Kuchnia Szymona Czerwińskiego
Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo
Pasta z Bobu
Składniki:
- 1 kg g bobu,
- 2 łyżki oliwy,
- ½ cebula,
- ¼ pora,
- suszona papryczka,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g orzechy włoskie,
- łyżeczka kuminu,
- sok z ½ cytryny,
- garść natki z pietruszki,
- garść koperku,
- bagietka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Zagotuj 2 l wody w garnku i lekko posól. Następnie dodaj do niej umyty wcześniej bób. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź i wystudź. Usuń skórki, a wnętrze przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie poszatkuj cebulę, pokrój wcześniej umyty por oraz rozgnieć papryczkę. Składniki dodaj na rozgrzaną oliwę. Przez prasę przeciśnij czosnek i dodaj do pozostałych składników razem z kuminem. Przesmaż przez kilka minut. Odstaw do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia przełóż przygotowane składniki, natkę z pietruszki, sok z cytryny, orzechy oraz wystudzony bób. Następnie przy użyciu ręcznego blendera połącz ze sobą składniki. Jeżeli jest to konieczne, dopraw solą i pieprzem. Pokrój kromki chleba i zgrilluj je na patelni lub w piekarniku. Na tak przygotowanym pieczywie wyłóż porcję pasty i od razu serwuj.
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Składniki:
- 10 kwiatów cukinii,
- 250 g ricotty,
- 100 g tartego parmezanu,
- skórka z otartej cytryny,
- 4 liście mięty,
- 10 liści bazylii,
- masło,
- sól i pieprz,
- miód.
Sposób przygotowania:
Kwiaty należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć ze środka pręciki delikatnie, przekręcając zgodnie z ruchami zegara. W misce połącz ze sobą: ricotte, parmezan, skórkę z cytryny, poszatkowaną miętę oraz bazylię. Nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj kwiaty. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim kwiaty lub smaż na głębokim tłuszczu. Kwiaty podawaj polane miodem.
Smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową
Składniki:
- 20 kwiatów cukinii,
- 100 g mąki pszennej,
- 200 ml wody,
- jajko,
- szczypta soli,
- 2 l oleju do smażenia,
- kolorowe pomidory,
- liście bazylii i mięty,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
Kwiaty należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć ze środka pręciki delikatnie, przekręcając zgodnie z ruchami zegara. W misce połącz ze sobą przesianą mąkę z wodą, jajkiem oraz solą. Olej rozgrzej w garnku do 180 st. C, a następnie smaż na głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż będą złote. Podawaj z solą morską. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne i posiekaj drobno w kostkę. Wymieszaj razem z poszatkowaną bazylią oraz miętą. Dopraw solą i pieprzem i polej oliwą z oliwek.
Smażone liście szałwii
Składniki:
- 20 liści szałwii,
- 100 g mąki,
- 200 ml wody,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
Liście należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce połącz ze sobą przesianą mąkę z wodą oraz solą. Olej rozgrzej w garnku do 180 st. C, a następnie smaż na głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż będą złote. Podawaj z solą morską.
Zapiekanka z młodej kapusty
Składniki:
- 1 kg kapusty włoskiej,
- ½ litra bulionu wołowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 cebule białe, pokrojone w kostkę,
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 400 g sera mozzarellą w wiórkach,
- 3 jajka,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
W garnku pogrzej bulion, kapustę przekrój na cztery części i usuń głąb. Poszatkuj w szatkownicy. Zalej bulionem i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie odciśnij kapustę z bulionu. Na maśle przesmaż mięso mielone razem z czosnkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj razem z młodą kapustą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp serem. Piecz w piekarniku przez 40 minut w temp 180 st. C.
Owoce sezonowe pod kruszonką w dwóch wersjach
Wersja 1
Składniki:
- 300 g jagód,
- 300 g moreli,
- 300 g malin,
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 3 łyżki miodu,
- 4 łyżki masła,
- pół cytryny.
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, owoce umyj pod bieżącą wodą oraz, jeżeli trzeba, usuń pestki. Pokrój na połówki ułóż w naczyniach i skrop sokiem z cytryny oraz miodem. W blenderze rozdrobnij płatki owsiane, dodaj miód, sok z cytryny, rozpuszczone masło i razem połącz. Tak powstałą kruszonką posyp owoce i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Wersja 2:
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych,
- żółtko,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki masła,
- owoce.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, owoce umyj pod bieżącą wodą oraz usuń, jeżeli trzeba, pestki. Pokrój na połówki ułóż w naczyniach i skrop sokiem z cytryny oraz miodem. Ostatnim etapem jest przygotowanie kruszonki. Połącz ze sobą wiórki, żółtko, cukier i masło. Energicznie zagnieć ciasto i oprósz wierzch sernika. Tak powstałą kruszonką posyp owoce i wstaw do piekarnika na 30 minut.
Zobacz także:
- Jak przyrządzić kwiaty cukinii? Sprawdź najlepsze pomysły i przepisy
- Smażone w tempurze kwiaty cukinii z czereśniami, malinami, bobem i kozim serem, czyli letni obiad na zakończenie wakacji
- Kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym - wykwintne danie z leśnych darów
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Szymon Czerwiński
Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News