Kuchnia sycylijska Ani Starmach. Przepis na ciasto pomarańczowe, caponatę i opiekane śledzie

Dzięki jurorce programu MasterChef Ani Starmach i Piotrowi Pielichowskiemu mogliśmy spróbować dań kuchni sycylijskiej: caponatę, sycylijskie ciasto pomarańczowe, śledzie opiekane z sałatką z kopru włoskiego oraz kuskus z owocami morza i rybą. Smacznego!

Caponata

Składniki:

2 bakłażany

2 papryki

2 cebule

2 łodygi selera naciowego

300 g posiekanych pomidorów bez skórki

garść kaparów

garść rodzynek

garść czarnych oliwek

2 ząbki czosnku

sól

pieprz

cukier

ocet winny

Przygotowanie:

Bakłażan kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Przysmażamy na oliwie. Na osobnej patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, selera, dodajemy pomidory, dusimy ok. 15 min. Dodajemy bakłażana, rodzynki, oliwki, kapary, doprawiamy do smaku. Podajemy schłodzoną.

Sycylijskie ciasto pomarańczowe

Składniki:

250 g masła

250 g cukru

4 jajka

250 g mąki pszennej

skórka otarta z pomarańczy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki soku pomarańczowego

Lukier:

1 łyżka skoncentrowanego soku pomarańczowego

120 g cukru pudru

Przygotowanie:

Masło ucieramy z cukrem, jajka dodajemy pojedynczo, podobnie postępujemy z mąką, pod sam koniec dodajemy proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową oraz sok. Masę przelewamy do okrągłej formy, pieczemy ok. godziny w 180 st. C. Z podanych składników przygotowujemy lukier, wylewamy go na lekko ostudzone ciasto.

Śledzie opiekane z sałatką z kopru włoskiego

Składniki:

mąka włoska pełnoziarnista "Farina Integrale di grano”

sok z cytryny

skórka starta z 2 cytryn

sok z pomarańczy

4 limonki

1 kg małych tuszek śledzi lub sardynek

koper włoski z koperkiem

pęczek pietruszki

pęczek mięty

płatki chili

opakowanie włoskich filecików anchovy

główka czosnku

opakowanie małych baby kaparów

2 opakowania uprażonych orzeszków piniowych

opakowanie rodzynek sułtańskich

opakowanie oliwek zielonych

oliwa z oliwek

sól

pieprz

paczka liści wawrzynu

Przygotowanie:

Sos cytrynowo czosnkowy: sok z cytryny, skórka z cytryny, sok z pomarańczy, czosnek drobno zsiekany, pietruszka drobno posiekana, płatki chili wg własnego uznania, oliwa z oliwek, pieprz, szczypta cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.

Sałatka: oddzielmy od kopru zielony koperek i odstawiamy na bok, kroimy koper włoski na pół i tniemy na drobne plasterki. Przekładamy pocięty koper do miseczki i dodajemy orzeszki pinii, małe kapary, oliwki pocięte w kawałki, rodzynki, całe listki pietruszki, pocięte listki mięty, solimy i dodajemy pieprzu, skrapiamy cytryną i pomarańczą, polewamy oliwą i posypujemy skórką z cytryny.

Grillowana ryba: rozgrzewamy patelnię lub grill. Tusze ryb osuszymy ręcznikiem papierowym, solimy i obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej suchej bez tłuszczu patelni i co minutę je przewracamy, aby się nie przypaliły. Grillujemy do uzyskania ciemno-złotego koloru. Rybę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy całość zielonym koperkiem, który odłożyliśmy na bok.

Kuskus z owocami morza i rybą

Składniki:

1 kg kuskus razowego

1 kg krewetek tygrysich szarych w pancerzach

0,5 kg filetów ze snapper, okonia morskiego lub innej białej ryby

1 paczka omułek, czyli muli

1 paczka muszli vongole lub innych w białej muszli

1 paczka muszli scyzorykowatych

1 opakowanie papryk wędzonych

1 pęczek pietruszki

1 pęczek mięty

3 szalotki

1 koper włoski

olej z orzechów laskowych

świeża papryka czerwona bardzo słodka

1 opakowanie imbiru mielonego

sól

pieprz

oliwa truflowa z białą truflą

0,5 kg pomidorków koktajlowych

Przygotowanie:

Kuskus: wrzucamy do gotującej wody (zmieszanej z łyżką imbiru o tej samej objętości) kaszę, wyłączamy palnik, czekamy 5 min. i solimy, skrapiamy olejem z orzechów, odstawiamy na bok. Podsmażamy na osobnej patelni paprykę czerwoną i cukinię (cukinia może być na patelni tylko chwilę, ma być jędrna). Na zimną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekany w plasterki czosnek, aromatyzujemy oliwę na wolnym ogniu, wrzucamy kuskus, wędzoną paprykę, posiekaną miętę, paprykę czerwoną, cukinię i mieszamy, na koniec polewamy oliwą truflową.

Owoce Morza: w garnku z oliwą szklimy delikatnie szalotkę pokrojoną w kostkę i koper włoski w plasterkach, dodajemy przecięte na pół pomidorki koktajlowe, solimy i wrzucamy zgnieciony czosnek, wrzucamy nasze krewetki, po kilku minutach zalewamy winem białym i dosypujemy muszle, solimy, pieprzymy i posypujemy natką pietruszki, zamykamy pokrywką garnek i co chwilę, potrząsając nim, parujemy jego zawartość, następnie rybę skropioną cytryną i posoloną na patelni obsmażamy i układamy na kuskus razem z owocami morza. Posypujemy miętą i pietruszką, skrapiamy cytryna i gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości