Przepisy kulinarne

Maślane bułeczki i pleciona chałka

W dzisiejszym programie Andrzej Polan przedstawił swoje pomysły na smaczne śniadanie oraz przepisy na maślane bułeczki, plecioną chałkę krakowską oraz ślimaczki drożdżowe z kokosem.

Bułeczki maślane

Składniki:
500 g mąki
30 g drożdży
3 jaja
100 g masła
250 ml mleka
50 g cukru
szczypta soli
śmietana 18 % do smarowania bułeczek

Przygotowanie:
W lekko podgrzanym mleku, rozpuszczamy drożdże z łyżką mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem. Do mąki dodajemy rozczyn, utarte jajka, sól i rozpuszczone masło. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, a my np. czytamy książkę. Wyrośnięte ciasto porcjujemy na małe kulki, które układamy na blaszce. Wierzch bułeczek smarujemy śmietaną. Pieczemy w temp. 200 stopni około 20 minut.

Pleciona chałka krakowska

Składniki:
900 g mąki
400 ml wody
80 g cukru
3 jaja
2 łyżki pulpy jabłkowa
100 g masła
10 g soli

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy trochę mąki oraz cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozczyn dodajemy do pozostałej mąki, jeszcze jajka, pulpę jabłkową i rozpuszczone masło. Ciasto powinno być luźne i elastyczne. Wyrobione ciasto smarujemy olejem i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na 6 części, formujemy z nich wałki i zaplatamy. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem i posypujemy koniecznie kruszonką. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Ślimaczki drożdżowe z kokosem... jak lubisz

Składniki:
600 g mąki
30 g drożdże
100 ml oleju
2 jaja
100 ml śmietany
100 g cukru
250-300 ml wody
szczypta soli
200 g cukier
150 g wiórek koskosowych
100 g masła

Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie, łyżce mąki i cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałe składniki: jaja, śmietanę, cukier, olej oraz wodę mieszamy razem. Dodajemy do mąki rozczyn i mokrą mieszankę. Wyrabiamy ciasto miękkie i odstawiamy do wyrośnięcia. Im dłużej tym lepiej. Warto ciasto raz przerobić i ponownie odstawić do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i łączymy z cukrem i wiórkami. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, wykładamy warstwę kokosowego farszu i zwijamy w roladę. Kroimy na krążki o grubości około 2 cm. Układamy na blaszce, chwilę pozostawiamy do wyrośnięcia, pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu bułeczki polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Przepis autorstwa Andrzeja Polana.

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
51
5
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0