Jajecznica na dzień po ciężkiej nocy
Składniki na jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy
- 6 młodych ziemniaków
 - 1 pęczek szczypiorku
 - 100 g boczku wędzonego lub kiełbasy
 - masło klarowane do smażenia
 - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól
 - koperek
 - 4 jajka
 - 100 ml mleka
 - 4 pomidory
 - sól, pieprz, ocet jabłkowy do smaku
 
Jak przygotować jajecznicę na dzień po ciężkiej nocy?
Ziemniaki dokładnie myjemy gąbką i kroimy w plastry. Pokrojone wrzucamy na patelnię i smażymy, a w trakcie dodajemy wędzonkę, szczypiorek. Kiedy tylko ziemniaki nam się ładnie przyrumienią dodajemy jajka wymieszane z mlekiem. Smażymy do momentu, kiedy jajka się zetną do lubianej przez nas konsystencji. Pomidory miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i octem jabłkowym.
Młody i stary ziemniak duet zgrany
Składniki na kotlety ziemniaczane:
- 3 młode ziemniaki
 - 400 g gotowanych starych ziemniaków
 - 3 żółtka
 - 1 oscypek lub inny ser
 - szczypiorek
 - kilka plasterków kindziuka
 - sól, pieprz czarny
 - masło klarowane do smażenia
 - zsiadłe mleko lub kefir
 
Jak przygotować kotlety ziemniaczane?
- Kindziuk kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni, dodajemy szczypiorek. Ziemniaki gotowane przepuszczamy przez praskę, łączymy z żółtkami. Dodajemy przesmażony kindziuk ze szczypiorkiem, tarty oscypek lub inny ser, pieprz, sól do smaku i koperek. Dużo koperku, bo ziemniaki go lubią.
 - Młode ziemniaki kroimy w plasterki, a następnie w zapałki. Masę ziemniaczaną formujemy na kotlety, obtaczamy w białku i krojonych młodych ziemniakach. Smażymy na patelni na złoty kolor. Do kotletów koniecznie kubek zsiadłego.
 
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Draka z młodego ziemniaka
Składniki na drakę z młodego ziemniaka:
- 600 g młodych ziemniaków
 - masło klarowane
 - 1 cebula
 - 80 g masło
 - ok. 250 ml mleko
 - 3-4 jabłka
 - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
 
Jak przygotować drakę z młodego ziemniaka?
- Ziemniaki obieramy, obierki pozostawiamy. Młode ziemniaki pieczemy z dodatkiem mleka, wody i soli, następnie przepuszczamy przez praskę do ziemniaków. Jabłka pieczemy w piekarniku.
 - Upieczone miksujemy na puree. Dodajemy do ziemniaków, jeszcze masło i przyprawy. Wszystko dokładnie łączymy, staramy się otrzymać konsystencję smarowidła.
 - Obierki wrzucamy do zimnej wody i po godzinie smażymy na oleju niczym frytki.
 
Ziemniaki młode w liściach warzyw
Składniki na ziemniaki młode w liściach warzyw:
- 500 g młodych ziemniaków
 - liście laurowe czyli inaczej wawrzynu
 - masło klarowane
 - sól, pieprz do smaku
 - goździki
 - zsiadłe mleko
 - ogórki gruntowe
 - miód
 
Jak przygotować młode ziemniaki w liściach warzyw?
- Ziemniaki szorujemy gąbką, nie obieramy. Nakłuwamy widelcem, wrzucamy do miski, obtaczamy w maśle, soli, pieprzu i goździkach. Przekładamy do rondla, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 1 godziny.
 - Na talerz wylewamy zsiadłe mleko, układamy upieczone ziemniaki. Ogórki kroimy w drobną kostkę, łączymy z miodem, octem. Polewamy nasze danie.
 
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Racuchy z borówkami w truskawkach
Składniki na racuchy z borówkami w truskawkach:
- 500 g ziemniaków
 - ok. 400 g mąki
 - 60 g cukru
 - 1 cukier wanilinowy
 - 50 g drożdży
 - 200 ml mleka
 - 3 jajka
 
Jak przygotować racuchy z borówkami, truskawkami i młodymi zieminkami?
- Ziemniaki pieczemy w piekarniku i przepuszczamy przez praskę. Mleko lekko podgrzane łączymy z drożdżami, dodajemy cukier, mąkę, ziemniaki.
 - Wyrabiamy ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy tylko ciasto nam podrośnie, dodajemy borówki amerykańskie, raz jeszcze mieszamy i ponownie odstawiamy.
 - Smażymy na oleju na złoty kolor. Truskawki miksujemy i polewamy gotowe racuchy.
 
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Zobacz także:
Naturalne probiotyki – występowanie i przepis na domowy jogurt probiotyczny
Proste i wiosenne dania na bazie masła: hinduska jajecznica, kurczak szałwiowy i pieczona dorada
Autor: Magdalena Zamkutowicz
Źródło: Andrzej Polan