Przekąski filmowe według przepisów Damiana Kordasa

Damian Kordas
Damian Kordas
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Oglądanie filmów w domu z całą pewnością umilą pyszne przekąski. Mogą to być nachosy z ketchupem z dyni, chrupiąca cieciorka, paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki oraz babeczki piernikowe z gruszką. Sprawdź wyjątkowe przepisy Damiana Kordasa.

Domowe nachosy z ketchupem z dyni

Składniki na domowe nachosy z ketchupem z dyni

  • 4 placki tortilli
  • 100 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 100 g parmezanu
  • suszone oregano

Składniki na ketchup z dyni:

  • 1 kg dyni
  • 2 białe cebule
  • masło klarowane
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej

Jak przygotować domowe nachosy z ketchupem z dyni

Placki z tortilli pokrój na mniejsze trójkąty. W garnku rozpuść masło i połącz je z przepuszczonym przez praskę czosnek, sól, pieprz, starty parmezan oraz oregano. Trójkąty z tortilli maczaj w maśle i układaj na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane piecz w 160 stopniach przez 10-12 minut.

Dynię oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle klarowanym do miękkości ( około 15-20 minut). Po tym czasie dodaj resztę składników i całość zblenduj na gładką masę. Gotowe naciosy podawaj z ketchupem z dyni.

Chrupiąca cieciorka

Składniki na chrupiącą cieciorkę:

  • 2 puszki ugotowanej cieciorki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • szczypta płatków chilli
  • 1 łyżeczka oregano

Jak przygotować chrupiącą cieciorkę:

Cieciorkę przepłucz pod bieżącą wodą i osusz dokładnie. Przełóż ją na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.

W tym czasie rozpuść masło w garnku i dodaj do niego wszystkie przyprawy. Gdy cieciorka się upiecze, wyjmij ją z piekarnika połącz z masłem z przyprawami i wstaw znowu do piekarnika na kolejne 15 minut.

Paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki

Składniki na paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki

  • 3 arkusze ciasta francuskiego
  • 500 g dyni
  • 100 ml mleczka skondensowanego z tubki
  • 300 g konfitury z porzeczki
  • 100 g masła
  • Lukier:
  • cukier puder
  • sok z cytryny

Jak przygotować paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki:

Dynie pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj ją do momentu, aż będzie bardzo miękką. Odcedź ją, a następnie ugnieć, aby uzyskać puree. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj.

Jeden arkusz ciasta francuskiego rozłóż na blacie, posmaruj go najpierw musem z dyni, a następnie konfiturą z czarnej porzeczki. Połóż na to drugi arkusz ciasta francuskiego, pokrój je na paski, chwyć za dwa końce i okręć tak, aby powstała sprężynka.

Rozłóż je na papierze do pieczenia, posmaruj rozpuszczonym masłem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Gotowe paluszki polej lukrem przygotowanym z wymieszania cukru pudru z sokiem z cytryny.

Babeczki piernikowe z gruszką

Składniki na babeczki piernikowe z gruszką:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 120 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 dojrzała, duża gruszka

Jak przygotować babeczki piernikowe z gruszką:

Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki, a następnie dodawaj porcjami do masy. Wymieszaj całość dokładnie. Na sam koniec dodaj pozbawioną skóry i pokrojoną w kostkę gruszkę.

Ciasto przełóż do papilotek i wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 25 minut. Po ostudzeniu babeczek posyp je cukrem pudrem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości