Co mógłby jeść tytułowy Ojciec Chrzestny? Poznaj przepisy sycylijskiego mistrza kuchni

Kuchnia „Ojca chrzestnego”
Źródło: Dzień Dobry TVN
Co mógłby jeść tytułowy Ojciec Chrzestny? Tę tajemnicę zdradził w kuchni Dzień Dobry TVN sycylijski mistrz kuchni Gincarlo Russo. Dwukrotnie był kucharzem przygotowującym potrawy dla papieży - Jana Pawła II i Benedykta XVI. Poznajcie jego przepisy na makaron penne z pomidorami i bakłażanem, rurki sycylijskie z kremem ricotta i kandyzowaną skórką, spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami oraz roladki z bakłażana z anchois i mozzarellą.

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Makaron penne z pomidorami i bakłażanem, czyli Penne alla Norma

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu penne rigate,
    • 500 g pulpy pomidorowej,
      • 2 bakłażany,
        • 15 kaparów z soli,
          • 50 g owczego sera (ricotta salata),
            • 2 ząbki czosnku,
              • 40 ml oliwy z oliwek extra vergine,
                • 10 listków bazylii.

                  Sposób przygotowania:

                  Bakłażany kroimy w jednocentymetrową kostkę (pozostawiamy kilka pasków do dekoracji), wykładamy na sitko, solimy i odstawiamy na pół godziny, aby pozbawić je charakterystycznej goryczki. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem z nadmiaru wody.

                  Na patelnię wlewamy oliwę, rozgrzewamy tak, aby bakłażany wchłonęły jak najmniej tłuszczu. Smażymy najpierw paski i odkładamy na bok. Następnie resztę pokrojonych bakłażanów z ząbkami czosnku (po chwili wyciągamy czosnek z patelni). Gdy tylko bakłażany zaczną nabierać złocistego koloru, dodajemy pulpę pomidorową, kapary, listki bazylii o ok. pół szklanki gorącej wody. Wszystko dusimy przez ok. 15 minut.

                  W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Po odcedzeniu dodajemy penne do sosu na patelnię, do którego dodajemy także ser ricotta salata. Wykładamy na talerze i wierzch dekorujemy paskami bakłażana i świeżymi listkami bazylii.

                  Sos z pomidorami i bakłażanem do penne
                  Sos z pomidorami i bakłażanem do penne
                  Sos z pomidorami i bakłażanem do penne
                  Źródło: Ola Skowron/East News

                  Rurki sycylijskie z kremem ricotta i kandyzowaną skórką, czyli Cannoli Siciliani

                  Składniki na 12 sztuk:

                  • 12 rurek cannoli (rurki sycylijskie) ,
                    • 1000 g sera ricotta,
                      • 300 g cukru,
                        • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
                          • 100 g posiekanych pistacji.
                            • 100 g cukru pudru.

                              Sposób przygotowania:

                              W miseczce łączymy ser ricotta z cukrem. Następnie nadziewamy kremem rurki. Wierch cannoli posypujemy cukrem pudrem, a boki wystającego kremu z rurki posypujemy z jednej strony skórką z pomarańczy, a z drugiej strony pistacjami.

                              Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami, czyli Spaghetti con polpette

                              Składniki:

                              • 400 g spaghetti,
                                • 300 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
                                  • 1000 ml pulpy pomidorowej,
                                    • 200 g sera ricotta salata,
                                      • 40 ml oliwy extra virgine,
                                        • 4 plastry suchego chleba,
                                          • jajo,
                                            • ½ pęczka natki pietruszki,
                                              • 3 ząbki czosnku,
                                                • peperoncino,
                                                  • 50 g parmezanu,
                                                    • 1000 ml oleju słonecznikowego,
                                                      • bazylia,
                                                        • sól.

                                                          Sposób przygotowania:

                                                          Rozgrzewamy na patelni oliwę z ząbkami czosnku. Dodajemy pulpę pomidorową i listki bazylii oraz pokrojoną papryczkę peperoncino. Gotujemy przez ok. 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki wielkości ok. 2-3 cm. Mieszamy mięso mielone z namoczonym chlebem, całym jajkiem, posiekaną natką pietruszki, drobno pokrojonym czosnkiem oraz mielonym parmezanem. Pulpeciki smażymy na głębokim oleju. Osuszamy z oleju i wkładamy do sosu pomidorowego.

                                                          Następnie gotujemy makaron al dente, odcedzamy i przekładamy do patelni z sosem i pulpecikami. Całość delikatnie mieszamy i dodajemy tarty ser ricotta salata.

                                                          Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami
                                                          Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami
                                                          Spaghetti w sosie pomidorowym z pulpecikami
                                                          Źródło: Ola Skowron/East News

                                                          Roladki z bakłażana z anchois i mozzarellą, czyli Involtini di melanzane con alici e mozzarella

                                                          Składniki dla 4 osób:

                                                          • 2 duże bakłażany,
                                                            • 125 g mozzarelli,
                                                              • 12 filecików anchois w oleju,
                                                                • 80 ml oliwy extra vergine,
                                                                  • 12 kaparów z soli,
                                                                    • 12 łodyg szczypiorku.

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Bakłażany kroimy wzdłuż w cienkie plastry, następnie układamy na gorącym ruszcie i opiekamy. Kiedy będą dobrze opieczone, studzimy je. Mozzarellę kroimy w paski szerokości 1 cm. Po kawałku sera kładziemy na każdym plastrze bakłażana, po środku. Dodajemy po fileciku anchois i kaparze. Zwijamy w roladkę i związujemy szczypiorkiem. Układamy na półmisku i skrapiamy oliwą.

                                                                      Roladki z bakłażana z anchois i mozzarellą
                                                                      Roladki z bakłażana z anchois i mozzarellą
                                                                      Roladki z bakłażana z anchois i mozzarellą
                                                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                                                      Zobacz także:

                                                                      Autor: Teofila Siewko

                                                                      Źródło: Gincarlo Russo

                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Aleksandra Podedworna/Dzień Dobry TVN

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                      Materiał promocyjny

                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana