Spaghetti z camembert, pomidorkami i bakłażanem
Składniki na dwie porcje:
- bakłażan,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- camembert,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 plasterków chili,
- 1/2 cebuli czerwonej,
- 50 ml białego wytrawnego wina,
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
- skórka z połowy cytryny,
- 3-4 łyżki startego parmezanu,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- łyżka oliwy,
- 6-8 łyżek oleju,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na oliwie podsmaż drobno pokrojony czosnek, chili i cebulę. Dodaj przekrojone na pół pomidorki. Jak pomidorki zmiękną, wlej wino i zredukuj 2-3 min., aż alkohol wyparuje. Dodaj oczyszczony ze skórki camembert. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj rozmaryn.
Pokrojony w kostkę bakłażan podsmaż w oleju do chrupkości. Następnie przełóż na ręcznik papierowy i posól. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i wyłóż na talerze. Na górę ułóż bakłażan, posyp parmezanem i szczypiorkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny.
Omlet z krewetkami
Składniki na jedną porcję:
- 5-6 krewetek,
- 2 jajka,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 4 cm ogórka,
- 2-3 plasterki imbiru,
- sok z połowy limonki,
- skórka z połowy limonki,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżeczka oleju sezamowego,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 4-5 listków kolendry,
- 4-5 listków natki,
- szczypiorek,
- 2 łyżeczki masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Pokrój ogórek w kostkę, imbir w drobne paseczki. Przełóż wszystko do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, oliwę, skórkę z limonki, sok z limonki, sól i pieprz. Przekrój krewetki na pół, i podsmaż je na maśle. Przełóż krewetki do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
Jajka ubij w misce z solą i cukrem. Na patelni rozpuść masło, wlej jajka. Delikatnie wymieszaj pierwszą, ściętą warstwę omleta. Pilnuj, aby jajka były lekko płynne, dzięki temu omlet nie będzie suchy. Zwiń omlet w rulon i od razu wyłóż na talerz. Wyłóż na niego krewetki. Udekoruj danie ziołami.
Fondant czekoladowo-pistacjowy z lodami waniliowymi
Składniki na 2 porcje:
- 25 g pasty pistacjowej,
- 25 g czekolady,
- 25 g masła + do posmarowania foremek,
- jajko,
- 2 łyżki cukru,
- mała szczypta soli,
- 1/2 łyżki mąki + do posypania foremek,
- łyżka mascarpone,
- garść mrożonych malin,
- garść pokruszonych pistacji,
- łyżka miodu.
Sposób przygotowania:
Foremki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzej do 200 st. C. Pastę pistacjową i czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej.
Jajka wbij do miski, dodaj cukier i sól. Krótko wymieszaj do połączenia składników. Dodaj przesianą mąkę. Delikatnie mieszając dodawaj roztopiony krem pistacjowy z masłem. Gotową masę wlej do przygotowanych foremek i wstaw do piekarnika. Piecz przez 7 minut.
Wyjmij z piekarnika fondant, odczekaj 1-2 minuty i delikatnie wyłóż na talerze. Podawaj z lodami waniliowymi i pokruszonymi pistacjami.
Spaghetti czarne z krewetkami, pomidorkami i chorizo
Składniki:
- opakowanie czarnych spaghetti (zabarwione atramentem),
- 16 krewetek (duże black tiger) surowych z pancerzykami,
- chorizo,
- garść pomidorków koktajlowych,
- ząbek czosnku,
- papryczka jalapeno lub chili,
- kieliszek białego wytrawnego wina,
- 40 g masła,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- cytryna eko,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Krewetki obierz z pancerzykami i głowy. Pomidorki pokrój na pół. Ząbek obierz i pokrój w cienkich plasterkach. Chili lub jalapeno drobno posiekaj. Chorizo pokrój w drobną kosteczkę.
Makaron gotuj w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.
W tym czasie na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy podsmaż chorizo parę minut. Dodaj pomidorki, czosnek oraz chili i chwilę duś razem. Dodaj krewetki od razu.
Omlet francuski z serem Gruyere
Składniki:
- 4 jajka,
- 20 g masła,
- 50 g ser gruyere lub comté,
- szczypiorek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Jajka ubij na jednolitą masę i dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser. Szczypiorek drobno posiekaj.
Na rozgrzanej patelni rozpuść połowę masła i wlej połowę jajek. Od razu za pomocą szpatułki mieszaj jajka, cały czas gotując je na średnim ogniu. Ważne, aby zachowały jednolitą strukturę. Jak cała masa się zacznie ścinać, posyp startym serem i zroluj omlet. Zsuń ją z patelni na talerz i powtórz tę samą czynność z resztą jajek. Pozostałym masłem posmaruj gotowe omlety. Posyp szczypiorkiem i zjedz od razu.
Profiterole z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym
Składniki:
- 75 g mąki pszennej typ 500,
- 125 ml wody,
- 50 gr masła,
- 2 jajka od kury z wolnego wybiegu.
Składniki na sos czekoladow:
- 50 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao minimum 70%),
- 100 ml śmietanki 30%.
Dodatki:
- lody waniliowe,
- orzechy laskowe prażone drobno posiekane.
Sposób przygotowania:
W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj aż uzyskasz gładkie ciasto. Wsadź z powrotem garnek na wolny ogień i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je "wysuszyć".
Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25-30 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku z termoobiegiem. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
Sposób przygotowania sosu czekoladowego:
Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku zagotuj śmietankę i przelej do miski z posiekaną czekoladą. Mieszaj delikatnie aż czekolada się rozpuści. Ostudzone ptysie przekrój na dwie części - górną i dolną. Następnie nadziewaj ptysie łyżką z lodami. Polej sosem czekoladowym i posyp posiekanymi orzechami.
Zobacz także:
- Przekąski filmowe według przepisów Damiana Kordasa
- Jak zrobić sos serowy do nachos? Poznaj idealny dodatek do imprezowych przekąsek
- Filmowa kuchnia Anny Starmach
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Dawid Gaboriaud i Volodymyr Testardi