Chleb do święconki - prosty przepis

Chlebki świeżo upieczone
Chleb do święconki - przepis. Jak zrobić krok po kroku?
Źródło: Natasha Breen/Getty Images
Tradycja święcenia pokarmów sięga w Polsce XIII i XIV wieku. Do koszyczka wkłada się m.in. pieczywo, które w kościele skrapia się wodą święconą. Sprawdź, jak przygotować chlebek do święconki krok po kroku. 

Jak zrobić chleb do święconki?

Chleb do święconki nie jest trudny do przygotowania. Przepis jest tak skonstruowany, aby było to możliwe do zrobienia w Wielką Sobotę rano. Do jego przygotowania wystarczą nam 2 godziny. Do koszyczka można włożyć zarówno chleb na zakwasie, jak i ten upieczony na drożdżach. Najważniejsze, aby był niewielki, ponieważ sam koszyczek wiele nie pomieści, a ilość pożywienia w nim powinna być symboliczna. 

Mini chleb do święconki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka pszenna - 100 g,
    • świeże drożdże - 5 g,
      • cukier - 2 g,
        • sól - 2 g,
          • woda - 75 ml,
            • mąka do posypania po wierzchu - 10 g.

              Przepis krok po kroku:

              • Mąkę przesiać do miski, dodać sukier i sól. Całość dobrze wymieszać.
                • W wodzie rozpuścić drożdże i dodać do suchych produktów.
                  • Całość zagnieść dokładnie, tak, aby masa nie przystawała do rąk.
                    • Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę - powinno podwoić swoją objętość.
                      • Z tej ilości składników powinny wyjść 2-3 małe bochenki. Ciasto należy podzielić i uformować okrągły kształt. Położyć na blasze i zostawić na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
                        • Po tym czasie wierzch ciasta posypać mąką, a następnie nożem naciąć wierzch na krzyż.
                          • Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 20 minut, aż ciasto zrobi się brązowe.

                            Pieczywo do święconki - co można włożyć?

                            Jakie pieczywo można włożyć do święconki? Praktycznie każde, ale tradycyjnie wkładało się chleb. Na terenach Polski chleb dawniej wyrabiano na zakwasie, współcześnie jednak częściej piecze się go z wykorzystaniem drożdży. Oprócz chleba, wkładano do koszyczków także babę piaskową, a w niektórych regionach chałkę.

                            Dawniej figurka baranka była formowana z masła lub właśnie z chleba. Dopiero współcześnie wyrabia się go z masy cukrowej lub czekolady. Bardziej ambitni kucharze mogą zatem przygotować chlebek do święconki właśnie w formie baranka.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło zdjęcia głównego: Natasha Breen/Getty Images

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości