Caponata
Składniki:
2 bakłażany
2 papryki
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
300 g posiekanych pomidorów bez skórki
garść kaparów
garść rodzynek
garść czarnych oliwek
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
cukier
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie wycieramy dokładnie ręcznikiem papierowym. Przysmażamy na oliwie. Na osobnej patelni przysmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę, selera, dodajemy pomidory, dusimy ok. 15 min. Dodajemy bakłażana, rodzynki, oliwki, kapary, doprawiamy do smaku. Podajemy schłodzoną.
Sycylijskie ciasto pomarańczowe
Składniki:
250 g masła
250 g cukru
4 jajka
250 g mąki pszennej
skórka otarta z pomarańczy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki soku pomarańczowego
Lukier:
1 łyżka skoncentrowanego soku pomarańczowego
120 g cukru pudru
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem, jajka dodajemy pojedynczo, podobnie postępujemy z mąką, pod sam koniec dodajemy proszek do pieczenia i skórkę pomarańczową oraz sok. Masę przelewamy do okrągłej formy, pieczemy ok. godziny w 180 st. C. Z podanych składników przygotowujemy lukier, wylewamy go na lekko ostudzone ciasto.
Śledzie opiekane z sałatką z kopru włoskiego
Składniki:
mąka włoska pełnoziarnista "Farina Integrale di grano”
sok z cytryny
skórka starta z 2 cytryn
sok z pomarańczy
4 limonki
1 kg małych tuszek śledzi lub sardynek
koper włoski z koperkiem
pęczek pietruszki
pęczek mięty
płatki chili
opakowanie włoskich filecików anchovy
główka czosnku
opakowanie małych baby kaparów
2 opakowania uprażonych orzeszków piniowych
opakowanie rodzynek sułtańskich
opakowanie oliwek zielonych
oliwa z oliwek
sól
pieprz
paczka liści wawrzynu
Przygotowanie:
Sos cytrynowo czosnkowy: sok z cytryny, skórka z cytryny, sok z pomarańczy, czosnek drobno zsiekany, pietruszka drobno posiekana, płatki chili wg własnego uznania, oliwa z oliwek, pieprz, szczypta cukru, wszystko mieszamy i odstawiamy na bok.
Sałatka: oddzielmy od kopru zielony koperek i odstawiamy na bok, kroimy koper włoski na pół i tniemy na drobne plasterki. Przekładamy pocięty koper do miseczki i dodajemy orzeszki pinii, małe kapary, oliwki pocięte w kawałki, rodzynki, całe listki pietruszki, pocięte listki mięty, solimy i dodajemy pieprzu, skrapiamy cytryną i pomarańczą, polewamy oliwą i posypujemy skórką z cytryny.
Grillowana ryba: rozgrzewamy patelnię lub grill. Tusze ryb osuszymy ręcznikiem papierowym, solimy i obtaczamy w mące, układamy na rozgrzanej suchej bez tłuszczu patelni i co minutę je przewracamy, aby się nie przypaliły. Grillujemy do uzyskania ciemno-złotego koloru. Rybę polewamy wcześniej przygotowanym sosem i posypujemy całość zielonym koperkiem, który odłożyliśmy na bok.
Kuskus z owocami morza i rybą
Składniki:
1 kg kuskus razowego
1 kg krewetek tygrysich szarych w pancerzach
0,5 kg filetów ze snapper, okonia morskiego lub innej białej ryby
1 paczka omułek, czyli muli
1 paczka muszli vongole lub innych w białej muszli
1 paczka muszli scyzorykowatych
1 opakowanie papryk wędzonych
1 pęczek pietruszki
1 pęczek mięty
3 szalotki
1 koper włoski
olej z orzechów laskowych
świeża papryka czerwona bardzo słodka
1 opakowanie imbiru mielonego
sól
pieprz
oliwa truflowa z białą truflą
0,5 kg pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
Kuskus: wrzucamy do gotującej wody (zmieszanej z łyżką imbiru o tej samej objętości) kaszę, wyłączamy palnik, czekamy 5 min. i solimy, skrapiamy olejem z orzechów, odstawiamy na bok. Podsmażamy na osobnej patelni paprykę czerwoną i cukinię (cukinia może być na patelni tylko chwilę, ma być jędrna). Na zimną patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy posiekany w plasterki czosnek, aromatyzujemy oliwę na wolnym ogniu, wrzucamy kuskus, wędzoną paprykę, posiekaną miętę, paprykę czerwoną, cukinię i mieszamy, na koniec polewamy oliwą truflową.
Owoce Morza: w garnku z oliwą szklimy delikatnie szalotkę pokrojoną w kostkę i koper włoski w plasterkach, dodajemy przecięte na pół pomidorki koktajlowe, solimy i wrzucamy zgnieciony czosnek, wrzucamy nasze krewetki, po kilku minutach zalewamy winem białym i dosypujemy muszle, solimy, pieprzymy i posypujemy natką pietruszki, zamykamy pokrywką garnek i co chwilę, potrząsając nim, parujemy jego zawartość, następnie rybę skropioną cytryną i posoloną na patelni obsmażamy i układamy na kuskus razem z owocami morza. Posypujemy miętą i pietruszką, skrapiamy cytryna i gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN