Przepisy na purée z kalafiora z różnymi dodatkami

Krem z kalafiora
Enrique Díaz / 7cero / Getty Images
Źródło: Moment RF
Najczęstszym goszczącym na polskich stołach dodatkiem do potraw z mięsa i ryb są ziemniaki. Podawane w formie gotowanej, pieczonej lub purée. Alternatywą dla ziemniaków jest purée z kalafiora, które łatwo można modyfikować, dodając do niego różne dodatki. Sprawdź różne przepisy.

Kalafior to popularna roślina pochodząca z grupy warzyw kapustowatych, zawierająca cenna dla organizmu człowieka składniki mineralne, między innymi sód, potas, żelazo oraz wapń. Warzywo to jest łatwo dostępne oraz niedrogie, dzięki czemu często gości na stołach, zwłaszcza w sezonie letnim. Kalafior podawany jest ugotowany z dodatkiem bułki tartej, jednak dietetyczną alternatywą jest przygotowanie purée z kalafiora. Podstawowy przepis na purée z kalafiora w łatwy sposób można modyfikować, dodając składniki tłuszczowe, przyprawy lub inne warzywa. Purée z kalafiora z kurczakiem lub rybą to doskonały przykład dania obiadowego dla osób ograniczających ilość spożywanych kalorii i tłuszczu.

Purée kalafiorowe – wersja podstawowa

Purée z kalafiora można modyfikować, jednak to wersja podstawowa tego dania jest najbardziej dietetyczna. Doskonale sprawdzi się z pieczoną lub grillowaną rybą. Do przygotowania purée z kalafiora dla 2 osób potrzebne będzie:

  • pół kalafiora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Najpierw należy umyć kalafior i podzielić go na mniejsze części. Wrzucić różyczki do gotującej się wody i gotować aż zmiękną – potrwa to około 15–20 minut. Czosnek należy posiekać i podsmażyć na oliwie z oliwek. Z kalafiora należy odlać wodę, dodać do niego czosnek z oliwą i zmiksować do pożądanej konsystencji.

Purée z kalafiora z mlekiem

Osoby chcące zrzucić nadmiar kilogramów chętnie wybierają diety warzywne, w które doskonale wpisuje się purée z kalafiora . Dietetyczne jedzenie jest w czasie odchudzania bardzo istotne, jednak od czasu do czasu można w ramach odstępstwa dodać do purée więcej tłuszczu. Do przygotowania 4 porcji purée z kalafiora z mlekiem i masłem potrzebne będzie:

  • pół główki kalafiora,
  • 30 g masła,
  • 2 łyżki mleka,
  • 100 ml śmietany,
  • sól i pieprz.

Najpierw należy podzielić kalafior na małe różyczki, a twardą część posiekać na drobne kawałki. Na patelni trzeba roztopić masło, dodać do niego kalafior i smażyć około 5 minut. Po tym czasie należy dodać mleko i dusić pod przykryciem około 3 minuty. Następnie trzeba dodać śmietanę i doprowadzić do wrzenia. Kalafior powinien gotować się, aż zmięknie. Należy dodać sól i pieprz, następnie wszystko zmiksować na gładką masę.

Purée kalafiorowe z ziemniakami

Do purée z kalafiora można również dodać ziemniaki. Takie danie to dobry pomysł na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych już ziemniaków. Do przygotowania 4 porcji takiego purée potrzebne będzie:

  • 500 g ziemniaków,
  • 500 g kalafiora,
  • 2 łyżki margaryny,
  • świeży tymianek.

Przygotowanie tego przepisu należy rozpocząć od podzielenia kalafiora na drobne różyczki, obrania ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Następnie kalafior i ziemniaki należy ugotować. Kiedy warzywa będą miękkie, trzeba je odcedzić, dodać 2 łyżki margaryny i zmiksować. Purée z kalafiora i ziemniaków należy podawać posypane świeżym tymiankiem.

Purée kalafiorowe z jogurtem i koperkiem

Dietetyczne purée z kalafiora doskonale smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżego koperku, przypominając typowe letnie smaki. Do przygotowania 4 porcji tej wersji purée potrzebne będą:

  • 1 kalafior,
  • łyżka masła,
  • pół szklanki jogurtu naturalnego,
  • świeży koperek,
  • sól.

Najpierw należy ugotować kalafior – wcześniej trzeba podzielić go na mniejsze części. Następnie dodać łyżkę masła, jogurt naturalny, sól, koperek i zblendować do uzyskania konsystencji purée .

Purée z kalafiora i selera

Kalafior świetnie komponuje się z dodatkiem innych warzyw. Można przygotować purée z kalafiora i brokuła , purée z kalafiora i marchewki lub purée z kalafiora i selera . Do przygotowania 2 porcji tego ostatniego potrzebne będzie:

  • pół kalafiora,
  • pół selera,
  • pół łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie dania trzeba rozpocząć od obrania selera i posiekania go w drobną kostkę. Następnie należy gotować go do miękkości około 15–20 minut. W tym czasie w osobnym garnku trzeba ugotować kalafior w wodzie z dodatkiem odrobiny soli i cukru. Kiedy warzywa zrobią się miękkie, należy je odcedzić i zostawić do przestygnięcia, dodać sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki i zblendować. Przed podaniem purée można udekorować pozostałością natki pietruszki lub koperkiem.

Zobacz film: Pieczony kalafior

Zobacz film: Pieczony kalafior. Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości