Jak wybrać dobre pieczywo? Poznaj rady dietetyczki

Czym zastąpić chleb w diecie?
Źródło: Dzień Dobry TVN
Bez chleba wielu z nas nie wyobraża sobie śniadania. Czy można go jednak czymś zastąpić i sprawić, że nasza dieta będzie różnorodna? M.in. na to pytanie odpowiedziała w Dzień Dobry TVN Milena Nosek, dietetyczka kliniczna.

Chleb - jaki wybrać?

W polskiej tradycji znajduje się chleb i nie trzeba z niego całkowicie rezygnować. Szczególnie, że to właśnie kanapki są bardzo chętnie spożywane, często też przez dzieci. Warto skupić się na wartościowym pieczywie- jeśli jest zrobione z dobrej mąki i przygotowane w odpowiednich warunkach może być źródłem błonnika, które przeciwdziała chorobom trawiennym i nowotworom.

- Pieczywo o tak zwanym niskim indeksie glikemicznym jest wskazane nie tylko dla cukrzyków tak naprawdę. Tylko dbając o zdrowie, profilaktykę, również zdrowy człowiek powinien takie pieczywo stosować, to jest pieczywo ze specjalnej mąki - podkreśliła Milena Nosek. - Takie pieczywo daje dłuższe uczucie sytości - dodała.

Dietetyczka zaznaczyła, że mamy prawo pytać o skład. Wybierajmy produkty, na podstawie tego, co jest napisane na etykietach, szukajmy sprawdzonych piekarni i unikajmy pieczyw w folii.

- Mąka, woda, sól, zakwas to jest wszystko, co powinien mieć najlepszy chleb - wymieniła specjalistka. - Krótki termin przydatności, dobre warunki przechowania. Nasze pokolenie nie zna już takiego dobrego chleba - przyznała.

Jeśli dolegają nam np. bóle żołądka czy jelit możemy wyłączyć chleb z diety na określony czas. Natomiast osoby, które są na diecie redukcyjnej, muszą skupić się na odpowiednich porcjach. Trzeba też uważać na ciemne pieczywo, bo wielokrotnie jest ono barwione, tak, aby sprawiało wrażenie zdrowszego, mniej kalorycznego.

Wartościowe zamienniki chleba

Najczęściej chleb zamieniamy na pieczywo chrupkie, wafle ryżowe, mace czy tortille. Jednak to jest pieczywo, które na krótko daje uczucie sytości i w rezultacie możemy zjeść go więcej, a co za tym idzie - nałożymy więcej dodatków.

- Zarówno pieczywo chrupkie, jak i przetworzone wnosi nam dużo niepotrzebnych składników, które mogą być wręcz szkodliwe - ostrzegła Milena Nosek.

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie zastąpienie pieczywa kaszami czy ryżem. Można też wykorzystać płatki jaglane, orkiszowe czy owsiane, a nawet makaron.

Zobacz także:

Autor: Daria Pacańska

Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

podziel się:

Pozostałe wiadomości