Doskonały przepis na chałkę z kruszonką – na słodko i wytrawnie

Ograniczenia w poruszaniu się i nakaz spędzaniu czasu w domu sprawił, że wiele osób okrywa w sobie talent kulinarny. W Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński pokazał, jak upiec chałkę i oryginalne sposoby na jej wykorzystania.

Chałka z kruszonką

Składniki:

  • 500 g mąki przesianej przez sito
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • jajo od szczęśliwej kury
  • 250 ml mleka 3,2 proc.
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • skórka z pomarańczy

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Przygotowanie:

Z tej proporcji wychodzą dwie duże chałki. Mleko podgrzej do temperatury pokojowej. Drożdże rozetrzyj razem z łyżką cukru. Dodaj dwie łyżki mąki oraz podgrzane mleko. Dokładnie wymieszaj składniki, aby się połączyły. Odstaw w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut. Pamiętaj, aby przykryć ściereczką.

W rondelku rozpuść masło. Następnie odstaw, aby przestygło. Do dzieży miksera daj jajko i 3 żółtka. Następnie, za pomocą rózgi rozbełtaj, dodając pozostały cukier. Ubijaj, aż składniki się połączą a cukier rozpuści. Zaczyn przelej do dzieży miksera (drugiej), dodaj przesianą przez sito mąkę i zacznij mieszać za pomocą końcówki w kształcie haka. Następnie dodaj masę jajeczną oraz masło. Wyrabiaj do czasu aż składniki połączą się w jedną masę. Przykryj czystą ściereczką i ostaw na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat kuchenny oprószony mąką, podziel na cztery kulki i uformuj wałki na długość blachy do pieczenia. Blachę wyłóż papierem a piekarnik nagrzej do 180 st. C. Wałki przełóż na blachę i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód chałki. Chałkę przykryj ściereczką i pozostaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Wyrośniętą chałkę posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp kruszonką. Piecz w piekarniku przez około 30 minut.

Kruszonka: do miski przełóż masło, mąkę oraz cukier. Za pomocą rąk połącz ze sobą składniki aż powstanie kruszonka przypominająca kaszę manną.

Chałka z pastą z tuńczyka i warzywami

Składniki:

  • 2 kromki chałki
  • 4 jaja
  • puszka tuńczyka w oliwie
  • 1/2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 1/2 cebuli
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz

Dodatki:

  • łyżka masła
  • awokado
  • liście sałaty
  • łyżeczka czarnuszki
  • łyżka świeżego koperku
  • ziarna granatu
  • świeże zioła

Przygotowanie:

Pasta: jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, posikaj w kostkę i przełóż do miseczki. Dodaj tuńczyka z odrobiną oliwy, w której się znajdował, poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz majonez. Za pomocą widelca połącz ze sobą składniki w jedną pastę. Na samym końcu dodaj kukurydzę, dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.

Z chałki odkrój dwie grube kromki. Na patelni rozpuść masło i smaż pieczywo aż będzie rumiane. Na chałce ułóż liść sałaty, pokrojone awokado, pastę z tuńczyka oraz pozostałe dodatki.

Chałka z wiosennym twarożkiem

Składniki:

chałka

Twarożek:

  • łyżka masła
  • 200 g tłustego twarożku
  • kilka rzodkiewek
  • pęczek szczypiorku
  • świeże zioła
  • sól
  • pieprz

Różowe jajko:

  • 2 jajka ugotowane od szczęśliwych kur
  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki koncentratu z buraków lub soku
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżeczka soli

Dressing brzoskwiniowy:

  • 3 brzoskwinie z puszki
  • łyżka musztardy miodowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sosu tabasco

Dodatki:

  • pieczony burak
  • 2 rzodkiewki
  • awokado
  • kilka ziaren granatu
  • świeże zioła
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej masło, a następnie smaż dwie grube kromki chałki, aż będą brązowe i pachnące.

Twarożek: do miski przełóż twaróg, następnie dodaj pokrojoną w kostkę rzodkiewkę, poszatkowany szczypior, świeże zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Różowe jajka: ugotowane na twardo jajka obierz ze skorupek i włóż do wysokiego naczynia. Następnie dodaj sok lub koncentrat z buraków, wodę, ocet oraz sól. Zostaw na 12 godzin aż jajka zyskają różowy kolor.

Dressing brzoskwiniowy: do miski przełóż brzoskwinie z puszki, dodaj musztardę miodową, sok z cytryny, oliwę z oliwek, dopraw sosem tabasco. Za pomoc blendera ręcznego połącz ze sobą składniki.

Na chałkę wyłóż twarożek, ćwiartkę awokado, pokrojony burak. Ułóż przekrojone na pół jajko i dopraw dodatkami. Całość skrop przygotowanym dressingiem.

Chałka po francusku

Składniki:

  • 2 kromki chałki
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru pudru
  • masło do smażenia
  • serek waniliowy
  • owoce sezonowe

Przygotowanie:

Do miski wlej mleko, a w nim rozbełtaj jajka, następnie dodaj cynamon i cukier waniliowy. Na patelni rozgrzej masło. Dwie grube kromki chałki obtocz w przygotowanym płynie. Smaż z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi owocami sezonowymi i serkiem waniliowym.

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

>>> Zobacz także:

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Autor: Iza Dorf

podziel się:

Pozostałe wiadomości