Cannelloni to rodzaj makaronu o cylindrycznym kształcie przypominającym rurki, których średnica wynosi około 3 cm. Zazwyczaj makaron cannelloni podawany jest z nadzieniem, z wierzchu zaś przykryty jest sosem. Cannelloni nadziewane to typowe danie kuchni włoskiej i katalońskiej. Wśród najpopularniejszych dań z cannelloni wyróżnić można cannelloni ze szpinakiem i ricottą czy cannelloni z mięsem mielonym . Inne ciekawe propozycje to cannelloni z kurczakiem , cannelloni z szynką , a także cannelloni z pieczarkami i cannelloni ze szpinakiem .
Więcej:
Cannelloni - przepis
Przepis na cannelloni może nie należy do najtrudniejszych, niewątpliwie jednak przygotowanie dania wymaga sporo czasu.
Kluczem jest sos do cannelloni - to zdecydowanie najtrudniejszy etapem w przygotowaniu dania. Rurki cannelloni wraz z nadzieniem zazwyczaj przykryte są sosem pomidorowym i beszamelowym. Wierzch dania można posypać startym żółtym serem - w ten sposób uzyskamy cannelloni zapiekane .
Przepis na cannelloni z mięsem mielonym
Do przygotowania 2 - 4 porcji cannelloni z mięsem mielonym potrzebne nam będą:
- około 20 rurek cannelloni ,
- 100 g startego żółtego sera,
- około 800 g wołowego mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 duża posiekana cebula,
- sól i pieprz (najlepiej świeżo mielone),
- 2 posiekane ząbki czosnku,
- około 20 g masła.
Farsz do cannelloni – przepis
W pierwszej kolejności przekładamy mięso mielone do miski i dodajemy do niego jajko. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy. Następnie wrzucamy masło na rozgrzaną patelnię, dodajemy cebulę i czosnek - smażymy do momentu, aż się zeszklą. Dodajemy mięso, które podsmażamy przez około 5 minut, lekko ugniatając je widelcem. Zestawiamy patelnię z ognia, doprawiamy farsz solą i mieszamy.
Zobacz także: Dania z białą kiełbasą według Andrzeja Polana
Cannelloni - przepis z sosem pomidorowym
Do przygotowania sosu pomidorowego będą nam potrzebne:
- około 800 g pomidorów z puszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula (pokrojona w kostkę),
- 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
- świeża bazylia (drobno posiekana),
- szczypta cukru,
- sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone),
- opcjonalnie 1 gałązka selera naciowego (pokrojonego).
Tradycyjne cannelloni przykryte jest sosami pomidorowym i beszamelowym. W celu przygotowania sosu pomidorowego do garnka należy wlać oliwę z oliwek i dodać do niej czosnek, który powinien się zeszklić. Następnie do garnka należy dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ewentualnie także pokrojony seler naciowy. Całość podsmażamy na mocnym ogniu.
Do garnka dodajemy pomidory z puszki oraz posiekaną bazylię. Do gotującego się sosu dodajemy sól i pieprz, a także szczyptę cukru. Sos miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Ciekawą alternatywą dla cannelloni z sosem pomidorowym jest cannelloni z sosem bolońskim .
Cannelloni z sosem beszamelowym – przepis
Do przygotowania 2 do 4 porcji sosu beszamelowego będą nam potrzebne:
- 1 l mleka,
- około 70 g masła,
- około 70 g mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- pieprz i sól (najlepiej świeżo zmielone).
Rozpuszczamy masło w garnku. Dodajemy do niego mąkę, chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mleko. Energicznie mieszamy sos i gotujemy przez około 4 minuty. Na koniec do sosu należy dodać gałkę muszkatołową, pieprz i niewielką ilość soli, całość wymieszać.
Zobacz także: Przepis Polana na najlepsze naleśniki!
Jak nadziewać cannelloni?
Połowę sosu pomidorowego dodajemy do przygotowanego wcześniej mięsa mielonego i mieszamy. Pozostałą część sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy dokładnie na jego dnie. Przed nami najtrudniejszy etap - faszerowanie wnętrza rurek mięsem.
Nadziewany makaron cannelloni układamy na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Cannelloni zalewamy następnie ciepłym sosem beszamelowym, który dokładnie rozprowadzamy. Wierzch dania posypujemy startym żółtym serem.
Cannelloni – ile piec?
Zapiekanka cannelloni powinna piec się w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez około 30-40 minut. Pamiętajmy, by piekarnik rozgrzać do odpowiedniej temperatury, zanim umieścimy w nim naczynie żaroodporne. Po upływie wskazanego czasu nie pozostaje nam nic innego, jak zjeść pyszne cannelloni i podzielić się nim z bliskimi.
Warto pamiętać o tym, że nadzienie do cannelloni to nie tylko mięso. Szukając inspiracji, możemy znaleźć wiele różnorodnych przepisów na cannelloni bez mięsa , jak chociażby cannelloni z białym serem na słodko. Dla amatorów warzyw znajdzie się mnóstwo przepisów na cannelloni z warzywami . Nie ma również przeszkód, by zjeść cannelloni na zimno . Świetnym rozwiązaniem (jako przekąska do pracy czy szkoły) będzie sałatka z cannelloni . Jedyne, co nas ogranicza, to nasza wyobraźnia, a więc do dzieła!
Zobacz film: Najsłynniejsze włoskie makarony.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto