Dania z czereśniami według Grzegorza Zawieruchy. Sprawdź przepisy na gazpacho, sałatkę i cherry trifle

Wreszcie są czereśnie
Ruszył długo wyczekiwany sezon na czereśnie. W kuchni Dzień Dobry TVN pomysły na dania z czereśniami prezentuje zwycięzca 8. edycji "MasterChefa", Grzegorz Zawierucha. Zobacz przepisy na gazpacho z czereśniami, żeberka w glazurze czereśniowej, sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą oraz cherry trifle.

Gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem

Składniki na gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem:

  • 150 g czereśni
    • 1 ząbek czosnku
      • 2 łyżki oliwy z oliwek
        • ½ łyżki gęstego octu balsamicznego
          • 100 g twarożku koziego
            • garść świeżej bazylii
              • sól i pieprz do smaku

                Jak przygotować gazpacho z pomidorami malinowymi, czereśniami i kozim serem?

                1. Obrane ze skórki pomidory kroimy na ćwiartki. Wkładamy do blendera wraz z bazylią i czosnkiem.
                  1. Dorzucamy wydrylowane czereśnie do blendera. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i miksujemy na gładkie puree. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy kilka godzin.
                    1. Gazpacho podajemy z kozim serem, świeżo zmielonym pieprzem, skrapiamy lekko octem balsamicznych i posypujemy świeżą bazylią.

                      Żeberka w glazurze czereśniowej

                      Składniki na żeberka w glazurze czereśniowej:

                      Przyprawy do mięsa:

                      • 1 łyżeczka słodkiej papryki
                        • 1/3 łyżeczka ziaren kolendry
                          • 2 goździki
                            • 1/3 kuminu
                              • 1/3 suszonego rozmarynu
                                • 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
                                  • 1/3 suszonego rozmarynu
                                    • 1 ½ łyżeczka cukru kokosowego
                                      • 2-3 łyżki oleju rzepakowego

                                        Składniki do glazury:

                                        • 2 szklanki wydrylowanych czereśni
                                          • 1 łyżka oliwy z oliwek
                                            • 1 łyżka octu balsamicznego malinowego
                                              • 1 gałązka świeżej bazylii
                                                • 1 łyżka miodu

                                                  Jak przygotować żeberka w glazurze czereśniowej?

                                                  1. Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu. Żeberka polewamy olejem i obficie obsypujemy mieszkanką przypraw. Zostawiamy na jakiś czas w lodówce. Najlepiej na całą noc.
                                                    1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Dorzucamy czereśnie i dolewamy miód. Chwilę smażymy, a następnie dodajemy ocet, pieprz i bazylię. Po chwili zdejmujemy z ognia i blendujemy sos.
                                                      1. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni. Wsadzamy w przykrytej brytfance żeberka. Pieczemy około 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy około godziny. Po tym czasie zlewamy powstały płyn z pieczenia do naszej glazury. Dobrze go mieszamy i smarujemy żeberka.
                                                        1. Pieczemy już bez przykrycia około 25 minut.

                                                          Sałatka z rukolą, czereśniami i ricottą

                                                          Składniki na sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą:

                                                          • rukola lub roszponka
                                                            • garść wydrylowanych czereśni
                                                              • 150 g serka ricotta
                                                                • 1 papryczka chili
                                                                  • garść pomidorków koktajlowych
                                                                    • 4 łyżki uprażonego słonecznika

                                                                      Składniki do dressingu:

                                                                      • 2 łyżki musztardy Dijon
                                                                        • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                          • 1 łyżka oleju rzepakowego
                                                                            • ½ szklanki zblendowanych czereśni

                                                                              Jak przygotować sałatkę z rukolą, czereśniami i ricottą?

                                                                              1. Wszystkie składniki winegretu mieszamy ze sobą.
                                                                                1. Na sałacie układamy serek ricotta, pomidorki, papryczkę chili i uprażony słonecznik. Przed podaniem polewamy czereśniowym dresingiem.

                                                                                  Cherry trifle

                                                                                  Składniki na krem patissiere:

                                                                                  • 250 ml mleka
                                                                                    • 1 laska wanilii
                                                                                      • 3 żółtka
                                                                                        • 30 g cukru
                                                                                          • 1 łyżka mąki pszennej
                                                                                            • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                              • 1,5 litra śmietany 36 proc.
                                                                                                • 1/4 szklanki cukru
                                                                                                  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
                                                                                                    • 8 biszkoptów typu finger lady
                                                                                                      • ½ szklanki wina Sherry
                                                                                                        • 2 szklanki wydrylowanych czereśni
                                                                                                          • 1/3 szklanki prażonych migdałów
                                                                                                            • kilka sztuk całych czereśni

                                                                                                              Jak przygotować krem pattisiere?

                                                                                                              1. Mleko gotujemy razem z wanilią. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem, kiedy będą lekko puszyste, dodajemy mąkę i dalej ucieramy. Następnie wlewamy gorące mleko z wanilią - ciągle mieszając i uważając, żeby żółtka się nie ścięły.
                                                                                                                1. Przelewamy z powrotem do rondelka, w którym gotowało się mleko i stawiamy na ogień, aż masa lekko się zagotuje.
                                                                                                                  1. Do ubitej śmietany dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy. Śmietana będzie gotowa, gdy będą się na niej formowały sztywne szczyty. Na dnie małego naczynia układamy ½ biszkoptów. Polewamy je ¼ wina sherry. Następnie układamy wydrylowane czereśnie i ½ kremu pattisiere, upewniając się, że owoce będą całkowicie przykryte. Kolejno kładziemy ½ ubitej śmietany. Powtarzamy kolejność warstw.
                                                                                                                    1. Posypujemy prażonymi migdałami (które ostygły) i dekorujemy świeżymi czereśniami.
                                                                                                                      1. Przed podaniem odstawiamy deser do lodówki na co najmniej 2 godziny.

                                                                                                                        Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                                        Zobacz także:

                                                                                                                        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.pl.

                                                                                                                        Autor: Kamila Glińska

                                                                                                                        Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                        podziel się:

                                                                                                                        Pozostałe wiadomości