteś leniuszkiem, możesz pominąć emulsyfikowanie i zastąpić żółtko i olej połową szklanki (120 g) majonezu".
Zobacz także:
- Pieczone bataty z fetą według "Rozkosznego". "Przyjemność pełna kontrastów"
- Rozkoszny prezentuje przepis na idealne halloumi. "Nie bez powodu uzależnia"
- Pomidor nadziewany wędzonym twarogiem i malinami według Rozkosznego. "Doskonałe połączenie"
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Instagram, rozkoszny.pl
Źródło zdjęcia głównego: GettyImages, Dzień Dobry TVN