Kucharz przyrządził letnią sałatkę z bobem, truskawkami i mozzarellą, bób smażony na chrupko z przyprawami, zupę krem z bobu z miętową śmietanką, bób po tajsku z pastą curry i mleczkiem kokosowym, a także mus czekoladowy z bobu i banana. Przepisy poniżej.
Letnia sałatka z bobem, truskawkami i mozzarellą
Składniki:
- 200 g ugotowanego i obranego bobu,
- 150 g truskawek, pokrojonych na połówki,
- 100 g mini mozzarelli (lub porwanej klasycznej),
- garść rukoli lub mieszanki sałat,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki miodu,
- sól, świeżo mielony pieprz.
Przygotowanie:
Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem, aby uzyskać dressing. W dużej misce połącz bób, truskawki, mozzarellę i rukolę. Skrop dressingiem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.
Bób smażony na chrupko z przyprawami
Składniki:
- 350 g ugotowanego i obranego bobu,
- 2 łyżki oleju (np. rzepakowego),
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki kuminu mielonego,
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 30 g tartego parmezanu,
- szczypta płatków chili (opcjonalnie),
- pieprz,
- 1/2 limonki.
Przygotowanie:
Połącz bób z olejem i przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż bób na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posyp parmezanem. Piecz przez ok. 15 minut, aż parmezan zrobi się brązowy i chrupiący. Podawaj danie skropione sokiem z limonki.
Triki kulinarne:
- Przed pieczeniem osusz bób ręcznikiem papierowym, dzięki temu będzie bardziej chrupiący.
- Parmezan jest słony. Dzięki czemu nie trzeba dodawać soli.
Zupa krem z bobu z miętową śmietanką
Składniki:
- 300 g ugotowanego bobu + kilka sztuk do dekoracji,
- 100 g mrożonego groszku,
- 100 g boczku w plastrach,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- ziemniak (ok. 150 g),
- 700 ml bulionu warzywnego,
- 2 łyżki oliwy,
- sól, pieprz,
- 100 ml śmietanki 30%,
- gęsty jogurt do dekoracji,
- 5 g liści mięty + kilka do dekoracji,
- 5 g natki pietruszki,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Boczek pokrój w cienkie plastry i usmaż z jedną łyżką oliwy, aż będzie chrupiący. Wyjmij z garnka i osusz na ręczniku papierowym. Dodaj pozostałą oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i bób, a potem zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj groszek i gotuj, aż będzie miękki. Dodaj śmietankę, pietruszkę i miętę, a potem zblenduj ponownie. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z kleksem jogurtu, ziarnami bobu i listkami mięty.
Bób po tajsku z pastą curry i mleczkiem kokosowym
Składniki:
- 200 g ugotowanego i obranego bobu,
- 50 g zielonej pasty curry,
- 500 ml mleczka kokosowego (min. 70% ekstraktu),
- 1/2 cukinii,
- 250 g zielonych szparagów,
- szalotka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 20 g imbiru,
- łyżka oleju,
- 1/2 limonki,
- łyżeczka cukru,
- ryż jaśminowy do podania,
- świeża kolendra i świeża bazylia do posypania,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z pastą curry. Cukinię pokrój w półplasterki. Ze szparagów odłam końcowki i pokrój je na 3 cm kawałki. Do garnka wlej 100 ml mleka kokosowego i gotuj, aż wytrąci się tłuszcz. Dodaj pastę curry, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 1-2 minuty, aż zacznie pięknie pachnieć. Wlej resztę mleka kokosowego i dodaj cukier. Później dodaj szparagi i cukinię i smaż dalej, aż zrobią się lekko miękkie. Dodaj bób i wymieszaj. Dopraw limonką i posyp kolendrą oraz bazylią. Serwuj z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Mus czekoladowy z bobu i banana
Składniki:
- 200 g ugotowanego bobu,
- 100 g czekolady,
- dojrzały banan,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki miodu,
- kilka kropel ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- 1–2 łyżki mleka roślinnego (opcjonalnie),
- truskawki lub maliny i mięta do dekoracji.
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuść w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Zblenduj bób i banana na gładką masę. Dodaj kakao, czekoladę, miód, wanilię, sól i zmiksuj na krem. Przełóż do pucharków i schłodź. Podawaj z owocami i listkami mięty.
Trik kulinarny: Bób jest bogaty w białko i błonnik, a jego neutralny smak sprawia, że doskonale komponuje się z intensywną czekoladą, tworząc kremowy i zdrowy deser.
Zobacz także:
- Oto król wakacji, czyli bób w kilku pysznych odsłonach. Przepisy Grzegorza Zawieruchy
- Bób na talerzu w kilku odsłonach. Sprawdź przepisy finalistki "MasterChefa"
- Dania z bobem warte spróbowania. Przepisy Sebastiana Olmy
Autor: Regina Łukasiewicz
Źródło: Michał Kurek
Źródło zdjęcia głównego: Adam Burakowski/East News