Makaron nadziewany można przyrządzić na setki sposobów. Najbardziej popularny jest makaron nadziewany mięsem mielonym – ten rodzaj mięsa najlepiej nadaje się bowiem do przyrządzenia farszu, którym możemy wypełnić nadziewane muszle makaronowe ( po włosku zwane conchiglioni). Jeśli dysponujemy czasem i odpowiednim sprzętem, a więc maszynką do mielenia, mięso możemy zmielić samodzielnie – mamy wtedy większą pewność co do jego świeżości i zachowujemy więcej składników odżywczych, np. kwasów tłuszczowych nienasyconych, które szybko ulegają utlenianiu.
Najodpowiedniejsza do zmielenia będzie łopatka lub szynka wieprzowa. Dobrze, jeśli połączymy ją z wołowiną, bowiem mięso mielone wieprzowo-wołowe daje najlepszą konsystencję, a jednocześnie dobre proporcje białek i tłuszczów.
Jeśli nie mamy maszynki, kupmy gotowe mięso mielone. Aby mieć pewność, że jest ono świeże, sprawdźmy datę zapakowania – nie powinno bowiem leżeć ono w sklepowej lodówce dłużej niż 48 godzin po zmieleniu.
Czego będziemy więc potrzebować, by przyrządzić makaron – muszle nadziewane mięsem i warzywami?
Muszle makaronowe nadziewane
Aby przyrządzić nadziewane muszle , potrzebujemy następujących składników:
· paczka makaronu typu muszle (250 gramów),
· 1/2 kilograma mięsa mielonego – najlepiej wołowo-wieprzowego lub wieprzowego,
· 200 gramów pieczarek,
· 1 papryka czerwona,
· 1 papryka zielona,
· pół cukinii,
· 200 gramów pomidorów z puszki,
· 1 cebula,
· 1 ząbek czosnku,
· łyżeczka słodkiej i łyżeczka ostrej papryki w proszku,
· łyżka soli do wody na makaron,
· dwie łyżeczki soli i kilka szczypt pieprzu do mięsa i farszu,
· dwie łyżki oleju rzepakowego do smażenia (lub oleju kokosowego),
· ok. 100 gramów mozzarelli – najlepiej tartej, jeśli nie mamy – możemy pokroić kawałek mozzarelli na cienkie plastry.
Sposób przygotowania makaronu:
Makaron wrzucić do osolonej, gotującej się wody – gotować według czasu podanego na opakowaniu (zwykle jest to ok. 10 minut). Należy uważać, by nie rozgotować muszelek – nadziewany makaron nie może się rozpadać podczas nakładania farszu, poza tym pamiętajmy, że lekko twardawe muszelki i tak zmiękną potem w piekarniku.
Po ugotowaniu i odsączeniu należy delikatnie przełożyć muszelki z durszlaka na płaski talerz, gdzie następnie zostaną wypełnione farszem. Nie przelewamy muszelek wodą ani olejem.
Sposób przygotowania farszu:
Cebulkę pokroić w kostkę, ząbek czosnku przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i szczyptę pieprzu. Cebulkę zeszklić na oleju, dodać mięso, podsmażyć na niewielkim ogniu (czy niedużej mocy elektrycznego palnika). Gdy mięso się smaży, kroimy w kostkę papryki i cukinię. Po tym, jak mięso zacznie zmieniać kolor z czerwonego na brązowy, wrzucamy na patelnię również warzywa – papryki, cukinię i pomidory) i smażymy całość, aż kawałki papryki będą dość miękkie, a woda pochodząca z soków warzyw odparuje na tyle, by farsz był wystarczająco gęsty – i nie wylewał się z muszelek.
Pod koniec smażenia dosypujemy słodką i ostrą paprykę – i próbujemy, czy farsz jest wystarczająco słony, według uznania dosypujemy soli i pieprzu. Po przygotowaniu farszu, piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Zanim nagrzeje się piekarnik, odsączone muszelki (conchiglioni) nadziewamy mięsno-warzywnym wypełnieniem. Muszelki nadziewane farszem przekładamy na blachę do pieczenia i posypujemy tartą mozzarellą lub przykrywamy cienkimi, niewielkimi plastrami mozzarelli. Całość pieczemy ok. 10 minut, do czasu gdy ser całkowicie się roztopi.
Wszyscy fani potraw wegetariańskich mogą zrezygnować z mięsa i wybrać wersję bezmięsną tego dania. Wówczas możemy postawić na muszle nadziewane serem, makaron nadziewany szpinakiem lub innymi warzywami.
Makaron nadziewany mięsem – inne pomysły
Makaron nadziewany mięsem mielonym i warzywami możemy przyrządzić także z innego rodzaju makaronu, nie tylko z muszelek. Równie dobrze nadaje się do tego makaron rurki – nadziewany mięsem będzie smakował podobnie jak nadziewane muszle makaronowe. Cannelloni nadziewane – bo właśnie tak nazywa się ten typ makaronu po włosku – przygotowuje się bardzo podobnie – różni się on od nadziewanych makaronowych muszli jedynie sposobem nakładania farszu – w przypadku cannelloni wypełniamy farszem wnętrze rurek, a następnie również zapiekamy posypane serem.
Potrawę urozmaicić można również poprzez dodanie innych warzyw do farszu – nadają się do tego kukurydza, groszek, bakłażan i oczywiście nieśmiertelne pieczarki. Niezłym pomysłem jest też dodanie kilku łyżek uprzednio ugotowanej marchewki – dzięki czemu zyskamy pełny, słodkawy smak.
Zamiast pomidorów z puszki możemy też użyć przecieru pomidorowego – lub pomidorowej passaty (tej ostatniej – nie za dużo, żeby farsz nie wyszedł zbyt rzadki). Makaron nadziewany mięsem jest bowiem potrawą, która wybaczy nam wiele, jeśli chodzi o próby improwizacji – często wynikające z braku zawartych w przepisie składników.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN