Nie wiesz, jak zrobić dobre cannelloni, a marzy Ci się cannelloni z mięsem mielonym? Zastanawiasz się, jak przygotować sos do cannelloni i jak nadziewać cannelloni? Poznaj przepis na pyszne cannelloni, którym zaskoczysz swoją rodzinę i znajomych! Najczęściej spotykane są: cannelloni z mięsem mielonym oraz cannelloni ze szpinakiem i ricottą. Należy pamiętać, że równie istotny, jak farsz do cannelloni, jest sos do cannelloni.

Cannelloni to rodzaj makaronu o cylindrycznym kształcie przypominającym rurki, których średnica wynosi około 3 cm. Zazwyczaj makaron cannelloni podawany jest z nadzieniem, z wierzchu zaś przykryty jest sosem. Cannelloni nadziewane to typowe danie kuchni włoskiej i katalońskiej. Wśród najpopularniejszych dań z cannelloni wyróżnić można cannelloni ze szpinakiem i ricottą czy cannelloni z mięsem mielonym . Inne ciekawe propozycje to cannelloni z kurczakiem , cannelloni z szynką , a także cannelloni z pieczarkami i cannelloni ze szpinakiem .

Więcej:

Cannelloni - przepis

Przepis na cannelloni może nie należy do najtrudniejszych, niewątpliwie jednak przygotowanie dania wymaga sporo czasu.

Kluczem jest sos do cannelloni - to zdecydowanie najtrudniejszy etapem w przygotowaniu dania. Rurki cannelloni wraz z nadzieniem zazwyczaj przykryte są sosem pomidorowym i beszamelowym. Wierzch dania można posypać startym żółtym serem - w ten sposób uzyskamy cannelloni zapiekane .

Przepis na cannelloni z mięsem mielonym

Do przygotowania 2 - 4 porcji cannelloni z mięsem mielonym potrzebne nam będą:

  • około 20 rurek cannelloni ,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • około 800 g wołowego mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 duża posiekana cebula,
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo mielone),
  • 2 posiekane ząbki czosnku,
  • około 20 g masła.

Farsz do cannelloni – przepis

W pierwszej kolejności przekładamy mięso mielone do miski i dodajemy do niego jajko. Całość doprawiamy pieprzem i mieszamy. Następnie wrzucamy masło na rozgrzaną patelnię, dodajemy cebulę i czosnek - smażymy do momentu, aż się zeszklą. Dodajemy mięso, które podsmażamy przez około 5 minut, lekko ugniatając je widelcem. Zestawiamy patelnię z ognia, doprawiamy farsz solą i mieszamy.

Zobacz także: Dania z białą kiełbasą według Andrzeja Polana

Cannelloni - przepis z sosem pomidorowym

Do przygotowania sosu pomidorowego będą nam potrzebne:

  • około 800 g pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 duża cebula (pokrojona w kostkę),
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany),
  • świeża bazylia (drobno posiekana),
  • szczypta cukru,
  • sól i pieprz (najlepiej świeżo zmielone),
  • opcjonalnie 1 gałązka selera naciowego (pokrojonego).

Tradycyjne cannelloni przykryte jest sosami pomidorowym i beszamelowym. W celu przygotowania sosu pomidorowego do garnka należy wlać oliwę z oliwek i dodać do niej czosnek, który powinien się zeszklić. Następnie do garnka należy dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, ewentualnie także pokrojony seler naciowy. Całość podsmażamy na mocnym ogniu.

Do garnka dodajemy pomidory z puszki oraz posiekaną bazylię. Do gotującego się sosu dodajemy sól i pieprz, a także szczyptę cukru. Sos miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.

Ciekawą alternatywą dla cannelloni z sosem pomidorowym jest cannelloni z sosem bolońskim .

Cannelloni z sosem beszamelowym – przepis

Do przygotowania 2 do 4 porcji sosu beszamelowego będą nam potrzebne:

  • 1 l mleka,
  • około 70 g masła,
  • około 70 g mąki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • pieprz i sól (najlepiej świeżo zmielone).

Rozpuszczamy masło w garnku. Dodajemy do niego mąkę, chwilę podsmażamy, a następnie dodajemy mleko. Energicznie mieszamy sos i gotujemy przez około 4 minuty. Na koniec do sosu należy dodać gałkę muszkatołową, pieprz i niewielką ilość soli, całość wymieszać.

Zobacz także: Przepis Polana na najlepsze naleśniki!

Jak nadziewać cannelloni?

Połowę sosu pomidorowego dodajemy do przygotowanego wcześniej mięsa mielonego i mieszamy. Pozostałą część sosu wlewamy do naczynia żaroodpornego, rozprowadzamy dokładnie na jego dnie. Przed nami najtrudniejszy etap - faszerowanie wnętrza rurek mięsem.

Nadziewany makaron cannelloni układamy na sosie pomidorowym w naczyniu żaroodpornym. Cannelloni zalewamy następnie ciepłym sosem beszamelowym, który dokładnie rozprowadzamy. Wierzch dania posypujemy startym żółtym serem.

Cannelloni – ile piec?

Zapiekanka cannelloni powinna piec się w temperaturze 180°C (termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez około 30-40 minut. Pamiętajmy, by piekarnik rozgrzać do odpowiedniej temperatury, zanim umieścimy w nim naczynie żaroodporne. Po upływie wskazanego czasu nie pozostaje nam nic innego, jak zjeść pyszne cannelloni i podzielić się nim z bliskimi.

Warto pamiętać o tym, że nadzienie do cannelloni to nie tylko mięso. Szukając inspiracji, możemy znaleźć wiele różnorodnych przepisów na cannelloni bez mięsa , jak chociażby cannelloni z białym serem na słodko. Dla amatorów warzyw znajdzie się mnóstwo przepisów na cannelloni z warzywami . Nie ma również przeszkód, by zjeść cannelloni na zimno . Świetnym rozwiązaniem (jako przekąska do pracy czy szkoły) będzie sałatka z cannelloni . Jedyne, co nas ogranicza, to nasza wyobraźnia, a więc do dzieła!

Zobacz film: Najsłynniejsze włoskie makarony.


Zobacz film: Najsłynniejsze włoskie makarony. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
57
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0