Chałka z kruszonką
Składniki:
- 500 g mąki przesianej przez sito
- 50 g świeżych drożdży
- 3 żółtka
- jajo od szczęśliwej kury
- 250 ml mleka 3,2 proc.
- 50 g masła
- 50 g cukru
- skórka z pomarańczy
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g zimnego masła
Przygotowanie:
Z tej proporcji wychodzą dwie duże chałki. Mleko podgrzej do temperatury pokojowej. Drożdże rozetrzyj razem z łyżką cukru. Dodaj dwie łyżki mąki oraz podgrzane mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby się połączyły. Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut. Pamiętaj, aby przykryć ściereczką.
W rondelku rozpuść masło. Następnie odstaw, aby przestygło. Do dzieży miksera daj jajko i 3 żółtka. Następnie, za pomocą rózgi rozbełtaj, dodając pozostały cukier. Ubijaj, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zaczyn przelej do dzieży miksera (drugiej), dodaj przesianą przez sito mąkę i zacznij mieszać za pomocą końcówki w kształcie haka. Następnie dodaj masę jajeczną oraz masło. Wyrabiaj do czasu aż składniki połączą się w jedną masę. Przykryj czystą ściereczką i ostaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na blat kuchenny oprószony mąką, podziel na cztery kulki i uformuj wałki na długość blachy do pieczenia. Blachę wyłóż papierem a piekarnik nagrzej do 180 st. C. Wałki przełóż na blachę i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód chałki. Chałkę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Wyrośniętą chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.
Kruszonka: do miski przełóż masło, mąkę oraz cukier. Za pomocą rąk połącz ze sobą składniki aż powstanie kruszonka przypominająca kaszę manną.
Chałka z pastą z tuńczyka i warzywami
Składniki:
- 2 kromki chałki
- 4 jaja
- puszka tuńczyka w oliwie
- 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
- 1/2 cebuli
- pęczek szczypiorku
- 4 łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Dodatki:
- łyżka masła
- awokado
- liście sałaty
- łyżeczka czarnuszki
- łyżka świeżego koperku
- ziarna granatu
- świeże zioła
Przygotowanie:
Pasta: jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posikaj w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy, w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz majonez. Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
Z chałki odkrój dwie grube kromki. Na patelni rozpuść masło i smaż pieczywo aż będzie rumiane. Na chałce ułóż liść sałaty, pokrojone awokado, pastę z tuńczyka oraz pozostałe dodatki.
Chałka z wiosennym twarożkiem
Składniki:
chałka
Twarożek:
- łyżka masła
- 200 g tłustego twarożku
- kilka rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- świeże zioła
- sól
- pieprz
Różowe jajko:
- 2 jajka ugotowane od szczęśliwych kur
- szklanka wody
- 1/2 szklanki koncentratu z buraków lub soku
- 3 łyżki octu winnego
- łyżeczka soli
Dressing brzoskwiniowy:
- 3 brzoskwinie z puszki
- łyżka musztardy miodowej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sosu tabasco
Dodatki:
- pieczony burak
- 2 rzodkiewki
- awokado
- kilka ziaren granatu
- świeże zioła
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, a następnie smaż dwie grube kromki chałki, aż będą brązowe i pachnące.
Twarożek: do miski przełóż twaróg, następnie dodaj pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, poszatkowany szczypior, świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Różowe jajka: ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i włóż do wysokiego naczynia. Następnie dodaj sok lub koncentrat z buraków, wodę, ocet oraz sól. Zostaw na 12 godzin aż jajka zyskają różowy kolor.
Dressing brzoskwiniowy: do miski przełóż brzoskwinie z puszki, dodaj musztardę miodową, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw sosem tabasco. Za pomoc blendera ręcznego połącz ze sobą składniki.
Na chałkę wyłóż twarożek, ćwiartkę awokado, pokrojony burak. Ułóż przekrojone na pół jajko i dopraw dodatkami. Całość skrop przygotowanym dressingiem.
Chałka po francusku
Składniki:
- 2 kromki chałki
- 200 ml mleka
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka cukru pudru
- masło do smażenia
- serek waniliowy
- owoce sezonowe
Przygotowanie:
Do miski wlej mleko, a w nim rozbełtaj jajka, następnie dodaj cynamon i cukier waniliowy. Na patelni rozgrzej masło. Dwie grube kromki chałki obtocz w przygotowanym płynie. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi owocami sezonowymi i serkiem waniliowym.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.
>>> Zobacz także:
- Pieczemy rumiany chleb i aromatyczne chałki
- Maślane bułeczki i pleciona chałka
- W kuchni DDTVN: Chleb żytni na zakwasie, chałka i bułki maślane. Mniam!
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf