Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN
Makaron penne z pomidorami i bakłażanem, czyli Penne alla Norma
Składniki na 4 porcje:
- 400 g makaronu penne rigate,
- 500 g pulpy pomidorowej,
- 2 bakłażany,
- 15 kaparów z soli,
- 50 g owczego sera (ricotta salata),
- 2 ząbki czosnku,
- 40 ml oliwy z oliwek extra vergine,
- 10 listków bazylii.
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy w jednocentymetrową kostkę (pozostawiamy kilka pasków do dekoracji), wykładamy na sitko, solimy i odstawiamy na pół godziny, aby pozbawić je charakterystycznej goryczki. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.
Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy tak, aby bakłażany wchłonęły jak najmniej tłuszczu. Smażymy najpierw paski i odkładamy na bok. Następnie resztę pokrojonych bakłażanów z ząbkami czosnku (po chwili wyciągamy czosnek z patelni). Gdy tylko bakłażany zaczną nabierać złocistego koloru, dodajemy pulpę pomidorową, kapary, listki bazylii o ok. pół szklanki gorącej wody. Wszystko dusimy przez ok. 15 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu dodajemy penne do sosu na patelnię, do którego dodajemy także ser ricotta salata. Wykładamy na talerze i wierzch dekorujemy paskami bakłażana i świeżymi listkami bazylii.
Rurki sycylijskie z kremem ricotta i kandyzowaną skórką, czyli Cannoli Siciliani
Składniki na 12 sztuk:
- 12 rurek cannoli (rurki sycylijskie) ,
- 1000 g sera ricotta,
- 300 g cukru,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 100 g posiekanych pistacji.
- 100 g cukru pudru.
Sposób przygotowania:
W miseczce łączymy ser ricotta z cukrem. Następnie nadziewamy kremem rurki. Wierch cannoli posypujemy cukrem pudrem, a boki wystającego kremu z rurki posypujemy z jednej strony skórką z pomarańczy, a z drugiej strony pistacjami.
Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami, czyli Spaghetti con polpette
Składniki:
- 400 g spaghetti,
- 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1000 ml pulpy pomidorowej,
- 200 g sera ricotta salata,
- 40 ml oliwy extra virgine,
- 4 plastry suchego chleba,
- jajo,
- ½ pęczka natki pietruszki,
- 3 ząbki czosnku,
- peperoncino,
- 50 g parmezanu,
- 1000 ml oleju słonecznikowego,
- bazylia,
- sól.
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy na patelni oliwę z ząbkami czosnku. Dodajemy pulpę pomidorową i listki bazylii oraz pokrojoną papryczkę peperoncino. Gotujemy przez ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki wielkości ok. 2-3 cm. Mieszamy mięso mielone z namoczonym chlebem, całym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, drobno pokrojonym czosnkiem oraz mielonym parmezanem. Pulpeciki smażymy na głębokim oleju. Osuszamy z oleju i wkładamy do sosu pomidorowego.
Następnie gotujemy makaron al dente, odcedzamy i przekładamy do patelni z sosem i pulpecikami. Całość delikatnie mieszamy i dodajemy tarty ser ricotta salata.
Roladki z bakłażana z anchois i mozzarellą, czyli Involtini di melanzane con alici e mozzarella
Składniki dla 4 osób:
- 2 duże bakłażany,
- 125 g mozzarelli,
- 12 filecików anchois w oleju,
- 80 ml oliwy extra vergine,
- 12 kaparów z soli,
- 12 łodyg szczypiorku.
Sposób przygotowania:
Bakłażany kroimy wzdłuż w cienkie plastry, następnie układamy na gorącym ruszcie i opiekamy. Kiedy będą dobrze opieczone, studzimy je. Mozzarellę kroimy w paski szerokości 1 cm. Po kawałku sera kładziemy na każdym plastrze bakłażana, po środku. Dodajemy po fileciku anchois i kaparze. Zwijamy w roladkę i związujemy szczypiorkiem. Układamy na półmisku i skrapiamy oliwą.
Zobacz także:
- Przepis na nadziewany makaron cannelloni. Zrobisz go w godzinę!
- Cannelloni – makaron, który może być przygotowany na wiele różnych sposobów
- Bakłażan to owoc czy warzywo? Ciekawostki i najlepsze sposoby na wykorzystanie oberżyny w kuchni
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Gincarlo Russo
Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN