Wypieki wielkanocne – baranek z ciasta
Baranek wielkanocny to bez wątpienia jeden z najbardziej rozpoznawalnych symboli Świąt Wielkiej Nocy. Przygotowanie tego świątecznego deseru z ciasta piaskowego posypanego cukrem pudrem może być doskonałą okazją do wspólnej zabawy dla dzieci i dla dorosłych. Gotowy baranek świetnie sprawdzi się jako efektowna dekoracja świątecznego stołu, jak i element święconki.
Czas na wielkanocne ozdoby. Jak przystroić wnętrza, by zaskoczyć domowników?
Przepis na baranka z ciasta piaskowego
Składniki:
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka mąki
- 1 cukier wanilinowy
- aromat waniliowy
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Jajka utrzyj z cukrem. Do masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, aromat oraz roztopioną margarynę. Formę w kształcie baranka wysmaruj tłuszczem i wlej do niej zmiksowane na gładko składniki. Baranka należy piec przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. Rumiane i pachnące ciasto możesz udekorować cukrem pudrem.
Zobacz też:
Żurek wielkanocny "last minute"! Przepis na zakwas i żurek
Mazurki Andrzeja Polana - bakaliowy, czekoladowy, pralinowy - przepisy wielkanocne
Zobacz wideo: Jak przygotować idealnego mazurka? Porady Sebastiana Olmy
Autor: Adrian Adamczyk