Włoski makaron jak u babci, czyli pasta all’arrabbiata
Dzięki internetowi w sieci pojawiają się nie tylko specjalistyczne informacje, ale również autentyczne sposoby. Można zobaczyć, jak "babcie" gotują, szydełkują i zdradzają techniki, których nasze mamy już nie miały czasu poznać.
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Taka jest Nonna Silvia, włoska babcia, która uczy gotować na swoim koncie na Instagramie. Tym razem pokazała, jak przygotować pyszny makaron po włosku - pasta all'arrabbiata. Poznajcie jej przepis.
Jak przygotować pasta all’arrabbiata
Składniki:
- pietruszka,
- czosnek,
- czerwona papryka,
- 400 g obranych pomidorów,
- oliwa z oliwek do smaku,
- makaron,
- parmezan i pietruszka do podania.
Zaczynamy przygotowanie pasta all’arrabbiata. Oddzielamy łodyżki od liści pietruszki i drobno je siekamy.
Miażdżymy papryczki czili i czosnek. Całość podsmażamy razem na oliwie, aby przyprawy miały więcej smaku. W międzyczasie przygotowujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.
Kiedy całość się zarumieni, zdejmujemy je z ognia i odsączamy. Na patelni powinna zostać sama oliwa.
Pomidory rozdrabniamy, można je pokroić lub zmiksować, aby puściły sok. Wrzucamy na patelnie i podgrzewamy, stale mieszając, aby nie przywarły. Następnie dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy.
Podajemy z dużą ilością parmezanu i pietruszki.
Zobacz także:
- Makaron tagliatelle z kurczakiem – przepisy oraz pomysły na szybki, włoski obiad
- Makaron po włosku – poznaj najlepsze przepisy na włoskie makarony
- Strozzapreti – przepis na włoskie danie
Autor: Teofila Siewko
Źródło: instagram.com/nonnasilviofficial
Źródło zdjęcia głównego: Serhii Shleihel/Getty Images