Kurczak nadziewany chałką i grzybami leśnymi z pieczonymi ziemniakami z rozmarynem
Składniki na kurczaka nadziewanego:
- tusza kurczaka zagrodowego
- 4 kromki chałki
- 200 ml mleka
- sól, pieprz
- 500 g świeżych, leśnych grzybów (podgrzybki, prawdziwki)
- świeży tymianek
- 1 kg ziemniaków
- świeży rozmaryn
- oliwa z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- 2 białe cebule
Jak przygotować kurczaka nadziewanego:
Kurczaka myjemy i dokładnie osuszamy, nacieramy z zewnątrz i wewnątrz solą i pieprzem. Na maśle podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy zmiękną i się delikatnie zeszklą, dodajemy grzyby i smażymy przez około 5-7 minut. Chałkę namaczamy w mleku. Wylewamy nadmiar mleka i rozdrabniamy chałkę widelcem - dodajemy ją do grzybów i doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekanym świeżym tymiankiem. Farszem nadziewamy kurczaka. Ziemniaki kroimy na kawałki, dodajemy posiekany rozmaryn, oliwę z oliwek, sól i pieprz - mieszamy dokładnie. Wszystko wkładamy do rękawa, na wierzch kurczaka dajemy 3 plastry masła i wstawiamy na około godzinę do nagrzanego na 180 st. C piekarnika, potem na około 15 minut rozcinamy rękaw, tak aby skórka się podpiekła i była chrupiąca.
Rolada z biszkoptów nadziewana kremem z białej czekolady, konfiturą z czarnej porzeczki i świeżymi jeżynami
Składniki na roladę z biszkoptów:
- 24 sztuki biszkoptów "kocie języczki"
- 500 ml mleka
- 800 g mascarpone
- 400 g białej czekolady
- konfitura z czarnej porzeczki
- świeże jeżyny
- cukier puder
- sok z malin
Jak przygotować roladę z biszkoptów:
Na foli spożywczej rozkładamy namoczone w mleku biszkopty w 3 rzędach. W kąpieli wodnej roztapiamy białą czekoladę i łączymy ją z serkiem mascarpone. Na namoczone biszkopty wykładamy konfiturę porzeczkową, krem z białej czekolady i świeże jeżyny. Teraz przy pomocą folii zawijamy całość w roladę. W misce łączymy cukier puder z sokiem z malin, aby uzyskać lukier, którym polewamy naszą roladę.
Nadziewane muszle makaronowe z dynią, indykiem, leśnymi grzybami, sosem pomidorowym zapiekane z serem feta
Składniki na nadziewane muszle makaronowe:
- 15 muszli makaronowych dużych
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- biała cebula
- 300 g dyni
- 500 g grzybów leśnych (podgrzybki, prawdziwki)
- 500 ml passaty pomidorowej
- sól, pieprz
- świeża bazylia
- 200 g sera feta
- masło klarowane
Jak przygotować nadziewane muszle makaronowe:
Makaron gotujemy o 2 minuty krócej niż podaje producent na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło klarowane i smażymy posiekaną cebulę, szklimy ją do miękkości, następnie dodajemy pokrojone w kawałki grzyby i smażymy przez 5 minut, po tym czasie dodajemy mięso mielone z indyka i smażymy kolejne 5 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, sól, pieprz oraz posiekaną bazylię. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle makaronowe, przekładamy je do naczynia żaroodpornego, do którego na dno wylewamy odrobinę oliwy z oliwek. Całość posypujemy kawałkami sera feta i wstawiamy na około 20 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
Zobacz także:
- Domowe wino z jeżyn. Przepis krok po kroku
- Niskokaloryczne desery z TikToka. Nowy trend na przekąski do szkoły
- Zapiekanka z kalafiorem niejedno ma imię – jak ją przyrządzić? Przedstawiamy proste i smaczne przepisy
Autor: Izabela Dorf
Źródło: Damian Kordas
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN