Otwieramy sezon na bób. Sezonowe przepisy, które pokochasz od pierwszego kęsa

Letnia sałatka z bobem, truskawkami i mozzarellą
Źródło: Dzień Dobry TVN
Sezon na bób
Sezon na bób
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Czy można poczuć lato na talerzu? Oczywiście, wystarczy sięgnąć po świeży, zielony bób! Właśnie rozpoczął się jego sezon, a to doskonała okazja, by przypomnieć sobie, jak pysznie smakuje, i poznać nowe sposoby na jego przygotowanie. W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Kurek zaprezentował kilka przepisów na dania z bobem oraz jeden niecodzienny deser z dodatkiem tego warzywa.

Kucharz przyrządził letnią sałatkę z bobem, truskawkami i mozzarellą, bób smażony na chrupko z przyprawami, zupę krem z bobu z miętową śmietanką, bób po tajsku z pastą curry i mleczkiem kokosowym, a także mus czekoladowy z bobu i banana. Przepisy poniżej.

Letnia sałatka z bobem, truskawkami i mozzarellą

Składniki:

  • 200 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 150 g truskawek, pokrojonych na połówki,
  • 100 g mini mozzarelli (lub porwanej klasycznej),
  • garść rukoli lub mieszanki sałat,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • sól, świeżo mielony pieprz.

Przygotowanie:

Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, miodem, solą i pieprzem, aby uzyskać dressing. W dużej misce połącz bób, truskawki, mozzarellę i rukolę. Skrop dressingiem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszaj.

Bób smażony na chrupko z przyprawami

Składniki:

  • 350 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 2 łyżki oleju (np. rzepakowego),
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki kuminu mielonego,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 30 g tartego parmezanu,
  • szczypta płatków chili (opcjonalnie),
  • pieprz,
  • 1/2 limonki.

Przygotowanie:

Połącz bób z olejem i przyprawami. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Przełóż bób na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i posyp parmezanem. Piecz przez ok. 15 minut, aż parmezan zrobi się brązowy i chrupiący. Podawaj danie skropione sokiem z limonki.

Triki kulinarne:

  • Przed pieczeniem osusz bób ręcznikiem papierowym, dzięki temu będzie bardziej chrupiący.
  • Parmezan jest słony. Dzięki czemu nie trzeba dodawać soli.

Zupa krem z bobu z miętową śmietanką

Zupa krem z bobu z miętową śmietanką
Zupa krem z bobu z miętową śmietanką
Zupa krem z bobu z miętową śmietanką
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 300 g ugotowanego bobu + kilka sztuk do dekoracji,
  • 100 g mrożonego groszku,
  • 100 g boczku w plastrach,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ziemniak (ok. 150 g),
  • 700 ml bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • sól, pieprz,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • gęsty jogurt do dekoracji,
  • 5 g liści mięty + kilka do dekoracji,
  • 5 g natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Boczek pokrój w cienkie plastry i usmaż z jedną łyżką oliwy, aż będzie chrupiący. Wyjmij z garnka i osusz na ręczniku papierowym. Dodaj pozostałą oliwę i podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj obranego i pokrojonego w drobną kostkę ziemniaka i bób, a potem zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw. Następnie dodaj groszek i gotuj, aż będzie miękki. Dodaj śmietankę, pietruszkę i miętę, a potem zblenduj ponownie. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę podawaj z kleksem jogurtu, ziarnami bobu i listkami mięty.

Bób po tajsku z pastą curry i mleczkiem kokosowym

Bób po tajsku z pastą curry i mleczkiem kokosowym
Bób po tajsku z pastą curry i mleczkiem kokosowym
Bób po tajsku z pastą curry i mleczkiem kokosowym
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 200 g ugotowanego i obranego bobu,
  • 50 g zielonej pasty curry,
  • 500 ml mleczka kokosowego (min. 70% ekstraktu),
  • 1/2 cukinii,
  • 250 g zielonych szparagów,
  • szalotka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 20 g imbiru,
  • łyżka oleju,
  • 1/2 limonki,
  • łyżeczka cukru,
  • ryż jaśminowy do podania,
  • świeża kolendra i świeża bazylia do posypania,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Wymieszaj je z pastą curry. Cukinię pokrój w półplasterki. Ze szparagów odłam końcowki i pokrój je na 3 cm kawałki. Do garnka wlej 100 ml mleka kokosowego i gotuj, aż wytrąci się tłuszcz. Dodaj pastę curry, zmniejsz ogień do średniego i smaż przez 1-2 minuty, aż zacznie pięknie pachnieć. Wlej resztę mleka kokosowego i dodaj cukier. Później dodaj szparagi i cukinię i smaż dalej, aż zrobią się lekko miękkie. Dodaj bób i wymieszaj. Dopraw limonką i posyp kolendrą oraz bazylią. Serwuj z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Mus czekoladowy z bobu i banana

Mus czekoladowy z bobu i banana
Mus czekoladowy z bobu i banana
Mus czekoladowy z bobu i banana
Źródło: Adam Burakowski/East News

Składniki:

  • 200 g ugotowanego bobu,
  • 100 g czekolady,
  • dojrzały banan,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • 1–2 łyżki mleka roślinnego (opcjonalnie),
  • truskawki lub maliny i mięta do dekoracji.

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuść w mikrofalówce i odstaw do przestudzenia. Zblenduj bób i banana na gładką masę. Dodaj kakao, czekoladę, miód, wanilię, sól i zmiksuj na krem. Przełóż do pucharków i schłodź. Podawaj z owocami i listkami mięty.

Trik kulinarny: Bób jest bogaty w białko i błonnik, a jego neutralny smak sprawia, że doskonale komponuje się z intensywną czekoladą, tworząc kremowy i zdrowy deser.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości