Kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym - wykwintne danie z leśnych darów

kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym
Kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym
Źródło: Piotr Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościły grzyby. W sierpniu można je już spotkać w lasach, a wiele z nas wybiera się na grzybobranie. Z tej okazji Aleksandra Juszkiewicz, zwyciężczyni IX edycji programu "MasterChef", zaprezentowala swoje grzybowe dania. Sprawdź, jak zrobić kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym.

Kwiaty cukinii faszerowane musem grzybowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • ok 10 kwiatów cukinii
  • 200 g ricotty
  • garść grzybów leśnych (świeżych lub mrożonych): kurki, borowiki, podgrzybki; mogą być również wymieszane z pieczarkami
  • 2-3 łyżki masła
  • cebulka szalotka
  • parę gałązek świeżego tymianku lub pietruszki
  • 3 jaja
  • szklanka bułki tartej
  • 500 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania kwiatów cukinii faszerowanych musem grzybowym

  1. Kwiaty cukinii dokładnie oczyść z piachu i przepłucz pod zimną wodą, delikatnie osusz.
  2. Grzyby oczyść i pokrój w drobną kostkę razem z szalotką, zasmaż na maśle i wystudź.
  3. W miseczce umieść ricottę, usmażone grzyby ze cebulką, posiekany tymianek i pietruszkę, dokładnie wymieszaj składniki, dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. W każdym kwiecie umieść farsz, ale tak, by końcówkę kwiatu można było zamknąć.
  5. W misce roztrzep jaja, dodaj szczyptę soli i pieprzu. W oddzielnym naczyniu umieść bułkę tartą.
  6. W głębokiej patelni rozgrzej olej, każdy kwiat zanurz w jajku, obtocz w bułce tartej i smaż z każdej strony po 2-3 minuty.
  7. Po usmażeniu odsącz kwiaty na papierowym ręczniku. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości