Pyszne i proste dania inspirowane filmami. Zrób sobie prawdziwą ucztę

Źródło: Dzień Dobry TVN
Romantyczne kino w twojej kuchni
Romantyczne kino w twojej kuchni
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
W kuchni Dzień Dobry TVN Dawid Gaboriaud i Volodymyr Testardi przygotowali prawdziwą ucztę z dań inspirowanych filmami. Poznajcie ich przepisy na spaghetti z camembert, omlet z krewetkami, fondant czekoladowo-pistacjowy z lodami waniliowymi, spaghetti czarne z krewetkami, omlet francuski z serem Gruyere i profiterole z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym.

Spaghetti z camembert, pomidorkami i bakłażanem

Składniki na dwie porcje:

  • bakłażan,
    • 15 pomidorków koktajlowych,
      • camembert,
        • 2 ząbki czosnku,
          • 5 plasterków chili,
            • 1/2 cebuli czerwonej,
              • 50 ml białego wytrawnego wina,
                • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
                  • skórka z połowy cytryny,
                    • 3-4 łyżki startego parmezanu,
                      • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
                        • łyżka oliwy,
                          • 6-8 łyżek oleju,
                            • sól,
                              • pieprz.

                                Sposób przygotowania:

                                Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na oliwie podsmaż drobno pokrojony czosnek, chili i cebulę. Dodaj przekrojone na pół pomidorki. Jak pomidorki zmiękną, wlej wino i zredukuj 2-3 min., aż alkohol wyparuje. Dodaj oczyszczony ze skórki camembert. Mieszaj, aż ser się rozpuści. Dodaj rozmaryn.

                                Pokrojony w kostkę bakłażan podsmaż w oleju do chrupkości. Następnie przełóż na ręcznik papierowy i posól. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem i wyłóż na talerze. Na górę ułóż bakłażan, posyp parmezanem i szczypiorkiem. Zetrzyj skórkę z cytryny.

                                Spaghetti z camembert, pomidorkami i bakłażanem
                                Spaghetti z camembert, pomidorkami i bakłażanem
                                Spaghetti z camembert, pomidorkami i bakłażanem
                                Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                Omlet z krewetkami

                                Składniki na jedną porcję:

                                • 5-6 krewetek,
                                  • 2 jajka,
                                    • 1/2 łyżeczki cukru,
                                      • 4 cm ogórka,
                                        • 2-3 plasterki imbiru,
                                          • sok z połowy limonki,
                                            • skórka z połowy limonki,
                                              • łyżka sosu sojowego,
                                                • łyżeczka oleju sezamowego,
                                                  • łyżka oliwy z oliwek,
                                                    • 4-5 listków kolendry,
                                                      • 4-5 listków natki,
                                                        • szczypiorek,
                                                          • 2 łyżeczki masła,
                                                            • sól i pieprz.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Pokrój ogórek w kostkę, imbir w drobne paseczki. Przełóż wszystko do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, oliwę, skórkę z limonki, sok z limonki, sól i pieprz. Przekrój krewetki na pół, i podsmaż je na maśle. Przełóż krewetki do miski i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

                                                              Jajka ubij w misce z solą i cukrem. Na patelni rozpuść masło, wlej jajka. Delikatnie wymieszaj pierwszą, ściętą warstwę omleta. Pilnuj, aby jajka były lekko płynne, dzięki temu omlet nie będzie suchy. Zwiń omlet w rulon i od razu wyłóż na talerz. Wyłóż na niego krewetki. Udekoruj danie ziołami.

                                                              Omlet z krewetkami
                                                              Omlet z krewetkami
                                                              Omlet z krewetkami
                                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                              Fondant czekoladowo-pistacjowy z lodami waniliowymi

                                                              Składniki na 2 porcje:

                                                              • 25 g pasty pistacjowej,
                                                                • 25 g czekolady,
                                                                  • 25 g masła + do posmarowania foremek,
                                                                    • jajko,
                                                                      • 2 łyżki cukru,
                                                                        • mała szczypta soli,
                                                                          • 1/2 łyżki mąki + do posypania foremek,
                                                                            • łyżka mascarpone,
                                                                              • garść mrożonych malin,
                                                                                • garść pokruszonych pistacji,
                                                                                  • łyżka miodu.

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Foremki wysmaruj dokładnie masłem i oprósz mąką. Piekarnik i blaszkę do pieczenia nagrzej do 200 st. C. Pastę pistacjową i czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej.

                                                                                    Jajka wbij do miski, dodaj cukier i sól. Krótko wymieszaj do połączenia składników. Dodaj przesianą mąkę. Delikatnie mieszając dodawaj roztopiony krem pistacjowy z masłem. Gotową masę wlej do przygotowanych foremek i wstaw do piekarnika. Piecz przez 7 minut.

                                                                                    Wyjmij z piekarnika fondant, odczekaj 1-2 minuty i delikatnie wyłóż na talerze. Podawaj z lodami waniliowymi i pokruszonymi pistacjami.

                                                                                    Fondant czekoladowo-pistacjowy z lodami waniliowymi
                                                                                    Fondant czekoladowo-pistacjowy z lodami waniliowymi
                                                                                    Fondant czekoladowo-pistacjowy z lodami waniliowymi
                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                    Spaghetti czarne z krewetkami, pomidorkami i chorizo

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • opakowanie czarnych spaghetti (zabarwione atramentem),
                                                                                      • 16 krewetek (duże black tiger) surowych z pancerzykami,
                                                                                        • chorizo,
                                                                                          • garść pomidorków koktajlowych,
                                                                                            • ząbek czosnku,
                                                                                              • papryczka jalapeno lub chili,
                                                                                                • kieliszek białego wytrawnego wina,
                                                                                                  • 40 g masła,
                                                                                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek,
                                                                                                      • cytryna eko,
                                                                                                        • sól, pieprz.

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Krewetki obierz z pancerzykami i głowy. Pomidorki pokrój na pół. Ząbek obierz i pokrój w cienkich plasterkach. Chili lub jalapeno drobno posiekaj. Chorizo pokrój w drobną kosteczkę.

                                                                                                          Makaron gotuj w osolonej wodzie według instrukcji podanej na opakowaniu.

                                                                                                          W tym czasie na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy podsmaż chorizo parę minut. Dodaj pomidorki, czosnek oraz chili i chwilę duś razem. Dodaj krewetki od razu.

                                                                                                          Spaghetti czarne z krewetkami, pomidorkami i chorizo
                                                                                                          Spaghetti czarne z krewetkami, pomidorkami i chorizo
                                                                                                          Spaghetti czarne z krewetkami, pomidorkami i chorizo
                                                                                                          Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                          Omlet francuski z serem Gruyere

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 4 jajka,
                                                                                                            • 20 g masła,
                                                                                                              • 50 g ser gruyere lub comté,
                                                                                                                • szczypiorek,
                                                                                                                  • sól, pieprz.

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Jajka ubij na jednolitą masę i dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser. Szczypiorek drobno posiekaj.

                                                                                                                    Na rozgrzanej patelni rozpuść połowę masła i wlej połowę jajek. Od razu za pomocą szpatułki mieszaj jajka, cały czas gotując je na średnim ogniu. Ważne, aby zachowały jednolitą strukturę. Jak cała masa się zacznie ścinać, posyp startym serem i zroluj omlet. Zsuń ją z patelni na talerz i powtórz tę samą czynność z resztą jajek. Pozostałym masłem posmaruj gotowe omlety. Posyp szczypiorkiem i zjedz od razu.

                                                                                                                    Omlet francuski z serem Gruyere
                                                                                                                    Omlet francuski z serem Gruyere
                                                                                                                    Omlet francuski z serem Gruyere
                                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                    Profiterole z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym

                                                                                                                    Składniki:

                                                                                                                    • 75 g mąki pszennej typ 500,
                                                                                                                      • 125 ml wody,
                                                                                                                        • 50 gr masła,
                                                                                                                          • 2 jajka od kury z wolnego wybiegu.

                                                                                                                            Składniki na sos czekoladow:

                                                                                                                            • 50 g gorzkiej czekolady (zawartość kakao minimum 70%),
                                                                                                                              • 100 ml śmietanki 30%.

                                                                                                                                Dodatki:

                                                                                                                                • lody waniliowe,
                                                                                                                                  • orzechy laskowe prażone drobno posiekane.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                                    W garnku doprowadź do wrzenia wodę z masłem i zdejmij z ognia. Wsyp od razu mąkę i za pomocą silikonowej łyżki mieszaj aż uzyskasz gładkie ciasto. Wsadź z powrotem garnek na wolny ogień i mieszaj ciasto kilka minut, żeby je "wysuszyć".

                                                                                                                                    Zdejmij garnek z ognia i przełóż ciasto do dużej miski. Następnie dodawaj po kolei jajka, cały czas mieszając trzepaczką aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Gotową masę przełóż do rękawa cukierniczego i szprycuj małe ptysie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25-30 min. w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku z termoobiegiem. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

                                                                                                                                    Sposób przygotowania sosu czekoladowego:

                                                                                                                                    Posiekaj gorzką czekoladę na drobne kawałki i przełóż do miski. W rondelku zagotuj śmietankę i przelej do miski z posiekaną czekoladą. Mieszaj delikatnie aż czekolada się rozpuści. Ostudzone ptysie przekrój na dwie części - górną i dolną. Następnie nadziewaj ptysie łyżką z lodami. Polej sosem czekoladowym i posyp posiekanymi orzechami.

                                                                                                                                    Profiterole z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym
                                                                                                                                    Profiterole z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym
                                                                                                                                    Profiterole z lodami waniliowymi i sosem czekoladowym
                                                                                                                                    Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                                                                                                                    Zobacz także:

                                                                                                                                    Autor: Teofila Siewko

                                                                                                                                    Źródło: Dawid Gaboriaud i Volodymyr Testardi

                                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                                                    Materiał promocyjny

                                                                                                                                    Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana