Oglądanie filmów w domu z całą pewnością umilą pyszne przekąski. Mogą to być nachosy z ketchupem z dyni, chrupiąca cieciorka, paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki oraz babeczki piernikowe z gruszką. Sprawdź wyjątkowe przepisy Damiana Kordasa.
Domowe nachosy z ketchupem z dyni
Składniki na domowe nachosy z ketchupem z dyni
- 4 placki tortilli
- 100 g masła
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 100 g parmezanu
- suszone oregano
Składniki na ketchup z dyni:
- 1 kg dyni
- 2 białe cebule
- masło klarowane
- sól
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
Jak przygotować domowe nachosy z ketchupem z dyni
Placki z tortilli pokrój na mniejsze trójkąty. W garnku rozpuść masło i połącz je z przepuszczonym przez praskę czosnek, sól, pieprz, starty parmezan oraz oregano. Trójkąty z tortilli maczaj w maśle i układaj na blaszce do pieczenia. Tak przygotowane piecz w 160 stopniach przez 10-12 minut.
Dynię oraz cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle klarowanym do miękkości ( około 15-20 minut). Po tym czasie dodaj resztę składników i całość zblenduj na gładką masę. Gotowe naciosy podawaj z ketchupem z dyni.
Chrupiąca cieciorka
Składniki na chrupiącą cieciorkę:
- 2 puszki ugotowanej cieciorki
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- szczypta płatków chilli
- 1 łyżeczka oregano
Jak przygotować chrupiącą cieciorkę:
Cieciorkę przepłucz pod bieżącą wodą i osusz dokładnie. Przełóż ją na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Tak przygotowane wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 minut.
W tym czasie rozpuść masło w garnku i dodaj do niego wszystkie przyprawy. Gdy cieciorka się upiecze, wyjmij ją z piekarnika połącz z masłem z przyprawami i wstaw znowu do piekarnika na kolejne 15 minut.
Paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki
Składniki na paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki
- 3 arkusze ciasta francuskiego
- 500 g dyni
- 100 ml mleczka skondensowanego z tubki
- 300 g konfitury z porzeczki
- 100 g masła
- Lukier:
- cukier puder
- sok z cytryny
Jak przygotować paluszki z ciasta francuskiego z musem z dyni i konfiturą z czarnej porzeczki:
Dynie pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj ją do momentu, aż będzie bardzo miękką. Odcedź ją, a następnie ugnieć, aby uzyskać puree. Dodaj mleko skondensowane i wymieszaj.
Jeden arkusz ciasta francuskiego rozłóż na blacie, posmaruj go najpierw musem z dyni, a następnie konfiturą z czarnej porzeczki. Połóż na to drugi arkusz ciasta francuskiego, pokrój je na paski, chwyć za dwa końce i okręć tak, aby powstała sprężynka.
Rozłóż je na papierze do pieczenia, posmaruj rozpuszczonym masłem i wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 15 minut. Gotowe paluszki polej lukrem przygotowanym z wymieszania cukru pudru z sokiem z cytryny.
Babeczki piernikowe z gruszką
Składniki na babeczki piernikowe z gruszką:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- 120 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 dojrzała, duża gruszka
Jak przygotować babeczki piernikowe z gruszką:
Utrzyj masło z cukrem, a następnie dodawaj po jednym jajku. W osobnej misce połącz wszystkie suche składniki, a następnie dodawaj porcjami do masy. Wymieszaj całość dokładnie. Na sam koniec dodaj pozbawioną skóry i pokrojoną w kostkę gruszkę.
Ciasto przełóż do papilotek i wstaw do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 25 minut. Po ostudzeniu babeczek posyp je cukrem pudrem.
Autor: Luiza Bebłot
Źródło: Damian Kordas
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN