Przepisy kulinarne

Pieczemy rumiany chleb i aromatyczne chałki

Pieczywo to podstawa żywienia. W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan piekł chleb, bułeczki i chałki. A Wy, pieczecie w domu chleb?

Zobacz także czat z ekspertem.

 


Chleb na śniadanie najlepszy z masłem
Składniki:
Drożdże - 80g
Mleko - 250ml
Woda - 750ml
Mąka pszenna poznańska- 1kg
Otręby owsiane- 1 szklanka
Płatki owsiane  - 1 szklanka
Marchew tarta  - 1 szt
Siemię lniane - 4 łyżki
Sól  30g

Przygotowanie:
Przygotowujemy rozczyn, pamiętając o podgrzaniu mleka i wody. Nie powinny być gorące. Do rozczynu dodajemy mąkę otręby, płatki, marchewkę startą na drobnym oczku, siemię lniane i sól. Wszystko razem wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 160 stopni około 30 minut, a następnie zwiększamy temp. W piekarniku do 190 stopni i pieczemy dalsze 25 minut.

Bułeczki śniadaniowe z ziarnami
Składniki:
Mąka pszenna tortowa - 300g
Mąka pszenna pełnoziarnista - 150g
Drożdże - 15g
Cukier - 1 łyżka
Woda  - 250ml
Ziarna słonecznika, dyni,  po 100g
Sól  - 1 łyżeczka

Przygotowanie:
Drożdże, cukier rozpuszczamy w ciepłej wodzie, odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy obie mąki, ziarna, sól i dodajemy rozczyn. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dzielimy na równe części, proponuję 10-12 takich porcji, każdą formujemy na kształt okrągłej bułki albo plecionki i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu wodą, posypujemy ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. pieczemy około 25 minut.

Plecione chałki z kruszonką
Składniki:
Mąka luksusowa lub poznańska - 1kg
Mleko - 250ml
Woda - 250ml
Masło - 150g
Cukier - 150g
Jajka - 2szt
Drożdże - 60g
Szczypta soli

Przygotowanie:
Z podgrzanego mleka, drożdży, szczypty cukru oraz mąki przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 100 stopni i chwilę ją podgrzewamy. Do rozczynu dodajemy stopniowo, ubite jajka z cukrem, mąkę podgrzaną, sól oraz masło. Wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrośnięte dzielimy na połowę, każdą połowę następnie na 6 porcji. Z każdej robimy podłużne wałki, składamy i pleciemy chałkę. Wierzch smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką.

Kruszonka
Składniki:
Mąka luksusowa lub poznańska - 200g
Cukier -100g
Masło -100g

Przygotowanie:
Masło łączymy z cukrem i mąką, palcami wyrabiamy kruszonkę. Powstałą kruszonką posypujemy chałki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp .180 stopni około 40 minut.

Chaczapuri gruzińskie, czyli drożdżowe z serem z patelni
Składniki:
1 kg mąki tortowej
60 g drożdży
250 ml wody
100 ml kefiru
150 ml mleka
1 łyżka soli
50 ml oleju
1 łyżka cukru

Przygotowanie:
Z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i podgrzanego mleka przygotowujemy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy do rozczynu pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy.

mozzarella  w zalewie - 2 sztuki    
1 bryndza owcza                
120 g sera feta (twardego)
białko - 2 sztuki
250 g sera białego (niemielony) 
100 g masła    
czarny pieprz

Przygotowanie:
Mozzarellę kroimy w drobną kostkę, łączymy z pokruszoną fetą, bryndzą owczą, serem białym białkiem oraz pieprzem. Farsz wykładamy na porcje rozwałkowanego ciasta, sklejamy robiąc kulę i dociskamy ręką tak aby powstały nam placki. Powstałe placki kładziemy na rozgrzaną suchą patelnię i smażymy z dwóch stron. Przed podaniem wierzch ciasta smarujemy masłem i podajemy.

zboże smakuje zboze smakuje zbozesmakuje

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
91
9
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0