W kuchni DDTVN: chałka z truskawkami

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Monikę Mrozowską. Przygotowała dla nas: chałkę z truskawkami, aquacottę, omlety ze szpinakiem i sezamem.

Lekki sandwich z serkiem i jajem

Składniki:

4 kromki dobrego razowego chleba na zakwasie

2 ogórki małosolne

4 jaja wiejskie

4 duże pieczarki portobello

4 serki twarogowe

1 pomidor malinowy

2 łyżki oliwy z oliwek

sól do smaku

Przygotowanie:

Kromki chleba podpiekamy na suchej patelni z dwóch stron. Jaja smażymy na odrobinie oliwy z oliwek (najlepiej na małej patelni, każde jajko pojedynczo). Pieczarki grillujemy z dwóch stron na patelni na małej ilości oliwy. Ogórki kroimy w plasterki, pomidora też. Każdą z kromek chleba smarujemy grubo, jednym serkiem twarogowym. Układamy po kilka plasterków ogórka, duży plaster pomidora, zgrillowaną pieczarkę, a na samą górę jajo sadzone. Możemy posypać odrobiną soli.

Chałka z truskawkami

Składniki:

2 kromki chałki

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

2 serki twarogowe

4 duże truskawki

ewentualnie mięta do przybrania

Przygotowanie:

Kromki chałki podsmażamy na maśle z dwóch stron, gdy się przyrumienią zdejmujemy je z patelni. Na każdą z nich nakładamy pokrojony w małą kostkę serek twarogowy oraz ćwiartki truskawek. Polewamy miodem i ozdabiamy listkami mięty.

Słoneczna aquacotta (prosto z Włoch)

Składniki:

1 l wody

8 kromek ciabatty rustykalnej

2 cebule

1 ząbek czosnku

puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g)

2 łyżki oliwy z oliwek

2 serki twarogowe

sól do smaku

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli, dodajemy pomidory z puszki, wyciskamy ząbek czosnku i dusimy kolejne 5 minut, żeby odrobinę skarmelizować pomidory. Następnie dolewamy litr wody i gotujemy całość pod pokrywką 40 minut. Następnie dorzucamy serek i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Zupę solimy do smaku i nalewamy do misek. Do każdej porcji wrzucamy po 1-2 kromki porwanej ciabatty rustykalnej i posypujemy dużą ilością natki pietruszki.

Aquacotta to w dosłownym tłumaczeniu „gotowana woda”. To jeden z najstarszych włoskich przepisów. W wersji podstawowej występowała w nim tylko woda, cebula, pomidory, chleb i oliwa.

Wiosenne omlety ze szpinakiem i sezamem

Składniki:

8 jaj

szczypta soli

4 łyżki masła

Dodatki:

szpinak

serek twarogowy

pomidory koktajlowe

sezam

olej sezamowy

sos sojowy

Przygotowanie:

Jaja rozbijamy. Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywno. Żółtka roztrzepujemy.

Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką z żółtkiem. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Smażymy albo 4 duże omlety (trudniej je obrócić), albo 8 małych. Podsmażamy na małym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.

Na drugiej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy chwilę szpinak. Po 2-3 minutach dorzucamy sezam i dolewamy sos sojowy.

Na gotowe omlety nakładamy podduszony szpinak, następnie pokrojone w małą kostkę serki, pomidorki przekrojone na pół i całość polewamy odrobiną oleju sezamowego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości