Zapiekanka z kalafiorem niejedno ma imię – jak ją przyrządzić? Przedstawiamy proste i smaczne przepisy

kalafior podany na talerzu
vladans/Getty Images
Poszukujecie przepisu na danie z resztek obiadowych? Zapiekanka z kalafiorem to idealne rozwiązanie! Jest sycąca, bardzo smaczna, a do tego dziecinnie prosta w przygotowaniu.

Potrawa ta może występować w szeregu różnych wersji. Z serem, pieczarkami, brokułem, kurczakiem, czy najpopularniejsza - zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami. Którą z nich wybierzecie dla swojej rodziny?

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kalafiorem

Ziemniaki to zwykle jeden z podstawowych składników każdej zapiekanki. Kalafior komponuje się z nimi idealnie. Jakie inne składniki dodać do całości, aby potrawa ujmowała smakiem? Zapiekanka z kalafiorem i serem to zawsze pewne połączenie, ale co jeszcze do niej dodać?

Zapiekanka z kalafiorem i ziemniakami oraz kiełbasą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
    • 1 mały kalafior,
      • 1 cebula,
        • 500 g kiełbasy,
          • 200 g wędzonego boczku,
            • 250 g parmezanu,
              • koper,
                • 200 ml śmietany 18%,
                  • 1 jajko,
                    • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

                      Sposób przygotowania:

                      1. Ziemniaki i kalafiora należy ugotować al dente i pokroić. Kiełbasę lekko podsmażyć na patelni wraz z cebulką oraz boczkiem pociętym w kostkę.
                        1. Tak przygotowane składniki kładziemy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym tłuszczem i dodajemy starty ser parmezan.
                          1. Sos przyrządzamy, roztrzepując jajko i dodając śmietanę, ser oraz przyprawy, a także posiekany świeży koperek.
                            1. Zapiekankę piec ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.

                              Alternatywą do wersji z kiełbasą jest też równie pyszna zapiekanka z kalafiorem, kurczakiem i ziemniakami. Pozostałe składniki mogą pozostać te same, jedynie gałkę muszkatołową możemy zastąpić przyprawą curry. W ten sposób nasza zapiekanka nabierze iście indyjskiego charakteru.

                              Zapiekanka z kalafiorem i mięsem mielonym - przepis krok po kroku

                              Składniki:

                              • 500 g mięsa mielonego,
                                • 6 dużych ziemniaków,
                                  • średni kalafior,
                                    • 250 g sera żółtego,
                                      • pomidory w puszcze,
                                        • 1 cebula,
                                          • słodka kukurydza w puszce,
                                            • zmielony czosnek,
                                              • słodka mielona papryka,
                                                • pieczarki,
                                                  • 200 ml śmietany 18%,
                                                    • gałka muszkatołowa,
                                                      • sól, pieprz.

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        1. Mięso mielone smażymy na patelni z olejem. Dodajemy pomidory, kukurydzę, usmażone pieczarki, zeszkloną cebulę oraz doprawiamy czosnkiem i słodką papryką.
                                                          1. Na drugim ogniu gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki.
                                                            1. Gdy ziemniaki będą średnio miękkie, kroimy je w plasterki i umieszczamy w żaroodpornym naczyniu. Na nich układamy warstwę mieszanki przygotowanej na patelni i posypujemy startym serem. Tak samo postępujemy z kolejnymi warstwami.
                                                              1. Sos przygotujemy ze śmietany, startego sera i jajka. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Niektórzy do takich składników stosują także sos bolognese.
                                                                1. Zapiekankę należy piec w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

                                                                  Zapiekanka z kalafiora i mięsa mielonego równie dobrze będzie smakować, jeśli zamiast ziemniaków dodamy makaron.

                                                                  Zapiekanka z kalafiorem i pieczarkami - przepis krok po kroku

                                                                  Składniki:

                                                                  • 200 g makaronu penne,
                                                                    • 500 g pieczarek,
                                                                      • mały kalafior,
                                                                        • 200 g sera Cheddar,
                                                                          • natka pietruszki,
                                                                            • 2 jajka,
                                                                              • serek topiony śmietankowy,
                                                                                • sól i pieprz,
                                                                                  • oliwa z oliwek,
                                                                                    • 200 ml śmietany 18%,
                                                                                      • gałka muszkatołowa.

                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                        1. Różyczki kalafiora gotujemy do średniej miękkości, zaś makaron al dente.
                                                                                          1. Pieczarki lekko podsmażamy na oliwie z oliwek.
                                                                                            1. Tak przygotowane składniki przekładamy do żaroodpornego naczynia i posypujemy starym serem Cheddar.
                                                                                              1. Zalewamy sosem powstałym z połączenia śmietany, serka topionego, jajek i przypraw.
                                                                                                1. Zapiekamy ok. 30 min w temperaturze 180 stopni.
                                                                                                  1. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.

                                                                                                    Zapiekanka z kalafiorem i szpinakiem - przepis krok po kroku

                                                                                                    Składniki:

                                                                                                    • 1 kalafior,
                                                                                                      • opakowanie mrożonego szpinaku,
                                                                                                        • 500 g makaronu świderki,
                                                                                                          • pomidorki koktajlowe,
                                                                                                            • ser niebieski,
                                                                                                              • masło czosnkowe,
                                                                                                                • pierś z kurczaka,
                                                                                                                  • sól i pieprz,
                                                                                                                    • 2 jajka,
                                                                                                                      • 250 ml śmietany 18%,
                                                                                                                        • 100 ml mleka,
                                                                                                                          • bazylia.

                                                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                                                            1. Kalafiora gotujemy, aż lekko zmięknie.
                                                                                                                              1. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodając do niego masełko czosnkowe. Pierś z kurczaka zaś dzielimy na małe kawałki i smażymy na oleju.
                                                                                                                                1. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokruszony niebieski ser.
                                                                                                                                  1. Na koniec przyrządzamy sos. Mieszamy śmietanę, mleko, jajka i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
                                                                                                                                    1. Całość zapiekać w piekarniku na 30 min w temperaturze 180 stopni.

                                                                                                                                      Dietetyczna zapiekanka z kalafiora

                                                                                                                                      Czy istnieje dietetyczna zapiekanka z kalafiorem? Oczywiście, że tak. Składnikami, które w tym przypadku pójdą w odstawkę, są: kaloryczny ser żółty, ciężkie sosy na bazie śmietany i oczywiście węglowodany, czyli makaron i ziemniaki. Zapiekanka z kalafiora i brokuła będzie świetnie smakować, jeśli dodamy do niej sparzonego pomidora.

                                                                                                                                      Całość można wzbogacić fetą, plasterkami mozzarelli lub serkiem wiejskim, bazylią i zapiec w piekarniku. W innym wydaniu może sprawdzić się zapiekanka z kalafiora i cukinii. Obie wersje można wzbogacić grzybami – wszak kalorii u nich niezbyt wiele, a aromatu pod dostatkiem!

                                                                                                                                      Zobacz wideo: Kuchnia - Zapiekanka - Sebastian Olma

                                                                                                                                      Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                                                      Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                                                                      podziel się:

                                                                                                                                      Pozostałe wiadomości