Cuddura - przepis krok po kroku
Składniki:
- mąka 00 - 1 kg,
- cukier - 300 g,
- smalec - 200 g
- jajka - 4,
- mleko - 180 g,
- drożdże suche - 8 g,
- pomarańcza i cytryna tarta,
- jajka do dekoracji - 10.
Sposób przygotowania cuddury
- Najpierw pozwól jajkom stwardnieć i pozwól im ostygnąć.
- Przygotuj ciasto mieszając w misce 2 świeże jajka z mlekiem, mąką, cukrem, smalcem, skórką pomarańczową i szczyptą soli. Dobrze wymieszaj, a następnie dodaj amoniak.
- Wsyp trochę mąki na stolnicę i rozwałkuj ciasto na grubość około jednego centymetra. Wytnij go na dowolne kształty, a z resztek utwórz długie i wąskie paski.
- Ułożyć jajko na twardo na środku herbatników i skrzyżować dwa paski, zwilżając krawędzie, które będą dobrze przylegały do herbatnika.
- Posmaruj powierzchnię ubitym jajkiem i udekoruj kolorowymi patyczkami cukrowymi. Pieczemy w piekarniku w 200°C przez 20-25 minut.
Zobacz także:
- Wielkanocna zalewajka – przepis na pyszną zupę
- Jajka na Wielkanoc - przepisy na faszerowane jajka wielkanocne
- "Wyjątkowa Wielkanoc" w Dzień Dobry TVN. Pobierz bezpłatny e-book i przygotuj się do świąt
Źródło: Stefano Terrazziono
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek
podziel się: