Lekki sandwich z serkiem i jajem
Składniki:
4 kromki dobrego razowego chleba na zakwasie
2 ogórki małosolne
4 jaja wiejskie
4 duże pieczarki portobello
4 serki twarogowe
1 pomidor malinowy
2 łyżki oliwy z oliwek
sól do smaku
Przygotowanie:
Kromki chleba podpiekamy na suchej patelni z dwóch stron. Jaja smażymy na odrobinie oliwy z oliwek (najlepiej na małej patelni, każde jajko pojedynczo). Pieczarki grillujemy z dwóch stron na patelni na małej ilości oliwy. Ogórki kroimy w plasterki, pomidora też. Każdą z kromek chleba smarujemy grubo, jednym serkiem twarogowym. Układamy po kilka plasterków ogórka, duży plaster pomidora, zgrillowaną pieczarkę, a na samą górę jajo sadzone. Możemy posypać odrobiną soli.
Chałka z truskawkami
Składniki:
2 kromki chałki
1 łyżka masła
2 łyżki miodu
2 serki twarogowe
4 duże truskawki
ewentualnie mięta do przybrania
Przygotowanie:
Kromki chałki podsmażamy na maśle z dwóch stron, gdy się przyrumienią zdejmujemy je z patelni. Na każdą z nich nakładamy pokrojony w małą kostkę serek twarogowy oraz ćwiartki truskawek. Polewamy miodem i ozdabiamy listkami mięty.
Słoneczna aquacotta (prosto z Włoch)
Składniki:
1 l wody
8 kromek ciabatty rustykalnej
2 cebule
1 ząbek czosnku
puszka pomidorów krojonych (ok. 400 g)
2 łyżki oliwy z oliwek
2 serki twarogowe
sól do smaku
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w małą kostkę i smażymy na rozgrzanej oliwie aż się zeszkli, dodajemy pomidory z puszki, wyciskamy ząbek czosnku i dusimy kolejne 5 minut, żeby odrobinę skarmelizować pomidory. Następnie dolewamy litr wody i gotujemy całość pod pokrywką 40 minut. Następnie dorzucamy serek i całość bardzo dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Zupę solimy do smaku i nalewamy do misek. Do każdej porcji wrzucamy po 1-2 kromki porwanej ciabatty rustykalnej i posypujemy dużą ilością natki pietruszki.
Aquacotta to w dosłownym tłumaczeniu „gotowana woda”. To jeden z najstarszych włoskich przepisów. W wersji podstawowej występowała w nim tylko woda, cebula, pomidory, chleb i oliwa.
Wiosenne omlety ze szpinakiem i sezamem
Składniki:
8 jaj
szczypta soli
4 łyżki masła
Dodatki:
szpinak
serek twarogowy
pomidory koktajlowe
sezam
olej sezamowy
sos sojowy
Przygotowanie:
Jaja rozbijamy. Oddzielamy białko od żółtka. Białka ubijamy z solą na sztywno. Żółtka roztrzepujemy.
Ubite białka delikatnie mieszamy łyżką z żółtkiem. Na patelni rozpuszczamy odrobinę masła. Smażymy albo 4 duże omlety (trudniej je obrócić), albo 8 małych. Podsmażamy na małym ogniu z dwóch stron na złocisty kolor.
Na drugiej patelni, na oliwie z oliwek podsmażamy chwilę szpinak. Po 2-3 minutach dorzucamy sezam i dolewamy sos sojowy.
Na gotowe omlety nakładamy podduszony szpinak, następnie pokrojone w małą kostkę serki, pomidorki przekrojone na pół i całość polewamy odrobiną oleju sezamowego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN