Styl życia

Najlepszy piekarz w Polsce zdradził nam przepis na pyszny chleb siedliszowski. "Receptura nie do pobicia"

Styl życia

Autor:
Justyna
Piąsta
Najlepszy piekarz, który nie jest piekarzem
Najlepszy piekarz, który nie jest piekarzem Dzień Dobry TVN
wideo 2/4
Dzień Dobry TVNNajlepszy piekarz, który nie jest piekarzem

Zapach świeżo upieczonego chleba z chrupiącą skórką i ciepłym, miękkim środkiem roznosi się w małopolskiej wsi Siedliszowice. To właśnie tam mieszka Krzysztof Ryndak, najlepszy piekarz w Polsce. Choć z zawodu wcale nie jest piekarzem, to sztukę pieczenia aromatycznych bochenków opanował do perfekcji. Mistrz w rozmowie z Piotrem Wojtasikiem podał swój przepis na tradycyjny siedliszowski chleb.

Najlepszy piekarz w Polsce

Nasz reporter Piotr Wojtasik pojechał do Siedliszowic, by spotkać się Krzysztofem Ryndakiem, zwycięzcą konkursu wypieku chleba Master Baker 2021. W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich mężczyzna wywalczył tytuł najlepszego piekarza w Polsce.

- Dostaliśmy wiadomość, że taki konkurs jest organizowany. Wysłałem zdjęcie chleba i kołacza, jak się później okazało, na 68 zgłoszeń byłem jedynym facetem. Udało mi się dostać do finału no i wygrać - powiedział Krzysztof Ryndak.

Krzysztof z wykształcenia nie jest piekarzem, a kuchnią zajmuje się tylko hobbystycznie. - Ten chleb musiał się obronić, bo jego smak jest wyjątkowy. Byłem pewny, że będzie dobrze. Na co dzień pracuję w kanalizacji, w biurze obsługi klienta - przyznał mistrz.

Co sprawia, że chleb siedliszowski ma tak wyjątkowy smak? - Siedzieliśmy któregoś wieczora i mój kolega powiedział, że zjadłby dobry chleb. We wsi była świętej pamięci babcia węglowa, która piekła najlepszy chleb na świecie. 10 lat temu przyszła do nas, dała nam przepis i piekła z nami cały dzień. Pokazała nam i już więcej nie przyszła. Powiedziała, żebyśmy robili tak, aż nam wyjdzie. Kombinowaliśmy, próbowaliśmy, ale ta jej receptura była najlepsza, nie do pobicia - podkreślił Krzysztof Ryndak.

Przepis na chleb siedliszowski

Składniki na chleb siedliszowski:

  • 550 g mąki żytniej
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 700 ml ciepłej wody
  • 15 g "kwosku"
  • 7 g drożdży
  • 25 g soli kuchennej

Przepis na pierwszy rozczyn, gdy nie ma "kwosku":

  • ok. 500 g mąki żytniej
  • ok. 100-150 ml kwaśnego mleka
  • ok. 500-600 ml ciepłej wody
  • 7 g drożdży

Jak przyrządzić chleb siedliszowski:

  1. 1Ze składników należy zrobić rozczyn.
  2. 2Następnie odstawiamy go w ciepłe miejsce na kilka godzin.
  3. 3Po tym czasie dosypujemy mąkę pszenną, sól i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i będzie "odchodzić od ręki".
  4. 4Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  5. 5Ciasto wkładamy do wiklinowych słomianek i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
  6. 6Chleb przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 240-250 st. C, piekarnik góra-dół, następnie przez 40 minut w 220 st. C, na koniec przez 5 minut w 250 st. C i włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika bochenek przemywamy lekko wodą.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

Zobacz także:

Autor:Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości