Jakie owoce i warzywa jeść w lipcu? Poznaj najlepsze przepisy na nie od Szymona Czerwińskiego

Jakie owoce i warzywa jeść w lipcu? Poznaj najlepsze przepisy na nie od Szymona Czerwińskiego
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Szymon Czerwiński rozgryzł temat lipcowych, sezonowych owoców i warzyw. Poznajcie jego pyszne przepisy na bób, kwiaty cukinii i owoce jagodowe. Idealnie sprawdzą się w letnie popołudnia i nie obciążą żołądka w upały.

Kuchnia Szymona Czerwińskiego

Jakie owoce i warzywa jeść w lipcu? Poznaj najlepsze przepisy na nie od Szymona Czerwińskiego
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Smaki lata w nietypowej odsłonie
Długa młodość? Mam na to przepis
Długa młodość? Mam na to przepis
Placuszkowy zawrót głowy
Placuszkowy zawrót głowy
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Comfort food, czyli jak zjeść wspomnienia
Zapieczmy to razem!
Zapieczmy to razem!
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Sprytne domowe zapiekanki Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego
Lekkie, wiosenne propozycje Szymona Czerwińskiego

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Pasta z Bobu

Składniki:

  • 1 kg g bobu,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ cebula,
  • ¼ pora,
  • suszona papryczka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g orzechy włoskie,
  • łyżeczka kuminu,
  • sok z ½ cytryny,
  • garść natki z pietruszki,
  • garść koperku,
  • bagietka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Zagotuj 2 l wody w garnku i lekko posól. Następnie dodaj do niej umyty wcześniej bób. Gotuj przez 8-9 minut. Odcedź i wystudź. Usuń skórki, a wnętrze przełóż do miseczki. Na patelni rozgrzej oliwę. Następnie poszatkuj cebulę, pokrój wcześniej umyty por oraz rozgnieć papryczkę. Składniki dodaj na rozgrzaną oliwę. Przez prasę przeciśnij czosnek i dodaj do pozostałych składników razem z kuminem. Przesmaż przez kilka minut. Odstaw do wystygnięcia. Do wysokiego naczynia przełóż przygotowane składniki, natkę z pietruszki, sok z cytryny, orzechy oraz wystudzony bób. Następnie przy użyciu ręcznego blendera połącz ze sobą składniki. Jeżeli jest to konieczne, dopraw solą i pieprzem. Pokrój kromki chleba i zgrilluj je na patelni lub w piekarniku. Na tak przygotowanym pieczywie wyłóż porcję pasty i od razu serwuj.

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą

Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Kwiaty cukinii faszerowane ricottą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 10 kwiatów cukinii,
  • 250 g ricotty,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • skórka z otartej cytryny,
  • 4 liście mięty,
  • 10 liści bazylii,
  • masło,
  • sól i pieprz,
  • miód.

Sposób przygotowania:

Kwiaty należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć ze środka pręciki delikatnie, przekręcając zgodnie z ruchami zegara. W misce połącz ze sobą: ricotte, parmezan, skórkę z cytryny, poszatkowaną miętę oraz bazylię. Nadzienie przełóż do rękawa cukierniczego i nadziewaj kwiaty. Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim kwiaty lub smaż na głębokim tłuszczu. Kwiaty podawaj polane miodem.

Smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową

Smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową
Smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową
Smażone kwiaty cukinii z salsą pomidorową
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 20 kwiatów cukinii,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 200 ml wody,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • 2 l oleju do smażenia,
  • kolorowe pomidory,
  • liście bazylii i mięty,
  • oliwa z oliwek.

Sposób przygotowania:

Kwiaty należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Usunąć ze środka pręciki delikatnie, przekręcając zgodnie z ruchami zegara. W misce połącz ze sobą przesianą mąkę z wodą, jajkiem oraz solą. Olej rozgrzej w garnku do 180 st. C, a następnie smaż na głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż będą złote. Podawaj z solą morską. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie usuń gniazda nasienne i posiekaj drobno w kostkę. Wymieszaj razem z poszatkowaną bazylią oraz miętą. Dopraw solą i pieprzem i polej oliwą z oliwek.

Smażone liście szałwii

Smażone liście szałwii
Smażone liście szałwii
Smażone liście szałwii
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Składniki:

  • 20 liści szałwii,
  • 100 g mąki,
  • 200 ml wody,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

Liście należy umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. W misce połącz ze sobą przesianą mąkę z wodą oraz solą. Olej rozgrzej w garnku do 180 st. C, a następnie smaż na głębokim tłuszczu przez kilka sekund, aż będą złote. Podawaj z solą morską.

Zapiekanka z młodej kapusty

Składniki:

  • 1 kg kapusty włoskiej,
  • ½ litra bulionu wołowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 cebule białe, pokrojone w kostkę,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 400 g sera mozzarellą w wiórkach,
  • 3 jajka,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

W garnku pogrzej bulion, kapustę przekrój na cztery części i usuń głąb. Poszatkuj w szatkownicy. Zalej bulionem i zostaw pod przykryciem na 15 minut. Następnie odciśnij kapustę z bulionu. Na maśle przesmaż mięso mielone razem z czosnkiem i cebulą. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj razem z młodą kapustą i przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzch posyp serem. Piecz w piekarniku przez 40 minut w temp 180 st. C.

Owoce sezonowe pod kruszonką w dwóch wersjach

Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką
Owoce pod kruszonką
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Wersja 1

Składniki:

  • 300 g jagód,
  • 300 g moreli,
  • 300 g malin,
  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 4 łyżki masła,
  • pół cytryny.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, owoce umyj pod bieżącą wodą oraz, jeżeli trzeba, usuń pestki. Pokrój na połówki ułóż w naczyniach i skrop sokiem z cytryny oraz miodem. W blenderze rozdrobnij płatki owsiane, dodaj miód, sok z cytryny, rozpuszczone masło i razem połącz. Tak powstałą kruszonką posyp owoce i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Wersja 2:

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych,
  • żółtko,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki masła,
  • owoce.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni C, owoce umyj pod bieżącą wodą oraz usuń, jeżeli trzeba, pestki. Pokrój na połówki ułóż w naczyniach i skrop sokiem z cytryny oraz miodem. Ostatnim etapem jest przygotowanie kruszonki. Połącz ze sobą wiórki, żółtko, cukier i masło. Energicznie zagnieć ciasto i oprósz wierzch sernika. Tak powstałą kruszonką posyp owoce i wstaw do piekarnika na 30 minut.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości