Casarecce to odmiana makaronu o dość nietypowym kształcie, która pochodzi z Sycylii. Bardzo dobrze sprawdzi się jako dodatek do lekkich, np. warzywnych, sosów. Będzie także idealną bazą dla dania pasta a’la norma – makaronu z bakłażanami i sosem pomidorowym.

  • Casarecce z boczkiem i cukinią
  • Casarecce z pomidorami i szynką parmeńską
  • Casarecce z tuńczykiem
  • Casarecce z kurczakiem


Zobacz: Potrawy do 25 złotych - przepisy. Kurczak pieczony, makaron z wędzonym serem i pyszne naleśniki


Nazwa casarecce pochodzi z języka włoskiego i oznacza „domowej roboty”. Makaron ten bardzo przypomina makarony od wielu lat przygotowywane przez sycylijskie kobiety. Poniżej przedstawimy Wam kilka łatwych przepisów z wykorzystaniem makaronu casarecce.

Casarecce z boczkiem i cukinią

To danie, które na myśl przywodzi słoneczną Sycylię. Połączenie boczku i cukinii idealnie ze sobą koresponduje, ale jeśli mamy w rodzinie wegetarianina lub weganina, możemy z powodzeniem pominąć dodatek boczku. Proporcje przez nas zaproponowane sprawdzą się na obiad dla 2 osób.

Składniki:

· opakowanie makaronu casarecce,

· 2 sztuki cukinii,

· 1 sztuka dużej cebuli,

· szczypta soli i pieprzu,

· 2 ząbki czosnku,

· olej,

· boczek – ok. 100 g,

· 200 ml śmietany kremówki,

· garść świeżej natki pietruszki,

· 2 łyżki parmezanu.

Przygotowanie:

1. Gotujemy makaron al dente.

2. Myjemy i przekrawamy cukinię. Usuwamy z niej pestki. Kroimy warzywo na mniejsze części.

3. Myjemy cebulę, kroimy w kostkę razem z czosnkiem. Szklimy ją na oleju. Dokładamy do tego cukinię, boczek, po czym solimy.

4. Dolewamy śmietanę i przez kilka minut gotujemy.

5. Makaron odcedzamy i dorzucamy go do składników na patelni. Mieszamy.

6. Danie podajemy z garścią świeżej natki pietruszki oraz parmezanem.


Zobacz: Dania do 20 złotych. Zupa brokułowa i tatar ze śledzia - przepisy Darii Ładochy


Casarecce z pomidorami i szynką parmeńską

To danie to kwintesencja Włoch – nie dość, że mamy tu makaron casarecce, to dochodzą tu jeszcze świeże, soczyste pomidory i szynka parmeńska. A oto, jak należy je przyrządzić.

Zobacz także: Cannelloni – makaron, który może być przygotowany na wiele różnych sposobów

Składniki (dla 4 osób):

· ½ opakowania makaronu casarecce,

· 3 ząbki czosnki,

· 150 g szynki parmeńskiej,

· 70 ml oliwy z oliwek,

· 200 g suszonych pomidorów,

· 30 g świeżej bazylii,

· pęczek natki pietruszki,

· szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.

2. Następnie kroimy w paski: ząbki czosnku, szynkę i pomidory.

3. Bazylię oraz natkę pietruszki kroimy bardzo drobno.

4. Podgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy czosnek oraz szynkę parmeńską. Do smażonych produktów dorzucamy suszone pomidory oraz przyprawy.

5. Na koniec na patelnię dorzucamy makaron. Wszystko razem mieszamy.

6. Gotową potrawę ozdabiamy startym parmezanem.

Zobacz film: Kuchnia makaronowa, źródło: Dzień Dobry TVN

Casarecce z tuńczykiem

To danie jest wyjątkowo aromatyczne, a przy tym łatwe w przygotowaniu. Tuńczyk idealnie współgra z dodaną do niego cebulą i rozmarynem.

Składniki (danie dla 4 osób):

· opakowanie makaronu casarecce,

· opakowanie tuńczyka w oliwie,

· 3 duże cebule,

· 3 gałązki rozmarynu,

· 40 g oliwy,

· odrobina białego wina,

· szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

2. Kroimy cebulę w kostkę, smażymy ją na patelni na oliwie.

3. Dodajemy odrobinę białego wina, po czym czekamy, aż alkohol odparuje.

4. Dodajemy do dania posiekane gałązki rozmarynu, sól, pieprz.

5. Danie dusimy na niewielkim ogniu, aż cebula stanie się miękka.

6. Wyłączamy gaz, po czym dodajemy do potrawy odsączonego z oliwy tuńczyka.

7. Odcedzony makaron przenosimy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy.

8. Gotowe danie możemy ewentualnie posypać odrobiną startego parmezanu.

Casarecce z kurczakiem

Danie jest wyjątkowo delikatne. Kurczak, wraz z sosem śmietanowym i kalafiorem idealnie się ze sobą komponują. Jednak rolę główną wciąż gra tu makaron casarecce.

Składniki (porcja dla 4 osób):

· ½ kg piersi z kurczaka,

· 400 g kalafiora (różyczki),

· opakowanie makaronu casarecce,

· duża cebula,

· 300 ml bulionu z warzyw,

· łyżka mąki,

· szczypta soli i pieprzu,

· 400 ml śmietany 30%,

· pęczek świeżej natki pietruszki.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.

2. Na patelni podsmażamy poszatkowaną wcześniej cebulę. Dodajemy pokrojone w kostki filety z kurczaka oraz różyczki kalafiora. Smażymy wszystko przez około pięć minut.

3. Następnie doprawiamy danie solą, pieprzem, posypujemy je mąką.

4. Zalewamy wszystko bulionem warzywnym i gotujemy przez około dziesięć minut.

5. Dokładamy śmietanę, mieszamy i dusimy na małym ogniu przez kilka minut.

6. Dodajemy do przygotowanego przez nas sosu odcedzony makaron, przez chwilę wszystko dusimy. Wyłączamy ogień, dosypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Mieszamy.

7. Gotowe danie doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.


Zobacz też: Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet >>>

Co sądzisz o tym artykule?
82
8
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0