Serowy makaron Hugh Granta
Składniki:
300 g makaronu „rurki”
300 ml mleka
300 ml śmietanki 36%
100 g tartego parmezanu
150 g szynki parmeńskiej pokrojonej w cienkie paseczki
PRZYPRAWY KAMIS
Gałka muszkatołowa cała
Sól Morska w młynku
Pieprz biały
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. W dużym garnku ugotuj makaron (musi być trochę twardy), odcedź. W dużym naczyniu wymieszaj makaron, mleko, śmietanę, parmezan, szynkę, dodaj odrobinę gałki soli i pieprzu. Przełóż do żaroodpornego naczynia i piecz około 20 minut.
Pikantny kurczak wg przepisu Hugh Granta
Składniki:
3 podwójne piersi z kurczaka
MARYNATA:
Sok z 4 limonek
50 ml oliwy z oliwek
Kolendra
SOS:
1 posiekana cebula
1 zielona papryka
1 papryczka Chili
1 litr pomidorów pokrojonych w kostkę z puszki
Kmin rzymski
PRZYPRAWY KAMIS:
Papryka ostra
Chili pieprz cayenne
Czosnek granulowany
Oregano
Sól Morska w młynku
Pieprz kolorowy w młynku
Przygotowanie:
Kurczaka ułóż w płaskim naczyniu dodaj wszystkie składniki marynaty oraz 1 łyżeczkę papryki, oraz pieprzu Cayenne. Odstaw na noc do lodówki. Nazajutrz przysmaż na patelni grillowej, tak aby grill odbił się na mięsie (ale w środku ma być surowy). W garnku o grubym dnie przysmaż cebulkę, paprykę, chilli dodaj pomidory, kmin, Oregano, czosnek. Kurczaka posól/popierz włóż do sosu i gotuj na małym ogniu przez około godzinę. Podawaj z ryżem/tortillą.
Wspaniałe Brownie z filmu Notting Hill
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
280 g masła
250 g drobnego cukru
75 g mąki
3 jaja
pół szklanki wody
75 g orzechów włoskich rozdrobnionych
PRZYPRAWY KAMIS:
Wanilii laska
Przyprawa do Kawy i deserów
Przygotowanie:
Czekoladę rozdrobnij, masło pokrój w kostkę. Wodę zagotuj w małym rondelku z cukrem i ziarenkami wanilii, dodaj czekoladę, potem masło, następnie ściągnij garnek z ognia. W misce wymieszaj mąkę i jaja, pomału dodawaj syrop czekoladowy, wsyp orzechy, wymieszaj. Przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20/25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj lekko ostudzone z dodatkiem Przyprawy do Kawy i deserów.
Deser brzoskwiniowy wg przepisu Julii Roberts
Składniki:
14 połówek brzoskwini z puszki pokrojonych w kostkę
1 / 4 szklanki świeżego soku z cytryny
1 / 4 szklanki whisky
1 / 4 szklanki cukru
1 / 4 szklanki brązowego cukru
4 łyżki masła
kruszonka:
2 i pół szklanki mąki
1 / 2 szklanki brązowego cukru
250 g masła
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
PRZYPRAWY KAMIS:
Cynamon mielony
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Prostokątną foremkę wysmaruj masłem. W dużej misce, wymieszaj brzoskwinie z sokiem z cytryny. Dodaj whisky i cukier, dobrze wymieszaj. Przełóż je do formy. Przygotuj kruszonkę: mąkę, cukier, masło. Posyp nią owoce. Piecz około 30 minut. Podawaj z cynamonem i jogurtem.
Autor: TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN