Kartoflak i inne wyjątkowe dania z ziemniaków. Niezwykłe przepisy Szymona Czerwińskiego

Pieczone ziemniaki z przepisu Sebastiana Olmy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dziś w kuchni kartofelki, pyrki, ziemniaki
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Ziemniaki to jedno z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych w polskiej kuchni warzyw. Doskonale sprawdzają się nie tylko jako dodatek do mięsa, ale też jako główny składnik wielu pysznych dań, które warto podać najbliższym na obiad. Kilka takich dań zaprezentował w kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński.

Przyrządził ziemniaczane tacosy, kartoflaka, kopytka z batatów, ziemniaki pieczone z gzikiem i ziemniaczane krokiety z oscypkiem.

Ziemniaczane tacosy

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • 100 g masła,
  • 200 g mozzarelli (wiórki),
  • 200 g goudy (wiórki).

Dodatki:

  • jajko ugotowane na twardo,
  • serek wiejski,
  • zielony ogórek pokrojony w kostkę,
  • pomidor,
  • miękkie awokado,
  • czerwona cebula,
  • limonka,
  • 5 plastrów szynki gotowanej włoskiej,
  • 5 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 100 g salami,
  • garść świeżej bazylii,
  • 50 g rukoli,
  • 5 suszonych pomidorów w oleju,
  • karczochy w oleju,
  • czarne oliwki.

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie zetnij na szatkownicy, opłucz w wodzie i osusz ręcznikiem papierowym. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a potem na niego kwadraty z ziemniaków (3 na 4 cm). Ziemniaki muszą na siebie nachodzić. Posmaruj roztopionym masłem oraz obsyp obficie serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30 minut - do chwili, aż będą chrupiące. Po upieczeniu i ostygnięciu przełóż na drugą stronę i ułóż na nich ulubione składniki. Złóż i podawaj jak kanapkę. 

Ziemniaki pieczone z gzikiem

Składniki:

  • 5 dużych ziemniaków,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • 500 g twarogu tłustego,
  • 200 g śmietany 18%,
  • cebula,
  • pęczek drobnego szczypiorku,
  • 4 pałeczki do sushi,
  • 4 łyżki masła,
  • ząbek czosnku,
  • pęczek pietruszki,
  • cienki szczypior,
  • 300 g sera twardego typu bursztyn.

Przygotowanie:

Ziemniaki umyj i osusz. Następnie przytnij od spodu, aby ziemniak mógł bez problemu stabilnie leżeć na blaszce. Z obu stron ziemniaka przyłóż pałeczki do shusi i rozpocznij nacinanie. Następnie obficie polej oliwą z oliwek i posyp solą oraz pieprzem. Dopilnuj, aby i oliwa i przyprawy znalazły się również w środku ziemniaka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około godzinę

Przygotuj masło ziołowe. Następnie w połowie pieczenia posmaruj masłem ziemniaka. Piecz dalej, aż będzie chrupiący. Do miseczki przełóż twaróg, dodaj śmietanę, drobno posiekaną cebulkę oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj posiekany szczypior.

Kartoflak (zwany też Kugel lub babka ziemniaczana)

Składniki:

  • kwaśna śmietana,
  • koperek,
  • dużo szczypioru,
  • 3 kg ziemniaków,
  • kilogram karkówki,
  • 3 łyżki mąki - jeżeli ziemniaki mają dużo wody,
  • 4 cebule,
  • 3 jajka,
  • 3 łyżeczki soli,
  • łyżka pieprzu,
  • 2 łyżki smalcu,
  • majeranek.

Przygotowanie:

Ziemniaki zetrzyj na tarce razem z trzema cebulami. Następnie dodaj jajka, sól i pieprz. Mąkę dodaj w zależności od konsystencji ciasta. Jeżeli ziemniaki mają dużo wody, dodaj ją, jeżeli są suche, pomiń. Konsystencja ciasta powinna być zwarta i gęsta. Połącz ze sobą składniki. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę, a karkówkę pokrój na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzej smalec i smaż na nim cebulę razem z karkówką. Tak przygotowane mięso dodaj do masy ziemniaczanej. Połącz ze sobą wszystkie składniki na jednolitą masę. Blaszkę wysmaruj tłuszczem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na półtorej godziny. Możesz serwować od razu, ale kartoflak smakuje najlepiej na drugi dzień po usmażeniu na patelni.

Dobra rada:

Robiąc babkę ziemniaczaną możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wówczas masa nie zmieni koloru na ciemny.

Krokiety ziemniaczane z oscypkiem

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • jajko,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól i pieprz.

Składniki na farsz:

  • 300 g pieczarek,
  • 300 g sera gouda,
  • 100 g sera bursztyn,
  • duża cebula,
  • 200 g dobrej jakości kapusty kiszonej,
  • majeranek,
  • czosnek niedźwiedzi suszony,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • 300 g oscypka do starcia.

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Możesz również użyć tych z dnia poprzedniego. Gorące ziemniaki przeciśnij przez prasę. Do małego garnka wlej szklankę wody, dodaj łyżeczkę cukru. Przykryj granek i zagotuj kapustę. Gotuj do miękkości, czyli przez około 20 minut. Odlej wodę i pozostaw kapustę do przestudzenia. Następnie odciśnij z wody i posiekaj. Cebulę poszatkuj w drobną kostkę. Pieczarki dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Warzywa przesmaż na patelni na maśle klarowanym. Poczekaj, aż woda operuje. Dodaj kapustę pieczoną, a następnie sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw do przestudzenia. 

Do tak przygotowanego farszu dodaj ser żółty. Wymieszaj farsz i skosztuj czy trzeba doprawić. Do ugotowanych i przeciśniętych przez prasę ziemniaków dodaj jajko, mąkę oraz sól i pieprz. Składniki połącz ze sobą w jednolitą masę. Z tak przygotowanej masy pobieraj porcję ziemniaków, spłaszcz je na ręce, nałóż farsz i zamknij, kształtując cepelina. Obtocz krokieta w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety smaż na maśle klarowanym. Podawaj z oscypkiem tartym na tarce. 

Kopytka z batatów

Składniki:

  • 2 bataty,
  • 2 jajka "0",
  • 300 g mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • pieprz i sól,
  • gałka muszkatołowa do tarcia,
  • 100 g masła,
  • 2 pęczki szałwii w liściach,
  • litr oleju rzepakowego.

Przygotowanie:

Bataty obierz, a następnie pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Ostudź i przeciśnij przez prasę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i jajko, a potem połącz ze sobą składniki. Dopraw świeżo mieloną gałką, solą oraz pieprzem. Do tak przygotowanego ciasta dodawaj stopniowo mąkę pszenną i wyrabiaj, aż powstanie jednolite gładkie ciasto. Formuj wałeczki i krój jak kopytka. Ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Szałwie usmaż na głębokim tłuszczu. Gotowe kluseczki przesmaż na maśle.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości