Chleb do święconki - prosty przepis

Chlebki świeżo upieczone
Chleb do święconki - przepis. Jak zrobić krok po kroku?
Źródło: Natasha Breen/Getty Images
Tradycja święcenia pokarmów sięga w Polsce XIII i XIV wieku. Do koszyczka wkłada się m.in. pieczywo, które w kościele skrapia się wodą święconą. Sprawdź, jak przygotować chlebek do święconki krok po kroku. 
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Materiał promocyjny
Elegancja na talerzu. Mini tartaletki z gruszką, Gorgonzolą DOP dolce i karmelizowaną cebulką
Gorgonzola DOP to coś więcej niż tylko ser pleśniowy. To produkt z tradycją, który łączy w sobie historyczne korzenie, techniczne mistrzostwo i kulinarną kreatywność.

Jak zrobić chleb do święconki?

Chleb do święconki nie jest trudny do przygotowania. Przepis jest tak skonstruowany, aby było to możliwe do zrobienia w Wielką Sobotę rano. Do jego przygotowania wystarczą nam 2 godziny. Do koszyczka można włożyć zarówno chleb na zakwasie, jak i ten upieczony na drożdżach. Najważniejsze, aby był niewielki, ponieważ sam koszyczek wiele nie pomieści, a ilość pożywienia w nim powinna być symboliczna. 

Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Materiał promocyjny
Tost francuski z Gorgonzolą DOP dolce, karmelizowaną śliwką i tymiankiem. Idealne połączenie smaków
Gorgonzola DOP to duma włoskiej kuchni. Jest produkowana wyłącznie na wybranych obszarach Lombardii i Piemontu i powstaje zgodnie z wielowiekową tradycją.

Mini chleb do święconki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 100 g,
  • świeże drożdże - 5 g,
  • cukier - 2 g,
  • sól - 2 g,
  • woda - 75 ml,
  • mąka do posypania po wierzchu - 10 g.

Przepis krok po kroku:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sukier i sól. Całość dobrze wymieszać.
  • W wodzie rozpuścić drożdże i dodać do suchych produktów.
  • Całość zagnieść dokładnie, tak, aby masa nie przystawała do rąk.
  • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę - powinno podwoić swoją objętość.
  • Z tej ilości składników powinny wyjść 2-3 małe bochenki. Ciasto należy podzielić i uformować okrągły kształt. Położyć na blasze i zostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Po tym czasie wierzch ciasta posypać mąką, a następnie nożem naciąć wierzch na krzyż.
  • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20 minut, aż ciasto zrobi się brązowe.

Pieczywo do święconki - co można włożyć?

Jakie pieczywo można włożyć do święconki? Praktycznie każde, ale tradycyjnie wkładało się chleb. Na terenach Polski chleb dawniej wyrabiano na zakwasie, współcześnie jednak częściej piecze się go z wykorzystaniem drożdży. Oprócz chleba, wkładano do koszyczków także babę piaskową, a w niektórych regionach chałkę.

Dawniej figurka baranka była formowana z masła lub właśnie z chleba. Dopiero współcześnie wyrabia się go z masy cukrowej lub czekolady. Bardziej ambitni kucharze mogą zatem przygotować chlebek do święconki właśnie w formie baranka.

Zobacz także:

podziel się: