Najlepszy piekarz w Polsce zdradził nam przepis na pyszny chleb siedliszowski. "Receptura nie do pobicia"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Najlepszy piekarz, który nie jest piekarzem
Najlepszy piekarz, który nie jest piekarzem
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta
Zapach świeżo upieczonego chleba z chrupiącą skórką i ciepłym, miękkim środkiem roznosi się w małopolskiej wsi Siedliszowice. To właśnie tam mieszka Krzysztof Ryndak, najlepszy piekarz w Polsce. Choć z zawodu wcale nie jest piekarzem, to sztukę pieczenia aromatycznych bochenków opanował do perfekcji. Mistrz w rozmowie z Piotrem Wojtasikiem podał swój przepis na tradycyjny siedliszowski chleb.

Najlepszy piekarz w Polsce

Nasz reporter Piotr Wojtasik pojechał do Siedliszowic, by spotkać się Krzysztofem Ryndakiem, zwycięzcą konkursu wypieku chleba Master Baker 2021. W kategorii Kół Gospodyń Wiejskich mężczyzna wywalczył tytuł najlepszego piekarza w Polsce.

- Dostaliśmy wiadomość, że taki konkurs jest organizowany. Wysłałem zdjęcie chleba i kołacza, jak się później okazało, na 68 zgłoszeń byłem jedynym facetem. Udało mi się dostać do finału no i wygrać - powiedział Krzysztof Ryndak.

Krzysztof z wykształcenia nie jest piekarzem, a kuchnią zajmuje się tylko hobbystycznie. - Ten chleb musiał się obronić, bo jego smak jest wyjątkowy. Byłem pewny, że będzie dobrze. Na co dzień pracuję w kanalizacji, w biurze obsługi klienta - przyznał mistrz.

Co sprawia, że chleb siedliszowski ma tak wyjątkowy smak? - Siedzieliśmy któregoś wieczora i mój kolega powiedział, że zjadłby dobry chleb. We wsi była świętej pamięci babcia węglowa, która piekła najlepszy chleb na świecie. 10 lat temu przyszła do nas, dała nam przepis i piekła z nami cały dzień. Pokazała nam i już więcej nie przyszła. Powiedziała, żebyśmy robili tak, aż nam wyjdzie. Kombinowaliśmy, próbowaliśmy, ale ta jej receptura była najlepsza, nie do pobicia - podkreślił Krzysztof Ryndak.

Przepis na chleb siedliszowski

Składniki na chleb siedliszowski:

  • 550 g mąki żytniej
    • 500-600 g mąki pszennej
      • 700 ml ciepłej wody
        • 15 g "kwosku"
          • 7 g drożdży
            • 25 g soli kuchennej

              Przepis na pierwszy rozczyn, gdy nie ma "kwosku":

              • ok. 500 g mąki żytniej
                • ok. 100-150 ml kwaśnego mleka
                  • ok. 500-600 ml ciepłej wody
                    • 7 g drożdży

                      Jak przyrządzić chleb siedliszowski:

                      1. Ze składników należy zrobić rozczyn.
                        1. Następnie odstawiamy go w ciepłe miejsce na kilka godzin.
                          1. Po tym czasie dosypujemy mąkę pszenną, sól i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i będzie "odchodzić od ręki".
                            1. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
                              1. Ciasto wkładamy do wiklinowych słomianek i pozostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
                                1. Chleb przez pierwsze 10 minut pieczemy w temperaturze 240-250 st. C, piekarnik góra-dół, następnie przez 40 minut w 220 st. C, na koniec przez 5 minut w 250 st. C i włączamy termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika bochenek przemywamy lekko wodą.

                                  Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Justyna Piąsta

                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości

                                  Horoskop dzienny na środę, 20 marca 2024 r. dla Strzelców, Koziorożców, Wodników, Ryb

                                  Horoskop dzienny na środę, 20 marca 2024 r. dla Strzelców, Koziorożców, Wodników, Ryb

                                  Horoskop dzienny na środę, 20 marca 2024 r. dla Lwów, Panien, Wag, Skorpionów

                                  Horoskop dzienny na środę, 20 marca 2024 r. dla Lwów, Panien, Wag, Skorpionów

                                  Horoskop na środę, 20 marca dla Baranów, Byków, Bliźniąt i Raków

                                  Horoskop na środę, 20 marca dla Baranów, Byków, Bliźniąt i Raków

                                  Horoskop na środę. W tym dniu powinniśmy wypowiadać tylko dobre życzenia

                                  Horoskop na środę. W tym dniu powinniśmy wypowiadać tylko dobre życzenia

                                  Cena prądu zaboli nasze kieszenie. Kto ma szansę na bon energetyczny?

                                  Cena prądu zaboli nasze kieszenie. Kto ma szansę na bon energetyczny?

                                  "Hotel Paradise 8". Najpierw spięcie z Antkiem, później z Bartkiem. Luiza ma dość

                                  "Hotel Paradise 8". Najpierw spięcie z Antkiem, później z Bartkiem. Luiza ma dość

                                  Jakub Tolak przejdzie poważną operację. Anna Mucha demaskuje hejterów. Klaudia El Dursi o młodym macierzyństwie. To mogło cię ominąć

                                  Jakub Tolak przejdzie poważną operację. Anna Mucha demaskuje hejterów. Klaudia El Dursi o młodym macierzyństwie. To mogło cię ominąć

                                  Skatowany Marcinek walczy o życie. "Fakty wskazują na to, że dziecko zostało zatłuczone przez tych rodziców"

                                  Skatowany Marcinek walczy o życie. "Fakty wskazują na to, że dziecko zostało zatłuczone przez tych rodziców"

                                  Kreatywne ozdoby wielkanocne z jajek

                                  Kreatywne ozdoby wielkanocne z jajek

                                  Martyna Wojciechowska: "Zawdzięczam mu wszystko"

                                  Martyna Wojciechowska: "Zawdzięczam mu wszystko"