Kiszony kalafior - jak go zrobić?
Kiszony kalafior można jeść na wiele sposobów – bezpośrednio ze słoika lub w połączeniu z innymi pysznościami. Całkowicie się różni od swoich gotowanych, pieczonych czy smażonych wersji. Ma nawet inny zapach. Jest chrupiący, lekko słodki i kwaskowy.
Kiszonym kalafiorem można delikatnie zakwaszać różne warzywne zupy, dodawać go do sałatek, surówek, makaronów, ryżu z warzywami czy nawet kłaść na kanapce. Pysznych możliwości jest wiele.
Przepis na kiszony kalafior
Składniki:
- 2 średnie kalafiory,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- kawałek korzenia chrzanu,
- 2 baldachimy kopru, mogą być świeże lub wyjęte z kiszonych ogórków,
- 4 łyżki soli,
- 4 litry wody.
Sposób przygotowania kiszonego kalafiora:
- Kalafiory wyczyścić i podzielić na niewielkie różyczki.
- Zagotować wodę z solą w garnku, czyli popularną solankę.
- Do czystych, wyparzonych i osuszonych słoików włożyć: różyczki kalafiora, czosnek, koper, pokrojony w słupki chrzan, ziele, łyżkę wody z ogórków.
- Zalać solanką, docisnąć warzywa, ewentualnie dodać ich więcej, aby nie pływały po powierzchni. Można je dodatkowo obciążyć spodeczkiem ze słoikiem wypełnionym np. piaskiem.
- Słoików nie zakręcać.
- Kiszony kalafior gotowy jest po kilku dniach. Można też zjeść go szybciej, ale najlepszy jest po minimum 7-10 dniach. Po upływie tygodnia słoik można zakręcić i odstawić w chłodne, ciemne miejsce.
Zobacz też:
- Bułeczki z kapustą, marchewkowe kimchi i inne pomysły na zdrowe dania z kiszonkami
- Co można kisić?
- Jak kisić buraki w domu? Przepisy na barszcz i na sok
- Przetwory z bobu: kiszenie i marynowanie. Zobacz, jakie to proste
- Parzybroda - przepis na pyszną potrawę z młodą kapustą
Zobacz video: Cuda z kalafiora
Autor: Diana Ryściuk
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto
podziel się: